Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Δημοσκόπηση Metron Analysis : Με φθορά η κυβέρνηση την οποία δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Φθορά της κυβέρνησης και αύξηση των αρνητικών εντυπώσεων για βασικούς τομείς, όπως η οικονομία και ο πληθωρισμός, καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει την όποια φθορά του κυβερνώντος κόμματος.

Έτσι, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 28,9% και υποχωρεί κατά 0,4 μονάδες από τη μέτρηση του Οκτωβρίου (29,3). Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πλησιάσει το κυβερνών κόμμα καθώς έχει ποσοστό 20,9%, μόλις 0,2 μονάδες υψηλότερα από τον προηγούμενο μήνα. Ετσι η διαφορά των κομμάτων βρίσκεται στις 8 μονάδες από 8,6% τον Οκτώβριο, επομένως, η ψαλίδα δε δείχνει να κλείνει, τουλάχιστον σε ικανοποιητικό επίπεδο για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Τρίτο κόμμα έρχεται το ΠΑΣΟΚ με 11,3% (11,9% τον Οκτώβριο), με μικρή υποχώρηση 0,6 μονάδων, κάτι που σημαίνει ότι δεν κερδίζει, αντίθετα χάνει από την υπόθεση των υποκλοπών.

Το ΚΚΕ διατηρεί τις ίδιες μονάδες, 4,8%, ομοίως και η Ελληνική Λύση με 3,4%. Με μικρή άνοδο 0,4 μονάδων και στο 3,6% βρίσκεται το ΜέΡΑ25 ενώ απώλειες σχεδόν μίας μονάδας έχει το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, οι Ελληνες (1,8% από 2,7%), απομακρυνόμενο από το εκλογικό κατώφλι του 3%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 12,4%.

Οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων είναι στις 8,5% από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ ενώ 4,1% των ψηφοφόρων παίρνει τον αντίθετο δρόμο. Πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ οι μετακινήσεις προς το ΠΑΣΟΚ που φτάνουν το 10% ενώ από τη ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ είναι στο 4,8%.

Η συσπείρωση για τη ΝΔ είναι στο 72,%, για τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις στο 67,5% (κι αυτό είναι ενθαρρυντικό για τη συνέχεια) και στο ΠΑΣΟΚ στο 76%.

Εκτίμηση ψήφου
Η Metron Analysis έκανε και την εκτίμηση ψήφου που αφορά στην εκτίμηση των ποσοστών των κομμάτων χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η αδιευκρίνιστη ψήφος (δηλαδή εξαιρουμένων των απαντήσεων όπως ‘Δεν έχω αποφασίσει’, ‘Δεν γνωρίζω’, ‘Δεν απαντώ’, ‘Άκυρο’, ‘Λευκό’).

Η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 36,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,3%, δηλαδή μια διαφορά 10,2 μονάδων με το κυβερνών κόμμα να δείχνει ικανό (με βάση αυτή τη μέτρηση) να «χτυπήσει» την αυτοδυναμία.

Το ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση ψήφου παίρνει ποσοστό 14,2%, το ΚΚΕ στο 6%, η Ελληνική Λύση στο 4,3%, το ΜέΡΑ25 στο 4,5% και οι Ελληνες στο 2,3%. Στην εκτίμηση ψήφου το κατώτατο όριο για τη ΝΔ είναι 33,9% και το πάνω όριο 39,1%, για τον ΣΥΡΙΖΑ 23,9% και 28,7% και για το ΠΑΣΟΚ 12,3% και 16,1%.

Παράσταση Νίκης 

Συντριπτική είναι η διαφορά στην παράσταση νίκης με τη ΝΔ να παίρνει ποσοστό 68% και τον ΣΥΡΙΖΑ 18%, αυξανόμενο, όμως κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Οκτώβριο.

Ως προς την εκλογική επιρροή και στην ερώτηση αν θα μπορούσαν να ψηφίσουν ή δεν θα το ψήφιζαν σε καμιά περίπτωση, για τη ΝΔ λένε ότι θα μπορούσε να το ψηφίσει το 49% των ερωτηθέντων και ότι δεν θα το ψήφιζε 50%, μοιράζονται δηλαδή οι απόψεις.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το 62% λέει ότι δεν θα το ψήφιζε ποτέ και το 47% ότι θα μπορούσε να το ψηφίσει, κι αυτό το στοιχείο αναδεικνύει το πρόβλημα που έχει η Κουμουνδούρου.

Για το ΠΑΣΟΚ το 52% λέει ότι δεν θα το ψήφιζε και το 47% ότι θα μπορούσε. Για το ΚΚΕ λένε σε ποσοστό 76% ότι δεν θα το ψήφιζα και 23% ότι θα το ψήφιζαν.

Για το ΜέΡΑ25 τα ποσοστά αντίστοιχα είναι 76% και 21% και για την Ελληνική Λύση είναι 80% και 16%.

Τα όρια εκλογικής επιρροής της ΝΔ είναι υψηλά 89% στους κεντροδεξιούς, 78% στους δεξιούς, 59% στους κεντρώους. Μόλις 8% στους αριστερούς και 23% στους κεντροαριστερούς, ποσοστό διόλου αμελητέο.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η εκλογική επιρροή είναι 63% στους αριστερούς, 66% στους κεντροαριστερούς, 39% στους κεντρώους, 19% στους κεντροδεξιούς και 18% στους δεξιούς. Φαίνεται ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει πρόβλημα στον κεντρώο χώρο.

Αυτοδύναμες κυβερνήσεις
Υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων τάσσεται το 51% των ερωτηθέντων στην έρευνα ενώ υπέρ κυβερνήσεων συνεργασίας είναι το 47%. Το 51% είναι το υψηλότερο ποσοστό τους τελευταίους μήνες ενώ υποχώρησε το ποσοστό αυτών που θέλουν συνεργασία.

Καταλληλότητα
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ψηφίζεται με ποσοστό 37% ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 17% (διαφορά 20 μονάδων) και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6%. Εδώ φαίνεται να υπάρχει μια παγίωση της διαφοράς τους τελευταίους μήνες.

Ενδιαφέρουσα η ερώτηση για το ποιος πολιτικός αρχηγός θα μπορούσε να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, ερώτηση που παραπέμπει και στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Το 29% ψηφίζει τον νυν πρωθυπουργό, το 19% τον Αλέξη Τσίπρα, το 8% τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Εντός και εκτός

Υπάρχει και μια άλλη ενδιαφέρουσα ερώτηση της Metron που αναφέρει: Ας φανταστούμε τον κόσμο σαν μια πόλη προστατευμένη από ένα κάστρο που περικλείεται από μια έρημο. Υπάρχουν άνθρωποι προστατευμένοι μέσα στο κάστρο και άνθρωποι απροστάτευτοι έξω από αυτό. Εσείς που θα λέγατε ότι βρίσκεστε; Μέσα ή έξω από το κάστρο;

Το 52% των ερωτηθέντων λέει ότι είναι έξω από το κάστρο ενώ το 45% εντός, υπερισχύουν δηλαδή όσοι αισθάνονται «εκτός παιχνιδιού» ή απροστάτευτοι.

Θέματα επικαιρότητας

Κατά της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία δηλώνει το 72%, ποσοστό κατά μία μονάδα μειωμένο από τον Οκτώβριο ενώ υπέρ είναι το 16%, δύο μονάδες αυξημένο.

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το 65% των ερωτηθέντων, λέει ότι θα χειροτερέψουν και το 26% ότι θα γίνουν καλύτερες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Δημοσκόπηση Pulse: Οι αυξήσεις των τιμών βασική ανησυχία- Στο 7% η διαφορά ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Alco: Δυσαρέσκεια για τη δικαιοσύνη στις υποθέσεις κακοποιήσεις παιδιών

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ