Στην πανελλαδική έρευνα της RASS, η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου ανέρχεται σε 11,8 ποσοστιαίες μονάδες, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει το 28,6% στις προτιμήσεις των πολιτών και τον ΣΥΡΙΖΑ το 16,8%.
Πιο αναλυτικά, τα ποσοστά πρόθεσης ψήφου είναι τα ακόλουθα:
- ΝΔ 28,6%
- ΣΥΡΙΖΑ 16,8%
- Δημοκρατική Συμπαράταξη 8,1%
- Χρυσή Αυγή 7,8%
- ΚΚΕ 7,3%
- Ενωση Κεντρώων 3%
Εκτός βουλής μένουν οι:
- Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,8%
- Ποτάμι 2,2%,
- Πλεύση Ελευθερίας 1,8%
- ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,2%.
Ακυρη ή λευκή ψήφο: 17,4%
Η έρευνα διεξήχθη για λογαριασμό του iefimerida.gr σε 1.504 εκλογείς στο διάστημα 31/1 έως 3/2 και κατέγραψε περαιτέρω διεύρυνση της διαφοράς στην πρόθεση ψήφου υπέρ της ΝΔ.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Αποτιμώντας την διετή θητεία του κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου 4 στους 10 Έλληνες (40,1%) αναγνωρίζουν την προσπάθεια που καταβάλει ο πρωθυπουργός ανεξάρτητα από τα αποτελέσματά της. Ποσοστό σαφώς μεγεθυμένο αν αναλογιστεί κανείς την εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την προσπάθεια του πρωθυπουργού αναγνωρίζουν περισσότερο οι γυναίκες και οι ψηφοφόροι που κινούνται στην κεντροαριστερά, την αριστερά και την άκρα αριστερά.
Η υστέρηση σε «πρωθυπουργικότητα» του Αλέξη Τσίπρα επηρεάζει δραματικά την πολιτική ανταγωνιστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Μητσοτάκης παραμένει καταλληλότερος από τον κ. Αλ. Τσίπρα για την πρωθυπουργία (40,3% – 20,5%). Ως προς την παράσταση νίκης, η ΝΔ διατηρεί την υπέρ αυτής διαφορά της τάξεως των 64,9 μονάδων.
Διχασμένοι για την προοπτική σχηματισμού Οικουμενικής κυβέρνησης
Μικρό προβάδισμα έναντι του ναι (47,6%) έχει η απάντηση για τον σχηματισμό Οικουμενικής κυβέρνησης υπό το βάρος της παρούσης συγκυρίας:
Οι ευθύνες για την κατάσταση της χώρας
Παρά την εδραιωμένη πλέον εκτίμηση ότι η μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα, ανήκει στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (56,6%), η κοινωνική δυσαρέσκεια για τα κυβερνητικά πεπραγμένα για άλλη μία φορά καταγράφεται έντονη και αποτυπώνεται τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και σε επιμέρους ερωτήσεις που αφορούν στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση.
Υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη
Το αίτημα στήριξης της κυβέρνησης από τη ΝΔ στην παρούσα φάση, υποστηρίζουν ενθέρμως οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, οι γυναίκες, οι ηλικίες 18-34 και 45-54 χρόνων καθώς και οι μισθωτοί δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
«Μένουμε Ευρώπη» αφού το 71,4% των πολιτών στηρίζει την παραμονή της χώρας στο Ευρώ και μόνο το 22,4% θα ήθελε επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.
Πρόωρες εκλογές, όχι δημοψήφισμα
Αντιστρόφως διαμορφώνεται μια σαφέστατη πλειοψηφία (50,8%) που υποστηρίζει ότι η ΝΔ πρέπει να συνδράμει την κυβέρνηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Υπέρ της προκήρυξης πρόωρων εκλογών τάσσεται το 47,6% του εκλογικού σώματος αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος προτείνει το 25,7% ενώ να υποκύψει η κυβέρνηση στις απαιτήσεις των δανειστών και να νομοθετήσει νέα μέτρα επιθυμεί το 12,3% των πολιτών.
Δεν θα εξαντλήσει την 4ετία η κυβέρνηση
Παρά την εδραιωμένη πλέον εκτίμηση ότι η μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα, ανήκει στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (56,6%), η κοινωνική δυσαρέσκεια για τα κυβερνητικά πεπραγμένα για άλλη μία φορά καταγράφεται έντονη και αποτυπώνεται τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και σε επιμέρους ερωτήσεις που αφορούν στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση.
Η αίσθηση που έχουν οι πολίτες για την κυβέρνηση είναι πως, όπως και άλλες μνημονιακές κυβερνήσεις, δεν θα κατορθώσει να εξαντλήσει την τετραετία (73,6%).
Η κεντροαριστερά εκφράζεται καλύτερα από την ΔΗ.ΣΥ.
Η ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με την Αριστερά οδηγεί τους πολίτες στην εκτίμηση ότι σήμερα ο χώρος της Κεντροαριστεράς εκφράζεται καλύτερα από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (34,2%) παρά από το ΣΥΡΙΖΑ (26,1%). Στις τάξεις της κεντροαριστεράς όμως η εικόνα αλλάζει με το ΣΥΡΙΖΑ να θεωρείται καλύτερος εκφραστής της κεντροαριστεράς (33,9%) από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (31,1%).
Η προσχώρηση Παπανδρέου δεν θα βοηθήσει την ανάκαμψη της ΔΗ.ΣΥ.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη στην παρούσα φάση, επωφελείται σαφώς από την περιρρέουσα κοινωνική ψυχολογία, αν και η προσχώρηση του κ. Γ. Παπανδρέου στη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην ανάκαμψη (81,7%) της.
Το Ποτάμι να συνεργαστεί με τη ΝΔ
Το Ποτάμι ως μικρό κόμμα δεν μπορεί να απασχολεί το σύνολο του εκλογικού σώματος και ως εκ τούτου οι αποκρίσεις των πολιτών μπορεί να εκφράζουν και αδιαφορία. Όσον αφορά στο πολιτικό του μέλλον οι ερωτηθέντες προτιμούν να προχωρήσει αυτόνομα (25,9%) και αν δεν το κάνει θα ήταν προτιμότερο να συνεργαστεί με τη ΝΔ (20,9%) αντί με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (15,1%). Τέλος ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών του προτείνει αυθόρμητα να εγκαταλείψει την πολιτική (27,1%).
Πηγή: iefimerida.gr