Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Διώξεις σε ΤΑΙΠΕΔ για το ξεπούλημα των ακινήτων του Δημοσίου

Του Πέτρου Κουσουλού

Πλήρης δικαίωση των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων του ereportaz που απο τον Νοέμβριο του 2013 είχε δημοσιεύσει λεπτομέρειες για το μεγάλο σκάνδαλο της πώλησης 28 ακινήτων φιλέτων σε θυγατρικές της Εθνικής και της Eurobank αποτελούν οι διώξεις που ασκήθηκαν σε τρία μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, μεταξύ των οποίων στον Γιάννη Εμίρη (πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ) για υπεξαίρεση και σε έξι μέλη του γνωμοδοτικού συμβουλίου για απιστία απο τους εισαγγελείς διαφθοράς μετά από πολύμηνη προκαταρκτική εξέταση.

Γιάννης Εμίρης
Γιάννης Εμίρης

Ο μίτος άρχισε να ξετυλίγεται όταν μετά απο μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει τρεις δικηγόροι του Πειραιά, η εισαγγελέας διαφοράς κα. Ελένη Ράικου έδωσε εντολή για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την οποία προέκυψε οτι το Δημόσιο ζημιώθηκε τουλάχιστον κατά 580 εκατομμύρια ευρώ ενώ παράλληλα τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος υπεξαιρούσαν χρηματικά ποσά τα οποία δεν κατέβαλαν στους λογαριασμούς του δημοσίου.

Ανάλογη έρευνα, για τις ίδιες καταγγελίες, διενεργείται και για το Golden Hall η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και κατατείνει προς την ίδια κατεύθυνση. Για την υπόθεση του Golden Hall ασκήθηκε δίωξη για το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βάρος τριών μελών του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ καθώς από την έρευνα προέκυψε ότι δεν πίστωσαν τους λογαριασμούς του Δημοσίου με τόκους ύψους 361.000 ευρώ! 

Συγκεκριμένα η Lamda Development (εταιρεία συμφερόντων Λάτση) που έχει εκμισθώσει για 40 χρόνια το ακίνητο κατέβαλε συνολικά 81 εκ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο -σύμφωνα με τους εισαγγελείς- στους λογαριασμούς του Δημοσίου πιστώθηκαν 361.00ο ευρώ λιγότερα καθώς τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ δεν “απέδωσαν στο Δημόσιο τους συνολικούς τόκους που πιστώθηκαν για λογαριασμό του”. 

Το σκάνδαλο με τα 28 ακίνητα

Το σκάνδαλο με τα 28 ακίνητα το οποίο είχε αποκαλυφθεί πλήρως από το ereportaz μπορεί να έλαβε χώρα το 2014 στο πλαίσιο της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ωστόσο εκτείνεται χρονικά από το 2008. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές εκείνη την περίοδο τα μέλη της κοινωνικής εταιρίας του Δημοσίου σε συνεργασία με συμβούλους τραπεζών κατέγραφαν τα ακίνητα φιλέτα αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει περί τα 6 εκ. ευρώ ετησίως για δυο ακίνητα συνολικού εμβαδού δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών. Πρόκειται για το κτήριο του Κεράνη όπου θα στεγάζονταν τα δικαστήρια Πειραιά αλλά και του κτηρίου του ΕΟΠΠΥ στην λεωφόρο Κηφισίας. Ωστόσο στο πρώτο κτήριο δεν στεγάζεται καμία ή σχεδόν καμία υπηρεσία του Δημοσίου στο δε δεύτερο, εκείνο του ΕΟΠΠΥ, εργάζονται όχι πάνω από 1ο υπάλληλοι. Πεταμένα λεφτά, με προκλητικό τρόπο, σε περίοδο Μνημονίου, ύφεσης και φτώχιας. 

Πόρισμα – φωτιά

Το ιστορικό της υπόθεσης, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα έχει ως εξής: Με βάση το 2ο μνημόνιο ιδρύθηκε το ΤΑΙΠΕΔ και μεταβιβάστηκαν σε αυτό 28 ακίνητα τα οποία χαρτογραφήθηκαν σε δυο χαρτοφυλάκια. Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2014 με ομόφωνη εισήγηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και απόφαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ. Καταρτίστηκαν δυο συμβάσεις πώλησης και 28 συμβάσεις επαναμισθωσης για 20 χρόνια για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου με αντισυμβαλλόμενο μέλη το ελληνικό δημόσιο και δυο αναδόχους. Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατ. Ευρώ ενω το δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατ. ευρώ.

Μετά το πέρας της έρευνας, ασκήθηκε ποινική δίωξη για:

α) απιστία σε συνδυασμό με τον ν.1608/50 περί καταχραστών με ζημιά που υπερβαίνει τα 580 εκατ. ευρώ σε βάρος των μελών του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ.

β) υπεξαίρεση (με 1608/50) σε βάρος τριών μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.

Τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορούν να διώκονται για απιστία, καθώς με βάση τον καταστατικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, όταν οι πράξεις ή οι παραλείψεις τους έχουν την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου κι έχουν περάσει από την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν έχουν καμία ποινική ή αστική ευθύνη.

Ωστόσο, διώκονται για κακουργηματική υπεξαίρεση.

Ως προς αυτήν την πράξη, προέκυψε κατά την εισαγγελική έρευνα ότι ενώ τα μέλη του όφειλαν αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας και την είσπραξη του τιμήματος από πώληση και το αργότερο μέσα σε δέκα μέρες να πιστώσουν το ποσό στον ειδικό λογαριασμό του δημοσίου μαζί με τους αναλογούντες τόκους, εντούτοις δεν απέδωσαν τόκους που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Για την υπόθεση αυτή η δικογραφία διαχωρίστηκε και συνεχίζεται η έρευνα για να διαπιστωθεί αν ενδεχομένως έχει διαπράττει απιστία σε βάρος του δημοσίου.

Η δικογραφία ανατέθηκε στον ανακριτή διαφθοράς Κωνσταντίνο Σαργιώτη.

 

Διαβάστε επίσης:

Σε ισραηλινό δισεκατομμυριούχο, μέσω Εθνικής, τα ακίνητα του δημοσίου

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ