Διπλασιάζεται ο αριθμός των κατοίκων της Μαγνησίας, οι οποίοι βιώνουν το σκοτεινό πρόσωπο της κρίσης και τις αθέατες πτυχές της καθημερινότητας που αποτυπώνονται στα στατιστικά δεδομένα, τα οποία έχουν καταγραφεί από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βόλου και κάνουν λόγο για 1.600 επισκέψεις σε μηνιαία βάση.
Ο διπλασιασμός των περιστατικών που καταγράφονται στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας, ειδικά στη διάρκεια της κρίσης, αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί. Τον τελευταίο χρόνο, αντίστοιχα, παρατηρείται άνοδος στα νέα περιστατικά που καταγράφονται και τα οποία υπολογίζονται σε 883, ενώ παράλληλα εκπαιδευτικοί, ζητούν κατά διαστήματα τη συμβουλή των ειδικών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν βίαιες συμπεριφορές μαθητών. Συγκλονιστική είναι, παράλληλα, η διαπίστωση ότι αρκετοί μαθητές, που βιώνουν έντονο άγχος, κυρίως σε περίοδο εξετάσεων, ζητούν επίσης τη συνδρομή των ειδικών.
Κορυφαία θέση στη λίστα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όσοι απευθύνονται στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας, κατέχουν το άγχος και η κατάθλιψη, ενώ όπως υπολογίζεται, τα μισά περιστατικά επικεντρώνονται γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.
«Μιλώντας με τους ασθενείς, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ένας πάρα πολύ μεγάλος αριθμός, που το πρόβλημά του εμπλέκεται με την κρίση, γιατί αν κάποιος έχει κατάθλιψη, την αντιμετωπίζει με την ανάλογη αγωγή ή ψυχοθεραπεία. Αν όμως αντιμετωπίζει ταυτόχρονα σημαντικά προβλήματα διότι έχει μείνει άνεργος, είναι ανασφάλιστος, δεν καλύπτεται για εξετάσεις και νοσηλεία από κάποιο ταμείο, τότε τα προβλήματα γίνονται πολύπλοκα» αναφέρει ο διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, Μιχάλης Δικαιάκος, ο οποίος είναι Ψυχίατρος.
Σε πάρα πολλά περιστατικά από τα καινούργια αλλά και παλαιότερα που έχουν καταγραφεί, οι δυσκολίες και τα προβλήματα που βιώνουν οι άνθρωποι λόγω της κρίσης, είναι παρόντα. «Τα διακρίνεις, βγαίνουν στο λόγο τους» όπως σημειώνει ο διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας.
Σύμφωνα με τις θέσεις των ειδικών, όταν μια χώρα διανύει περίοδο κρίσης, υπάρχει μια σειρά φαινομένων, τα οποία εξελίσσονται διαδοχικά. Τα φαινόμενα αυτά είναι ιατρικά αλλά και στατιστικά επιβεβαιωμένα. Πρώτα εμφανίζονται τα ζητήματα κοινωνικής παθολογίας, κατόπιν η αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας, φαινόμενα τύπου κατάθλιψης, στη συνέχεια εμφανίζονται καρδιαγγειακά προβλήματα και στο τέλος καρκίνος.
Τα παραπάνω φαινόμενα που κατά βάση σημειώνονται σε χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομική ύφεση, επαναλαμβάνονται και στην Ελλάδα.
Οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται σε κάθε χώρα, είναι ανάλογες με την παραγωγική συγκρότηση που έχει, την κουλτούρα και άλλους παράγοντες. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, οι περιοριστικές πολιτικές έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, ψυχική και σωματική. Στη δεύτερη περίπτωση, ειδικότερα, οι επιπτώσεις μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα δραματικές.
Πηγή : isotimos.com