Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Διπλό χτύπημα στη Libra σε Ελλάδα και Κύπρο

Ένα διπλό «πλήγμα» ουσίας, αλλά και γοήτρου υπέστη μεσοβδόμαδα ο Όμιλος Libra της εφοπλιστικής οικογένειας Λογοθέτη, καθώς δικαστικές αποφάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο κατέδειξαν πως η αγωγή που έχει καταθέσει στην Κύπρο σε βάρος πρώην συνεργατών του για την υπόθεση του σκανδάλου της Τράπεζας Πειραιώς και με την οποία διεκδικεί 400 εκατ. ευρώ, δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση.

Τoυ Θανάση Κουκάκη

Το πρώτο «πλήγμα» σχετίζεται με την απόφαση που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινής διαταγής, με την οποία η Libra ζητούσε το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων των εναγόμενων Φέλιξ Μπίτζιου, Κωνσταντίνου Καλιακάτσου, Λουκά Λαζαράκη, Δημοσθένη Στασινόπουλο, Ηλία Κυριακίδη, Ματθαίου Τζιαμούρτα, Σεραφείμ Βούλγαρη, Ευάγγελου Μαλέσιου, Γιώργου Παπαϊωάννου, Νικόλαου Μπουσγολίτη, Παναγιώτη Παπαμιχαλόπουλου και άλλων 68 φυσικών και νομικών προσώπων.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Αν και το σκεπτικό της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών δεν έγινε άμεσα γνωστό, σύμφωνα με νομικούς κύκλους η απορριπτική απόφαση σχετίζεται με τη διεθνή δικαιοδοσία, ήτοι το ελληνικό δικαστήριο αναγνώρισε πως από τη στιγμή που η αγωγή κατατέθηκε στην Κύπρο και έχουν υπάρξει ήδη αποφάσεις από την κυπριακή δικαιοσύνη για το πάγωμα περιουσιακών στοιχειών των εναγόμενων εντός και εκτός Κύπρου, η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδώσει κρίση για την ίδια επίδικη διαφορά ανάμεσα στους ίδιους διαδίκους.

Πιο σοβαρό ήταν το «πλήγμα» που υπέστη ο όμιλος Libra στην Κύπρο. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου πάγωσε στις 6 Ιουλίου το Προσωρινό Διάταγμα που είχε εκδώσει στις 26 Ιουνίου το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στο πλαίσιο της αγωγής και της μονομερούς αίτησης της Libra Capital Limited και στη βάση του οποίου είχαν δεσμευθεί περιουσιακά στοιχεία του Φέλιξ Μπίτζιου σε Κύπρο και Ελλάδα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου εξέδωσε, δε, διάταγμα που διατάσσει την αναστολή της ισχύος του Προσωρινού Διατάγματος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, μέχρι την παραπομπή της υπόθεσης ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, κάτι που ορίσθηκε για τις 16 Ιουλίου.

Γιατί πρόκειται για «πλήγμα» για την Libra; Διότι το Προσωρινό Διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου της Λευκωσίας προέβλεπε την «παγοποίηση» των περιουσιακών του στοιχείων των εναγόμενων μέχρι του ποσού των 398 εκατ. ευρώ, καθώς και την αποκάλυψη εντός πέντε ημερών από την επίδοση τού εν λόγω διατάγματος όλων των περιουσιακών τους στοιχείων αξίας 10.000 ευρώ ή άνω, τα οποία βρίσκονται είτε εντός ή εκτός Κύπρου είτε αυτά είναι στο όνομα τους ή όχι και είτε αυτά τους ανήκουν αποκλειστικά ή από κοινού.

Το Προσωρινό Διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου της Λευκωσίας είχε οριστεί επιστρεπτέο στις 9.7.2020, ημερομηνία κατά την οποία οι εναγόμενοι θα μπορούσαν να εμφανιστούν στο Δικαστήριο και να παραθέσουν τους λόγους για τους οποίους το Διάταγμα δεν πρέπει να συνεχίσει να ισχύει.

ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου έκρινε για τον προσφεύγοντα Φέλιξ Μπίτζιο πως ο τρόπος με τον οποίο ενήργησε το Επαρχιακό Δικαστήριο της Λευκωσίας διατάσσοντας τους εναγομένους να παραδώσουν προσωπικά τους δεδομένα στους ενάγοντες πριν από την ημερομηνία κατά την οποία το Διάταγμα ορίστηκε επιστρεπτέο, παραβιάζει τα δικαιώματά τους, όπως αυτά διαφυλάσσονται από τον Κανονισμό GDPR. Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν έχει εφαρμογή στις περιπτώσεις των Κωνσταντίνου Καλιακάτσου, Λουκά Λαζαράκη, Δημοσθένη Στασινόπουλο, Ηλία Κυριακίδη, Ματθαίου Τζιαμούρτα, Σεραφείμ Βούλγαρη, Ευάγγελου Μαλέσιου, Γιώργου Παπαϊωάννου, Νικόλαου Μπουσγολίτη, Παναγιώτη Παπαμιχαλόπουλου, καθώς δεν είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Πλέον η τύχη των ασφαλιστικών μέτρων και της αγωγής της Libra θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό στη συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κύπρου το πρωί της προσεχούς Πέμπτης. Το ζητούμενο για την πλευρά Λογοθέτη είναι να μπορέσει να διατηρήσει το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των εναγομένων, ώστε αυτά να μην μεταβιβαστούν ή αποκρυφθούν.

Η πλευρά του Φέλιξ Μπίτζιου θα επιχειρήσει να πείσει το δικαστήριο πως οι αιτιάσεις της πλευράς Λογοθέτη δεν ευσταθούν και πως δεν υπάρχει κίνδυνος αποξένωσης από τα περιουσιακά τους στοιχεία.

ΟΙ ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Σημειώνεται πως σε ένορκη δήλωση της Ροσάννας Μόρτογλου, της επικεφαλής εκπροσώπου του Ομίλου Libra στην Ελλάδα, προς την κυπριακή Δικαιοσύνη περιγράφονται συγκεκριμένες συναλλαγές, ενδεικτικές – όπως υποστηρίζει- της έκτασης της αποξένωσης των περιουσιακών στοιχείων που έχει ήδη συντελεστεί από τον Φέλιξ Μπίτζιο και τους συνεργούς του σε βάρος της Libra.

Σύμφωνα με την κ. Μόρτογλου, χρήματα στάλθηκαν από τους εναγόμενους σε συγκεκριμένες εταιρείες στο Χονγκ Κονγκ και μεταφέρθηκαν εν συνεχεία σε άλλα νομικά πρόσωπα και λογαριασμούς με αποτέλεσμα η ανάκτησή τους σήμερα να είναι αδύνατη. Παράλληλα, χρήματα στάλθηκαν και στο Μπαχρέιν με μέρος των κεφαλαίων αυτών να θεωρείται πως στη συνέχεια μεταφέρθηκε εκ νέου σε άλλα πρόσωπα και λογαριασμούς με αποτέλεσμα και πάλι η ανάκτησή τους να είναι αδύνατη.

Η πλευρά Λογοθέτη εμφανίζεται με την αγωγή της να θέλει να διασφαλίσει πως θα ανακτήσει τα όσα «έκλεψε» ο Μπίτζιος, ήτοι το οικονομικό όφελος που παράνομα εξήγαγε από τις εταιρείες του Ομίλου Libraμέσω της απάτης και της υπεξαίρεσης που πραγματοποίησε με τους συνεργούς του. Σύμφωνα πάντα με την πλευρά της Libra, ο Φέλιξ Μπίτζιος και συνεργοί του απέσπασαν παράνομα ποσό ύψους 25, 5 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο στάδιο της απάτης, όλα από εταιρείες του Ομίλου Libra, ενώ κατά το δεύτερο μέρος της απάτης και της υπεξαίρεσης απέσπασαν ποσό τουλάχιστον της τάξεως των 36, 6 εκατ. ευρώ.

Από την παραπάνω, δε,απάτη και την υπεξαίρεση δημιουργήθηκε από το τίποτα η εταιρεία Nostira,επιχείρηση με αξία τουλάχιστον 62 εκατ. ευρώ.

Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ

Η πλευρά της Libra αρνείται πως ο επικεφαλής του Ομίλου Γιώργος Λογοθέτης είχε πλήρη γνώση των καταστάσεων και αποκρούει την υπερασπιστική γραμμή των Φέλιξ Μπίτζιου, Κωνσταντίνου Καλιακάτσου, Λουκά Λαζαράκη, Δημοσθένη Στασινόπουλο, Ηλία
Κυριακίδη, κ.ά., οι οποίοι υποστηρίζουν το αντίθετο. Ειδικά για τον Φέλιξ Μπίτζιο, η αγωγή της Libra τεκμαίρει πως θα υποστηρίξει ότι οι άδειες έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι συναλλαγές ήταν δικές του και πως θα ισχυριστεί ότι ο Όμιλος Λογοθέτη τα γνώριζε όλα και πως τα είχε συμφωνήσει, τόσο σε συναντήσεις όσο και σε συζητήσεις.

Στην ίδια βάση εκτιμάται πως ο Μπίτζιος θα υποστηρίξει πως ο Όμιλος Libra δεν επένδυσε ίδια κεφάλαια και αποκόμισε κέρδη αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από τις εν λόγω συναλλαγές (σ.σ. τα κεφάλαια ήταν δάνεια από την Τράπεζα Πειραιώς), δεν παρείχε και δεν είχε ίδια συμμετοχή και πως οι εταιρείες που πραγματοποίησαν τις ελεγχόμενες συναλλαγές δεν ανήκαν στον όμιλο.

Για τους Λουκά Λαζαράκη και Δημοσθένη Στασινόπουλο η πλευρά της Libra τεκμαίρει πως θα ισχυριστούν ότι οι συναλλαγές μεταξύ των εταιρειών έγιναν καλόπιστα και πως έγιναν εντός τιμών αγοράς. Ειδικά για τον Λουκά Λαζαράκη εκτιμά πως ενδέχεται να ισχυριστεί πως οι πληρωμές προς τις εταιρείες είχαν δεόντως κοινοποιηθεί στη γαλλική EDF και πως ο ρόλος του στην Nostira ήταν πάντα διαφανής προς την EDF. Για τον Ματθαίο Τζιαμούρτα η πλευρά της Libra εκτιμά πως θα ισχυριστεί ότι η απάτη με τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς ήταν μια «θεραπεία» που του δόθηκε από τον Παπαμιχαλόπουλο ή άλλους πρώην τραπεζίτες, για να τον βοηθήσουν να ανακτήσει τις ζημιές που υπέστη ο όμιλος από την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς το 2015.

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΟΥΝ ΜΗΝΥΣΕΙΣ

Προς το παρόν η νομική υπεράσπιση των εναγόμενων προαναγγέλλει πως θα κατατεθεί μήνυση ενώπιον των ελληνικών και κυπριακών δικαστηρίων για απόπειρα απάτης επί δικαστηρίω και για ψευδή καταμήνυση, τόσο κατά του Γιώργου Λογοθέτη όσο και κατά της Ροσάννας Μόρτογλου και των εκπροσώπων των 19 εταιρειών που εμφανίζονται ως ενάγοντες. Προαγγέλλει ακόμα πως θα ασκηθεί και αγωγή με αίτημα την αποζημίωση ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων και ασφαλιστικά μέτρα με αίτημα τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των Λογοθέτη, Μόρτογλου και λοιπών.

Κατά τους ίδιους, η αγωγή είναι απαράδεκτη, αφενός διότι ο Γιώργος Λογοθέτης ήλεγχε το πλέγμα όλων των εταιρειών που εμπλέκονται στις έκνομες συναλλαγές, αφετέρου διότι ο ίδιος είναι συνεργός σε κακουργηματική απιστία, την οποία φέρονται να τέλεσαν στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς. Το γεγονός ότι εισαγγελείς δεν μπορούν πλέον, μετά την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, να παρέμβουν στην υπόθεση, διότι δεν υπεβλήθηκε έγκληση απ’ την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς, είναι κατά τους νομικούς παραστάτες των εναγόμενων και ο λόγος που Γιώργος Λογοθέτης υπέβαλε την αγωγή, καθώς ο ίδιος αισθάνεται να βρίσκεται πλέον στο απυρόβλητο για το κακουργηματικό κομμάτι της υπόθεσης.

Το εάν έχουν δίκιο ή όχι θα καταδειχθεί από το εάν ο Γιώργος Λογοθέτης επιλέξει να προχωρήσει σε μήνυση κατά των Φέλιξ Μπίτζιου, Κωνσταντίνου Καλιακάτσου, Λουκά Λαζαράκη, Δημοσθένη Στασινόπουλο, Ηλία Κυριακίδη, Ματθαίου Τζιαμούρτα, Σεραφείμ Βούλγαρη, Ευάγγελου Μαλέσιου, Γιώργου Παπαϊωάννου, Νικόλαου Μπουσγολίτη, Παναγιώτη Παπαμιχαλόπουλου και άλλων 68 φυσικών και νομικών προσώπων ή όχι. Εάν το κάνει, θα ανοίξει ο δρόμος για να κριθεί ακόμη και η συνταγματικότητα του νέου Ποινικού Κώδικα που κατέστησε την κακουργηματική απιστία των τραπεζών κατ΄έγκληση διωκόμενο έγκλημα.

Και σε αυτή την περίπτωση στελέχη της πρώην, αλλά και της νυν διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς θα παρελάσουν από τα εισαγγελικά και ανακριτικά γραφεία για να δώσουν εξηγήσεις επί των πορισμάτων και ευρημάτων τόσο της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συνομωσία της αλογόμυγας

Λογοθέτης: Ο εφοπλιστής που ομολόγησε το σκάνδαλο και η δικαίωση της “Μ”

Εφοπλιστής των ΜΚΟ και των Think Tank (ο «σφιχτοχέρης» George)

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ