- Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο τρίτος πρόεδρος της Γαλλίας που επισκέπτεται την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία
- Ένα μήνυμα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και τους Έλληνες για την ανάκαμψη κι ένα αντίστοιχο προς την υπόλοιπη Ευρώπη -και μάλιστα από την Πνύκα του ισχυρότατου συμβολισμού- για την απόλυτη ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κρίση δημοκρατίας, που ταλανίζει τη γηραιά ήπειρο
- Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα απευθύνει ομιλία στον βράχο της Πνύκας
- Ο Γάλλος πρόεδρος θα συνοδεύεται από μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια, οι υποδομές, ο τουρισμός, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, ο χρηματοπιστωτικός τομέας και η αμυντική βιομηχανία
Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο τρίτος πρόεδρος της Γαλλίας που επισκέπτεται την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, μετά τους κ.κ. Σαρκοζί κι Ολάντ, επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων.
Κατά τη διήμερη παραμονή του στην Αθήνα -Πέμπτη και Παρασκευή-, ο κ. Μακρόν θα απευθύνει διπλό μήνυμα, όπως διατείνονται πηγές της Προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Ένα μήνυμα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και τους Έλληνες για την ανάκαμψη κι ένα αντίστοιχο προς την υπόλοιπη Ευρώπη -και μάλιστα από την Πνύκα του ισχυρότατου συμβολισμού- για την απόλυτη ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κρίση δημοκρατίας, που ταλανίζει τη γηραιά ήπειρο.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν πρόγραμμα, ο Εμανουέλ Μακρόν φθάνει στην Αθήνα την Πέμπτη και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο συζήτησης διμερή κι ευρωπαϊκά θέματα.
Ακολούθως, ο πρόεδρος της Γαλλίας θα απευθύνει ομιλία στον βράχο της Πνύκας, την υψηλού συμβολισμού για τη δημοκρατία τοποθεσία όπου συνεδρίαζε η Εκκλησία του Δήμου στην αρχαία Αθήνα, θα ακολουθήσει επίσκεψη στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και δεξίωση με τη συμμετοχή της γαλλικής κοινότητας της Αθήνας.
«Είναι συμβολικό για το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για την Ευρώπη. Έχουμε περάσει μέσα από μια οικονομική κρίση και ένα είδος κρίσης εμπιστοσύνης, η Ελλάδα το γνωρίζει καλά, υπέφερε απ’ αυτό. Ο πρόεδρος θέλει να δείξει ότι η Ευρώπη πρέπει να ανοικοδομηθεί στο θέμα της δημοκρατίας» τόνισαν χθες στο Ρόιτερς συνεργάτες του κ. Μακρόν.
Κατά τους ίδιους, «η ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν στην Πνύκα εντάσσεται στη μακρά συνέχεια των ελληνο-γαλλικών σχέσεων και των επισκέψεων των προέδρων της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος Μακρόν επιλέγει έναν εξωθεσμικό τόπο για να απευθύνει τη δημόσια ομιλία του στην Αθήνα παρουσία νέων, καθηγητών και σπουδαστών της γαλλικής γλώσσας, ως σύμβολο της νέας σελίδας που ανοίγεται μετά το ξεπέρασμα τόσο της οικονομικής κρίσης όσο και της κρίσης εμπιστοσύνης… Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να δείξει ότι η αναδιάρθρωση της Ευρώπης περνά μέσα από τη δημοκρατική αναδιάρθρωση».
Ο κ. Μακρόν αναμένεται να παρουσιάσει τη νέα αρχιτεκτονική οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης και τις πολιτικές που έχει θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων με την καγκελάριο Μέρκελ για την ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό θα μιλήσει για το μέλλον της Ευρώπης, για την ενίσχυση των καταστατικών ευρωπαϊκών αξιών και τη δημοκρατία, αλλά βάρος θα δώσει στα στοιχεία της νέας αρχιτεκτονικής στο οικονομικό μοντέλο και τη διακυβέρνηση Ε.Ε. και Ευρωζώνης, θέματα που συζητούνται μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού τους τελευταίους μήνες.
Υψηλές προσδοκίες από την κυβέρνηση
Η ελληνική κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά στην επίσκεψη Μακρόν, καθώς η πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου «συνιστά αναγνώριση του αναβαθμισμένου γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μας και έμπρακτη στήριξη στην προσπάθεια εξόδου της οικονομίας από την κρίση».
Ο Γάλλος πρόεδρος θα συνοδεύεται από μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια, οι υποδομές, ο τουρισμός, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, ο χρηματοπιστωτικός τομέας και η αμυντική βιομηχανία. Η αγορά του ΟΛΘ από κοινοπραξία στην οποία ηγείται γαλλική εταιρεία θεωρείται ως ένδειξη αυξανόμενης εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Αναμένεται πως οι συνομιλίες των δύο πλευρών θα επικεντρωθούν σε τρεις τομείς τους οποίους η κυβέρνηση έχει αναδείξει ως κρίσιμους για επόμενη περίοδο:
- Την προσέλκυση επενδύσεων προς την Ελλάδα
- Την σταθερή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές
- Το μέλλον της Ευρωζώνης.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να σημειώσει ότι η νέα αρχιτεκτονική Ε.Ε. και Ευρωζώνης μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον για τους Ευρωπαίους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι θα βασιστεί στην ανάπτυξη της κοινωνικής, δημοκρατικής Ευρώπης και στην προάσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Συναφώς, θα επιμείνει ότι για να υπερβεί η Ευρώπη οριστικά την κρίση θα πρέπει να αμφισβητηθεί η πολιτική της λιτότητας, να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και να επιδιωχθεί η άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και των διαφορών μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομίας Μπρινό Λεμέρ, την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό και 40 επιχειρηματίες. Περί τους 140 Γάλλοι και Έλληνες επιχειρηματίες θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν παρουσία των κ.κ. Τσίπρα και Μακρόν.
Επιδίωξη και των δύο πλευρών είναι να σταλεί το μήνυμα πως οι επενδύσεις ξεκινούν και πάλι στην Ελλάδα και η Γαλλία εννοεί να είναι παρούσα, όπως κατά τη διάρκεια της κρίσης, έτσι και κατά τη φάση της ανάκαμψης.
Οι τομείς ενδιαφέροντος είναι η ενέργεια, οι υποδομές στις μεταφορές, το περιβάλλον και υπάρχει πληθώρα γαλλικών επιχειρήσεων που εκφράζουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα, ανάμεσά τους, και εκτός των μεγάλων ομίλων, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και start-ups που θα είναι παρούσες κατά την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα.
Για το Παρίσι, και μετά την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου σχετικά με το ελληνικό χρέος, το μήνυμα σε αυτήν τη χρονική στιγμή πρέπει να είναι σαφές: η Ελλάδα έκανε μία επιστροφή στις αγορές αυτό το καλοκαίρι, εκκρεμεί η τρίτη αξιολόγηση αυτού του φθινοπώρου, το πρόγραμμα στήριξης τερματίζεται την άνοιξη του 2018. Το θέμα που θα τεθεί στη συνέχεια είναι η οικοδόμηση κάτι νέου, που θα επιτρέψει τη διατήρηση του κεκτημένου των μεταρρυθμίσεων και θα δίνει μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων, από τη στιγμή που θα έχει τερματιστεί αυτή η απευθείας στήριξη της χώρας.
Έμφαση στη στήριξη του 2015
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα αναγνωρίσει δημοσίως τον κρίσιμο-αποφασιστικό ρόλο της Γαλλίας και ειδικά του ίδιου του προέδρου Μακρόν, την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση Ολάντ, για τη στήριξη της χώρας μας την τελευταία κρίσιμη διετία, όταν ετέθη στο τραπέζι του Eurogroup, το καλοκαίρι του 2015, η πρόταση Σόιμπλε για «προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».
Πηγή: Εφημερίδα Ναυτεμπορική