Περικοπές συντάξεων προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο έβαλε και ένα σενάριο μη περικοπών για να… απαλύνει μερικώς τον πόνο και για να δείξει ότι διαπραγματεύεται ως ένα σημείο με τους θεσμούς. Πρώτα το Μαξίμου διέρρεε ότι δεν θα καταθέσει καν το Προσχέδιο (γνωρίζοντας όμως εξ αρχής ότι αυτό αντίκειται στο άρθρο 79 του Συντάγματος) για να μην εμφανίσει τις επιπτώσεις από τις περικοπές στις συντάξεις, φαίνεται να καταλήγει τελικά στην λύση να προστεθεί μια παράγραφος στο Προσχέδιο, η οποία θα λέει πως οι συντάξεις μπορεί και να μην περικοπούν τελικά, αν συμφωνήσουν οι δανειστές.
Έτσι το Προσχέδιο «2 σε 1» που αναμένεται να καταθέσει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών θα περιέχει και τα δύο σενάρια: εκείνο όπου οι περικοπές είναι «γραμμένες στην πέτρα», αλλά και το άλλο όπου οι περικοπές είναι «γραμμένες στην άμμο» -με την ελπίδα ότι αυτές τελικά θα σβηστούν.
«Κρυφτούλι» για τις συντάξεις
Η κυβέρνηση έχει αναγάγει την περικοπή των συντάξεων στο μεγαλύτερο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Προς το παρόν δεν έχει καταθέσει γραπτώς κανένα τέτοιο αίτημα, ούτε κανείς την έχει ημοσίως ενθαρρύνει να το κάνει.
Χωρίς όμως να καταργεί τις μειώσεις των συντάξεων, επιχειρεί να αποκρύψει από τη Βουλή και τον Κρατικό Προϋπολογισμό την επίπτωση των περικοπών, σχεδόν σαν να μην υπάρχουν. Όπως δεν απέστειλε μέχρι τον Ιούλιο, ως όφειλε με βάση το Μνημόνιο, τα νέα ενημερωτικά των νέων συντάξεων που θα λαμβάνουν οι συνταξιούχοι –γεγονός που δείχνει και την επιθυμία των δανειστών να μην δημιουργούν προβλήματα στην κυβέρνηση για «ήσσονα» ζητήματα- έτσι και τώρα η κυβέρνηση επιδιώκει να μην εμφανίσει στον Προϋπολογισμό τις περικοπές ύψου 2 δισ. ευρώ από τις συντάξεις.
Στην πραγματικότητα πάντως, οι νόμοι ισχύουν και εγκύκλιοι έχουν εκδοθεί ενώ το Προσχέδιο Προϋπολογισμού δεν ψηφίζεται αλλά απλώς κατατίθεται στην Βουλή (καθώς ψηφίζει μόνον το τελικό κείμενο που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο). Θα αποσταλεί όμως στις 15 Οκτωβρίου προς έγκριση και στην Κομισιόν. Είτε με περικοπές είτε χωρίς, η έγκριση από την Κομισιόν δεν αναμένεται πριν τα μέσα Νοεμβρίου το νωρίτερο, ενώ το Eurogroup θα εξετάσει το θέμα των συντάξεων τον Δεκέμβριο.
Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα μπορεί να σκιαμαχεί με τον εαυτό της για το αν κόβει ή όχι τις συντάξεις, κάνοντας διαπραγμάτευση με τον εαυτό της και κάνοντας «πόλεμο νεύρων» στις αγορές (όπως έδειξε η «κίτρινη κάρτα» της Mooody’s) έως ότου τουλάχιστον αποφασίσει αν θα φέρει τελικά έναν νόμο (ή μία ΠΝΠ ενδεχομένως) για να μην κοπούν οι συντάξεις.
Την κυβέρνηση βολεύει όμως και ότι επί του παρόντος οι Ευρωπαίοι (αντίθετα από το ΔΝΤ) δεν προβάλουν βέτο, αλλά «ανταλλάσσουν απόψεις» για τις συντάξεις και τον Προϋπολογισμό, κρατώντας “αποστάσεις” επειδή θεωρούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε οιονεί προεκλογική περίοδο.