Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ερωτήθηκαν από την ΕΡΤ για την συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν για τα σχόλιά του για την αποστρατικοποίηση και τα F-35 η απάντησή τους ήταν πως το γεγονός ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρά διαφορετικές απόψεις σε συγκεκριμένα θέματα.
Αποδίδουμε έμφαση σε ζητήματα αμοιβαία επωφελή αλλά δεν αναιρούμε τις βασικές μας θέσεις. Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στην Διακήρυξη των Αθηνών, κατέληξαν οι διπλωματικές πηγές.
Σε συνέντευξή του την Κυριακή (4/2) στο τηλεοπτικό κανάλι A Haber, ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε σε όλο το φάσμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και έδωσε το στίγμα της Άγκυρας για την διαδικασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.
Ο Φιντάν αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην διαδικασία αυτή που ξεκίνησε με πρωτοβουλία των δυο ηγετών και πήρε ιδιαίτερη ώθηση μετά την συνάντηση τους στην Αθήνα τονίζοντας όμως ότι υπάρχουν προβλήματα που δεν ανήκουν σε αυτή την γενιά αλλά τα κληρονομήσαμε από το παρελθόν τα οποία όπως ειπε πρέπει να διαχειριστούμε με υπεύθυνο τρόπο.
Ο Τούρκος υπουργός διαχωρίζει έτσι τη θετική ατζέντα η οποία προσφέρει δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας σε μια σειρά τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός , η διευκόλυνση των Τούρκων τουριστών στα ελληνικά νησιά, οι μεταφορές όπως και η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Όμως σπεύδει να απαριθμήσει και τα «χρόνια προβλήματα» που αφορούν το «καθεστώς των νησιών του Αιγαίου , θέματα που αφορούν τον εξοπλισμό τους , τον καθορισμό του εναέριου χώρου και άλλα» για τα οποία όπως είπε οι δυο πλευρές αναζητούν τρόπους για την αντιμετώπιση τους με «νέα αντίληψη»..
Πάντως, ο Τούρκος υπουργός επισημαίνει ότι υπάρχει συμφωνία για μείωση της στρατιωτικής έντασης κάτι που μέχρι στιγμής τηρείται και κάνει ειδική αναφορά στην καλή συνεργασία για το θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.
Για το Κυπριακό ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι από μόνο του είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα το οποίο δεν θα πρέπει να επικεντρώνονται τόσο πολύ και να δούμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε τα θέματά μας ειδικά στο Αιγαίο και στη συνέχεια την κατάσταση των ομοεθνών μας…».
Σε ό,τι αφορά, τέλος, την αγορά των F-35 από την Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός δήλωσε τι «θα δούμε πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες με την παράδοση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα, και αν θα αλλάξουν πρέπει να το εξετάσουμε» κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην έγκριση της πώλησης των F-16 στην Τουρκία ενώ επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα να αποδεχθεί όρους η Τουρκία για την επιστροφή της στο πρόγραμμα των F-35.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τουρκία: Συνάντηση Μπλίνκεν με Ερντογάν και Φιντάν
Α. Μπλίνκεν: Τι συζήτησε με Φιντάν-Ερντογάν πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη