Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Διπλωματική αντεπίθεση διεθνοποίησης των προκλήσεων της Τουρκίας. Πρώτος σταθμός η Ρώμη

Με τη σημερινή συνάντηση στη Ρώμη, με τον Ιταλό ομόλογό του, Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός… εγκαινιάζει τον επόμενο κύκλο τεσσάρων στάσεων στο μέτωπο της διπλωματικής αντεπίθεσης της Αθήνας απέναντι στις προκλήσεις και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.

Έχοντας επικοινωνήσει ήδη με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη, ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε νέα σήματα στον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στο Capital.gr.

“Είναι αδιανόητο να συζητάει οποιοσδήποτε για αλλαγή συνόρων. Άρα οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, με οποιαδήποτε δικαιολογία, είναι παντελώς αδιανόητη και καταδικαστέα εξ αρχής.

Είναι μια συζήτηση την οποία κανείς ποτέ δεν πρόκειται καν να δεχθεί να κάνει. Δεν αναφέρομαι για την Ελλάδα, αναφέρομαι και για τους εταίρους μας. Η θέση της χώρας, σήμερα, είναι γεωπολιτικά ενισχυμένη. Και ως προς τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είχαμε μία πολύ επιτυχημένη επίσκεψη στις ΗΠΑ, η οποία επανεπιβεβαίωσε το στρατηγικό βάθος των σχέσεών μας.

Αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν στηρίξει ανεπιφύλακτα την Ελλάδα, όπως έχουν κάνει πια θα έλεγα και όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τις διμερείς τους τοποθετήσεις.

Όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτή η ακραία τουρκική ρητορική έχει ξεπεράσει τα όρια και προφανώς δεν μπορεί να οδηγήσει τελικά την Τουρκία πουθενά”, ήταν η χαρακτηριστική πρωθυπουργική αποστροφή, τη στιγμή που η ελληνική πρωτεύουσα αυξάνει τα μέτρα του μαραθωνίου ενημέρωσης εταίρων και συμμάχων, με ισχυρή προστιθέμενη αξία στα… πανιά της τις ισχυρές θέσεις της, το διεθνές δίκαιο, αλλά και τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό, ενεργειακό και οικονομικό ρόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Πρώτος σταθμός: Ρώμη
Λίγες ώρες πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής των “27” ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Μητσοτάκης κάνει…στάση στην πρωτεύουσα της Ιταλίας για ένα σημαντικό όσον αφορά στις ελληνικές επιδιώξεις τετ α τετ με τον κ. Ντράγκι. Οι δύο ηγέτες, σε μία ακόμα συνάντησή του, θα θέσουν επί τάπητος:

-Τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία για τους Ευρωπαίους πολίτες και την ανάγκη συντεταγμένης αντιμετώπισής τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας.

-Την επισιτιστική κρίση.

-Τη διμερή οικονομική και ενεργειακή συνεργασία.

-Τις εξελίξεις στη Λιβύη.

-Τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με αιχμή την επιθετική ρητορική της Τουρκίας.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, η συνάντηση της Ρώμης, παραμονές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι υψηλής πολιτικής και συμβολικής αξίας, καθώς στη Σύνοδο Κορυφής θα γίνει συζήτηση για την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, αλλά και ευρύτερη γεωπολιτική συζήτηση για την στρατηγική της Ευρώπης απέναντι σε χώρες-εταίρους της Ε.Ε.

Πεποίθηση της Αθήνας, άλλωστε, είναι ότι το…ραντεβού των κυρίων Μητσοτάκη-Ντράγκι θα συμβάλει στην οικοδόμηση στενότερων σχέσεων, τη στιγμή που εκτιμάται ότι υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε μία σειρά από τομείς, όπως, για παράδειγμα, αυτός της ενέργειας.

“Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο στο περιθώριο του Med9 ο Ιταλός πρωθυπουργός, ήδη πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είχε ταχθεί, όπως και ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπέρ της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων.

Με αιχμή τις δαπάνες που απαιτούνται για την ανάκαμψη μετά τη πανδημία, αλλά και την απαίτηση για αύξηση των αμυντικών δαπανών σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται, ενώ όσον αφορά στη Λιβύη, Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάριο Ντράγκι είχαν συναντηθεί στην Τρίπολη τον Απρίλιο του 2021, αναδεικνύοντας την ανάγκη ομαλοποίησης της κατάστασης στη γειτονική χώρα.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι δύο πρωθυπουργοί θα συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με φόντο την τουρκική επιθετικότητα που ο πρωθυπουργός θα θέσει και την Πέμπτη στις συζητήσεις με τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες.

Ελλάδα και Ιταλία, όπως υπενθυμίζουν κυβερνητικά στελέχη, έχουν μεταξύ τους συμφωνία Οριοθέτησης Θαλάσσιων Ζωνών, η οποία “αποτελεί υπόδειγμα εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, καθώς και διεθνούς νομιμότητας και συνεργασίας παράκτιων κρατών στην περιοχή”.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης

Στη Ρώμη αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Το αυριανό πρόγραμμα του πρωθυπουργού

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Σε πανικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ετοιμάζεται να δραπετεύσει με πρόωρες εκλογές»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ