Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Διπλωματική «μάχη» κατά του συμφώνου της Τουρκίας με τη Λιβύη

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική διπλωματία δίνει «μάχη» κατά του συμφώνου Τουρκίας-Λιβύης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε στη Γενεύη με τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, εστίασε σε αυτό το ζήτημα, εκθέτοντας τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με τον παράνομο και ανυπόστατο χαρακτήρα της επίμαχης συμφωνίας.

Η Γενεύη ήταν ο πρώτος σταθμός μιας μίνι περιοδείας του κ. Δένδια που συνεχίζεται με σταθμούς τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία και την Ιταλία. Τόσο το υπουργείο Εξωτερικών, όσο και το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που οι Τούρκοι καταφέρουν να προσδώσουν μέσω του ΟΗΕ επίφαση νομιμότητας στην συμφωνία, τότε θα έχουν αποκτήσει διπλωματικό πλεονέκτημα.

Η Άγκυρα έχει, έτσι κι αλλιώς, ανεβάσει ταχύτητα, ενώ κινείται βάση συγκεκριμένου σχεδίου. Ενδεικτική η δήλωση του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τον προϋπολογισμό του 2020 στην Εθνοσυνέλευση. Χαρακτήρισε «έτοιμη την Τουρκία να κάνει “ό,τι απαιτείται” στη διεθνή σκηνή, ακόμα και να στείλει στρατεύματα στην Ανατολική Μεσόγειο… Εάν είναι απαραίτητο, η Τουρκία στέλνει στρατεύματα, κάνει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ξεκινά διασυνοριακές επιχειρήσεις, κάνει ό,τι απαιτείται».

Η Άγκυρα, όμως, όπως συνήθως, δεν περιορίστηκε στα λόγια. Η τουρκική Αεροπορία αύξησε κατακόρυφα την ανεξέλεγκτη δράση της πάνω από το Αιγαίο. Είναι εμφανές ότι η Τουρκία πυροδοτεί περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις της με την Ελλάδα. Συνολικά 40 αεροσκάφη τύπου F-16, F-4, CN-235 και πέντε ελικόπτερα, προχώρησαν σε 40 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και σε 27 παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Σημειώθηκαν και 16 εμπλοκές, γεγονός που δείχνει ότι η θερμοκρασία στο Αιγαίο έχει ανεβεί πολύ.

Η Αθήνα εκτός από το διπλωματικό κατοστάρι που τρέχει, εξετάζει προσεκτικά το ενδεχόμενο ο Ταγίπ Ερντογάν να εκτροχιάσει ολοσχερώς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στέλνοντας ερευνητικό σκάφος ή ακόμα και γεωτρύπανο ανατολικά της Κρήτης, λίγο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ενδεικτικές των τουρκικών προθέσεων είναι οι τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ότι μέχρι τις αρχές του νέου έτους οι αρμόδιες αρχές θα ξεκινήσουν τον καθορισμό περιοχών αδειοδότησης και η Τουρκική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες εντός αυτών. Αν και μένει να δούμε πως ακριβώς θα κινηθούν οι Τούρκοι, αυτού του είδους οι δηλώσεις καταγράφουν προθέσεις.

Ο Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μοιραστεί το βάρος των προσφύγων και να χρηματοδοτήσει την επανεγκατάστασή τους στη βόρεια Συρία, από το βήμα του 1ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση. Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι αυτή τη στιγμή παρατηρείται ένα μεγάλο κύμα από το Αφγανιστάν, το οποίο η Τουρκία εμποδίζει να περάσει μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη.

Τεράστια εντύπωση προκαλεί, επίσης, η είδηση ότι αξιωματούχοι του Ισραήλ αναφέρουν ότι είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν την πρόταση της Τουρκίας για δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Εάν η είδηση επαληθευτεί και το Ισραήλ κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, θα έχουμε μία γεωπολιτική ανατροπή υπέρ της Άγκυρας.

Αναφορικά τώρα με τα τεκταινόμενα στο ευρωπαϊκό μέτωπο, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δηλώνουν ότι μπορεί να δούμε αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ενδεχομένως και εντός του ερχόμενου Ιανουαρίου ή Φεβρουαρίου. Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας στις πρόσφατες αναφορές της τουρκικής ηγεσίας, για την σχέση με τον χώρο της Ευρώπης, είπε ότι «το να είσαι Ευρωπαίος είναι θέμα ευρωπαϊκής συνείδησης και πίστης στις αρχές της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Πηγή: protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δένδιας: Εάν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας, θα αντιδράσουμε

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ