Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ζήτησαν και έκαναν χθες Πέμπτη κορυφαία στελέχη δέκα μεγάλων ξένων επενδυτικών οίκων. Οι επαφές αυτές, που προστίθενται στο κλιμακούμενο ενδιαφέρον των διεθνών αγορών για τον άνθρωπο που αντιμετωπίζουν ως εν αναμονή πρωταγωνιστή της επόμενης μέρας, έγιναν στο πλαίσιο δείπνου εργασίας που παρέθεσαν οι fund managers στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ιδιωτικό χώρο μεγάλου αθηναϊκού ξενοδοχείου.
Τα funds που διοργάνωσαν και συμμετείχαν στη χθεσινοβραδινή συνάντηση ήταν ο αμερικανικός βραχίονας του GoldenTree Asset Management, το Soros Fund Management και η Key Square Capital. Επίσης η Balyasny, το Brevan Howard, ένα από τα μεγαλύτερα hedge funds του Λονδίνου, η Kingstreet, και το Abu Dhabi Investment Council, ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια με ενεργητικό άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παρούσα και η Pacific Investment Management Company (PIMCO) που διαχειρίζεται αμοιβαία κεφάλαια συνολικής αξίας άνω του 1,5 τρισ. δολ. αλλά και το αμερικανικό hedge fund BlueCrest Capital Management όπως και η Värde Partners. Αθροιστικά τα κεφάλαια που διαχειρίζονται αυτοί οι οίκοι ξεπερνούν τα 2 τρισ. δολάρια και κάποια εξ αυτών έχουν ήδη θέσεις σε ελληνικές εισηγμένες και ειδικά τράπεζες.
Οι ερωτήσεις πολλές. Πώς θα μπορέσει να επανεκκινήσει ως κυβέρνηση την οικονομία; Τι θα κάνει για να αρθούν τα capital controls; Πώς θα προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις; Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες του οικονομικού του προγράμματος και πώς θα αντιμετωπίσει το ζήτημα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους; Ζήτησαν λεπτομέρειες για τα σχέδια ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, για τους προτεινόμενους φορολογικούς συντελεστές, τη δυνατότητα συντήρησης των υψηλών στόχων για τα πλεονάσματα και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να διευκολύνουν τη διαχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών. Περισσότερο από όλα όμως ενδιαφέρθηκαν να μάθουν πότε θα γίνουν εκλογές αλλά και τις εκτιμήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για όλες τις πιθανές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, όπως και για τις σχέσεις της με την Ευρώπη.
Η συζήτηση κινήθηκε σε ρεαλιστικό επίπεδο και ήταν ουσιαστική. Οπως το συνηθίζει ο Κ. Μητσοτάκης, έτσι και χθες, ήταν φειδωλός στις εκτιμήσεις του αλλά επανέλαβε πως λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες και πιο αποτελεσματικό κράτος είναι η βασική κατεύθυνση με παράλληλη επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας αλλά και καίριες παρεμβάσεις για να βελτιωθεί το πλαίσιο ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας.
Αυτό που φαίνεται να αποτέλεσε πάντως κοινό τόπο για όσους συμμετείχαν στο δείπνο, είναι η εκτίμηση πως ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές δεν αποτελούν απειλή αποσταθεροποίησης για την οικονομία αλλά μάλλον ευκαιρία για μια νέα αρχή στην προσπάθεια της χώρας να ξεπεράσει την κρίση.
Η χθεσινοβραδινή συνάντηση δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός. Ηδη, απο πέρυσι τον Απρίλιο, οπότε και άρχισαν να ξεχειλώνουν τα χρονοδιαγράμματα των αξιολογήσεων αλλά και να ανοίγει υπέρ της Ν.Δ. η ψαλίδα της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, πολλοί ξένοι επενδυτές έχουν ζητήσει και συμμετάσχει σε τέτοιες συναντήσεις με τον Κ. Μητσοτάκη. Είτε στο Λονδίνο, είτε στη Νέα Υόρκη, είτε στην Αθήνα. Μάλιστα, το επόμενο ραντεβού έχει κλειστεί για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας καθώς, όπως προκύπτει από τα γεγονότα, οι συμμετέχοντες στις διεθνείς αγορές εμφανίζονται να αντιλαμβάνονται τη δημοσκοπική κυριαρχία Μητσοτάκη ως καταλύτη για την επανάκαμψη του ενδιαφέροντός τους για τη χώρα.
Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή