Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

ΔΝΤ: Αυτοκριτική(!) για το… 2010 και… βολές για Ελλάδα

Κάποιο είδους… αυτοκριτική έκανε το ΔΝΤ γιατί επέτρεψε να μην γίνει αναδιάρθρωση χρέους το 2010 αλλά και ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί καθυστέρησαν οι μεταρρυθμίσεις – Κριτική και για την απόδοση της βίαιης προσαρμογής μέσω της εσωτερικής υποτίμησης.

Η έκθεση -που εγκρίθηκε στις 7 Δεκεμβρίου – και δόθηκε χθες Τετάρτη στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του φόβου διάχυσης της κρίσης, αλλά και της έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών στο χρέος της Ελλάδας.

Πάντως, το στέλεχος του Ταμείου Βίβεκ Αρόρα (αναπληρωτής Διευθυντής, Στρατηγικής και Πολιτικής του ΔΝΤ) δήλωσε ότι σε κάποιες χώρες όπως η Ελλάδα η ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή ήταν αναπόφευκτη.

Μιλώντας για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ανέφερε ότι ήταν επιβεβλημένη το 2010. Αποτελεί ερώτημα, είπε, εάν ήταν εφικτή, αλλά και επιθυμητή εκείνη την περίοδο.

«Για την Ελλάδα, το Ταμείο δεν μπορούσε να εκτιμήσει ότι το χρέος ήταν, κατά μεγάλη πιθανότητα, βιώσιμο, μια εκτίμηση που συνήθως απαιτείται για πρόσβαση σε χρηματοδότηση του Ταμείου σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Όμως, το ρίσκο των επιπτώσεων στο σύστημα διεθνώς, εξαιτίας της έλλειψης – την περιοδο εκείνη – προστατευτικών τειχών που θα απομόνωναν [δηλ προστατευτικά] άλλα μέλη της ευρωζώνης, αποτέλεσε [ικανή] αιτιολόγηση για να μην απαιτηθεί μια επιχείρηση μείωσης του χρέους εξ αρχής ως προϋπόθεσης για συμφωνία [χρηματοδότησης ] με το Ταμείο για εξαιρετική πρόσβαση», αναφέρεται στην έκθεση.

Όταν έγινε τελικά η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν πολύ αργά και αυτή απεδείχθη πολύ λίγη. Όταν αποφασίσθηκε η αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα (PSI) το «κούρεμα» ήταν μεγάλο για τους πιστωτές σε σύγκριση με άλλες περιπτώσεις, αλλά την ίδια στιγμή είχαν αυξηθεί και οι πιθανότητες να αποδειχθεί ανεπαρκές για να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους», σημειώνεται στην έκθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ