Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

ΔΝΤ: Δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς ελάφρυνση χρέους

  • Εκ νέου μήνυμα πως αν δεν υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ δεν θα ενεργοποιήσει το «επί της αρχής» πρόγραμμα του με την Ελλάδα, έστειλε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ!
  • Ενδιαφέρον θα έχει η αντίδραση των Ευρωπαίων, που μάλλον θα περίμεναν από το ΔΝΤ να κάνει πίσω σε αυτή την απαίτηση
  • Δεν ξεκαθάρισε ποιο είναι το αναγκαίο ποσοστό ελάφρυνσης, που κάποτε, σύμφωνα με την Λαγκάρντ, ανερχόταν στο 30% του συνολικού χρέους

Συζήτηση για το ελληνικό χρέος στη Ουάσινγκτον και μάλιστα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς ο Γουίλιαμ Μάρεϊ εκπροσωπώντας τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό, ναι μεν έβαλε στην κουβέντα την ελάφρυνση, αλλά παράλληλα με αυτή επεσήμανε ξανά τους όρους επίτευξής της.

Το ΔΝΤ εδώ και 2,5 χρόνια δεν αλλάζει στάση, ούτε υποχωρεί, ξεκαθαρίζει πως χωρίς ελάφρυνση χρέους δεν γίνεται δουλειά και έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση της Ευρώπης τις επόμενες μέρες, όταν ξεκαθαρίσουν φυσικά οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία και όταν ξεκινήσουν τα Eurogroupμε τον Πορτογάλο νέο επικεφαλής.

Όταν ρωτήθηκε ο Γουίλιαμ Μάρεϊ για το εάν διαφωνεί με το περιεχόμενο της δήλωσης του νέου επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ότι υπάρχουν ακόμη κάποια ενδιάμεσα βήματα πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, ο Μάρεϊ απάντησε: «Όχι, αλλά αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το χρέος, τα στελέχη του Ταμείου δεν θα μπορέσουν να εισηγηθούν στο Εκτελεστικό Συμβούλιο την ενεργοποίηση του «επί της αρχής» προγράμματος!». Άρα μας λέει, πως το πρόβλημα πρέπει να λυθεί ενδο-ευρωπαϊκά!

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, συνέχισε:

«Πιστεύουμε ότι μπορεί σύντομα να επιτευχθεί συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτή εξακολουθεί να είναι η άποψη του ΔΝΤ. Και αν αυτό δεν συμβεί δεν θα προτείνουμε την ενεργοποίηση του «επί της αρχής» προγράμματος, το οποίο κάναμε τον Ιούλιο. Θέλω να τονίσω πως στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο από το 2015. Και σαφώς, ενώ δεν έχουν γεφυρωθεί όλες οι διαφορές, πιστεύουμε ότι υπάρχει το περιθώριο για κάτι τέτοιο. Και από τη δική μας πλευρά, είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας για να επιτύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα που θα μειώσει με αξιόπιστο τρόπο το χρέος της Ελλάδος, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει μια βιώσιμη ανάκαμψη».

Για το εάν τα στοιχεία της Eurostat τα οποία δείχνουν πως ένας στους τρεις Έλληνες είναι αντιμέτωπος με σημαντικές υλικές στερήσεις αποτελούν απόδειξη αποτυχίας των προγραμμάτων του ΔΝΤ, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, είπε:

«Κάθε οικονομία που εισέρχεται σε μια τόσο μεγάλη ύφεση όμως η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα, οπότε δεν μπορεί να θεωρηθεί απόδειξη».



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ