Εντατικές πιέσεις δέχεται πλέον η ελληνική κυβέρνηση, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την εφαρμογή του συμψηφισμού των χρεών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, με τις όποιες φοροελαφρύνσεις ή με την ενδεχόμενη επιστροφή φόρου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», που επικαλείται ειδική έκθεση του ΔΝΤ, οι πιέσεις των δανειστών για αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων περί συμψηφισμού φοροελαφρύνσεων και επιστροφών φόρων με χρέη προς τα Ταμεία εντάσσονται στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης και ενίσχυσης του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ).
Το Ταμείο, δε, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσει ως προαπαιτούμενο μέτρο την προώθηση των συμψηφισμών για την εκταμίευση επόμενων δόσεών του, καθώς διαπιστώνει ότι το μέτρο -αν και έχει ψηφιστεί- δεν εφαρμόζεται.
Ωστόσο, η ελληνική πλευρά προβληματίζεται για τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή του μέτρου στο πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτή τη στιγμή το ΚΕΑΟ διαχειρίζεται 210.008 υποθέσεις οφειλετών, με το ποσό που χρωστούν στα Ταμεία να ανέρχεται στα 10,95 δισ. ευρώ. Είναι ξεκάθαρο ότι οι επιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη «μαύρη τρύπα» στα Ταμεία και κατ’ επέκταση στο ασφαλιστικό σύστημα.
Πάντως,το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα πρέπει άμεσα το ΚΕΑΟ να μπορεί να προχωρήσει:
- Στον συμψηφισμό φορολογικών προνομίων και των επιστροφών φόρων με χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
- Στη χρήση των στοιχείων που έχουν οι φορολογικές αρχές για να διαπιστώνει την περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών.
- Στην κατάσχεση κεφαλαίων από τραπεζικούς λογαριασμούς.
- Στη δημιουργία νομικού τμήματος σε κάθε τοπικό γραφείο ΚΕΑΟ, ώστε να προωθεί γρήγορα τις υποθέσεις.
- Στη δημιουργία ενός τηλεφωνικού κέντρου που θα έρχεται άμεσα σε επαφή με τους οφειλέτες και ιδίως εκείνους με μικρά χρέη.