Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

ΔΝΤ: Ο κίνδυνος αστάθειας στην Ευρωζώνη λόγω Ελλάδας, δεν έχει αποτραπεί

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνοντας σε έκθεσή του ότι ο κίνδυνος η Ελλάδα να μετατραπεί εκ νέου σε εστία αποσταθεροποίησης για την Ευρωζώνη δεν έχει πλήρως αποσοβηθεί.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ, στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook), που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, επισημαίνει ότι, αν και οι κίνδυνοι έχουν περιοριστεί μετά τη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδος, οι αγορές δεν είναι διασφαλισμένες, καθώς ενδεχόμενη αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι πιθανό να τους προκαλέσει πιέσεις.

Μάλιστα, όπως τονίζεται στην έκθεση, η αστάθεια αυτή στο χρηματοοικονομικό πεδίο και στις αγορές ομολόγων ενδέχεται να μεταδοθεί και στο σύνολο της Ευρωζώνης.

Ο διεθνής οργανισμός ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκτιμώντας ότι το 2015 το ΑΕΠ της χώρας θα υποχωρήσει κατά 2,3%, ενώ το 2016 η ύφεση θα περιοριστεί στο 1,3%. Επισημαίνει ωστόσο ότι, με δεδομένο ότι η ανάκαμψη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη δε θα είναι θεαματική, «οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι σαφώς πιο δυσμενείς μετά την παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας στις αρχές του έτους».

Πιο συγκεκριμένα, για το τέταρτο τρίμηνο του 2015 εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 5,4% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Πάντως, θετικά μηνύματα αναμένονται στο τελευταίο τρίμηνο του 2016, οπότε η ελληνική οικονομία προβλέπεται πως θα αναπτυχθεί κατά 3%. Μεσοπρόθεσμα, το 2020, το ΔΝΤ περιμένει ανάπτυξη της τάξης του 2,4% του ΑΕΠ.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού το ΔΝΤ προβλέπει πως φέτος η Ελλάδα θα σημειώσει αποπληθωρισμό 0,4% και πως το 2016 ο πληθωρισμός θα είναι μηδενικός. Μεσοπρόθεσμα το ΔΝΤ προβλέπει πως το 2020 ο πληθωρισμός θα είναι στο 1,4%.

Σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως το 2015 θα σημειώσει πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, το οποίο το 2016 σχεδόν θα διπλασιασθεί στο 1,5% του ΑΕΠ. Πάντως, μεσοπρόθεσμα το Ταμείο εκτιμά πως το 2020 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα είναι ελλειμματικό κατά 0,2% του ΑΕΠ.

Δυσμενέστερες από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την εξέλιξη της ανεργίας.
Σύμφωνα με το Ταμείο η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 26,8% εφέτος και θα ανέλθει στο 27,1% το 2016.

Σε ό,τι αφορά στους κινδύνους εξάπλωσης μιας ενδεχόμενης νέας ελληνικής κρίσης, το Ταμείο γενικά εμφανίζεται καθησυχαστικό, με δεδομένη την «περιορισμένη» αρνητική αντίδραση των αγορών κατά τους δύσκολους μήνες που προηγήθηκαν.Ωστόσο, παραδέχεται πως υπάρχουν ακόμα «ανησυχίες» που πηγάζουν από τη σύνδεση της ελληνικής οικονομίας με τις οικονομίες άλλων κρατών-μελών της ευρωζώνης, και αναφέρει ότι σε περίπτωση που υπάρξει επανεμφάνιση της «πολιτικής αβεβαιότητας» στη χώρα μας, υπάρχει σενάριο επανεμφάνισης πιέσεων στη νομισματική ένωση.

Σε παγκόσμια κλίμακα, το ΔΝΤ σύμφωνα με τον νέο επικεφαλής οικονομολόγο, Μορίς Όμπστεφελντ, αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 3,1% και κατά 3,6% το 2016.
Υπενθυμίζεται ότι στην εαρινή έκθεσή του, το ΔΝΤ προέβλεπε αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,3% φέτος και κατά 3,8% το 2016.

Η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται αναλυτικά στους κινδύνους που επηρέασαν και επηρεάζουν τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές εστιάζοντας στις ανησυχίες σχετικά με τη δυνητική ανάπτυξη της Κίνας, στις ανησυχίες για το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, αλλά και στις επιπτώσεις από την απότομη μείωση των τιμών του πετρελαίου.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ