Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

ΔΝΤ: “Σοβαρό περιφερειακό και παγκόσμιο πλήγμα” ενδεχόμενο Brexit

Την πρόβλεψη ότι ενδεχόμενο Brexit θα αποτελέσει “σοβαρό περιφερειακό και παγκόσμιο πλήγμα”, εξέφρασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην πιο πρόσφατη έκθεσή του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Τρίτη κατά τη διάρκεια της Εαρινής Συνόδου του οργανισμού στην Ουάσιγκτον.

Το λεγόμενο “Brexit” θα διαταράξει τις ισχύουσες εμπορικές σχέσεις προκαλώντας “σημαντικές προκλήσεις” τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και την υπόλοιπη Ευρώπη, τόνισε το Ταμείο.

Το ΔΝΤ επεσήμανε ότι η εξαγγελία του δημοψηφίσματος ήδη έχει δημιουργήσει κλίμα αβεβαιότητας ανάμεσα στους επενδυτές, το οποίο πρόκειται να κορυφωθεί με ένα Brexit.

Αν στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πλειοψηφήσει η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, το ΔΝΤ αναμένει παρατεταμένες διαπραγματεύσεις σχετικά με το status quo που θα υπάρξει ανάμεσα σε Βρετανία και ΕΕ, γεγονός το οποίο “θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις, επιτείνοντας την αστάθεια τν χρηματοπιστωτικών αγορών”.

Η εν λόγω έκθεση υπογραμμίζει ότι ενδεχόμενη έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα “διατάρασε και θα υπονόμευε τις αμοιβαίες εμπορικές και χρηματοοικονομικές ροές” περιορίζοντας τα οφέλη από την οικονομική συνεργασία και ολοκλήρωση.

Το ΔΝΤ περιόρισε τις προβλέψεις για ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ανωτέρω έκθεσης, αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης της τάξεως του 1,9% για φέτος, σε σύγκριση με αντίστοιχη πρόβλεψη που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο (2,2%). Για την επόμενη χρονιά, εκτιμάται ανάπτυξη 2,2% για τη βρετανική οικονομία.

Ωστόσο, το Ταμείο δήλωσε ότι η εγχώρια ζήτηση, η οποία ενισχύθηκε από τις χαμηλότερες τιμές στην ενέργεια και από την ανοδική πορεία στην αγορά ακινήτων, αναμένεται να συμβάλλει ως αντιστάθμισμα της ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας στην πορεία προς το δημοψήφισμα.

Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, έκανε την ακόλουθη δήλωση μέσω twitter: “Το ΔΝΤ έχει δίκιο – Τυχόν αποχώρησή μας από την ΕΕ θα προκαλούσε σημαντικούς κινδύνους για την οικονομία μας. Είμαστε σε ισχυρότερη, ασφαλέστερη, και καλύτερη θέση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

 

Πηγή: BBC

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ