Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Δωδεκάμηνη θητεία για όλα τα Σώματα!

∆εδομένη θεωρείται η αύξηση της στρατιωτικής θητείας από τους εννέα μήνες που είναι τώρα σε ό,τι αφορά τον Στρατό Ξηράς, στους 12 όπως ισχύει στο Ναυτικό και την Αεροπορία.

Ρεπορτάζ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗΣ

Για Στρατό Ξηράς, Ναυτικό και Αεροπορία ώστε
να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες της χώρας με δεδομένη
την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σε αυτήν τη λύση προσανατολίζονται η ηγεσία του στρατεύματος και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν, ειδικά τώρα που λόγω της κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο στρατός είναι σε αυξημένο επίπεδο ετοιμότητας. Ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στο φόρουμ της ∆ΕΘ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της εφαρμογής του μέτρου της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 έτη, όπως συμβαίνει σε Ισραήλ και Κύπρο και για λόγους επιχειρησιακούς, αλλά και για λόγους ισότητας μεταξύ όλων των νέων έτσι ώστε όλοι να πηγαίνουν με τις ίδιες συνθήκες στον στρατό.

Βέβαια αυτό το μέτρο δεν είναι ιδιαίτερο δημοφιλές σε μεγάλη μερίδα της νεολαίας, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν και πολιτικές ομάδες που ζητούν την πλήρη κατάργηση της στρατιωτικής θητείας.

Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί χρειαζόμαστε αύξηση της θητείας και πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών, που επίσης εξαγγέλθηκε ότι θα γίνει. Η απάντηση δίνεται από τους ειδικούς: Ο Λάμπρος Τζούμης, αντιστράτηγος ε.α., είπε προσφάτως ότι τα τελευταία χρόνια περίπου 700.000 νέοι άνθρωποι έφυγαν στο εξωτερικό. Ένας αριθμός από αυτούς θα επιλέξει την ανυποταξία.

Απαλλαγές

Κάθε χρόνο υπάρχουν γύρω στις 10.000-12.000 απαλλαγές, είτε για λόγους υγείας είτε για λόγους ανυποταξίας. Η μικρή θητεία των οπλιτών επηρεάζει την εκπαίδευσή τους και έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ανεκπαίδευτης εφεδρείας που αποτελεί ζωτικό επιχειρησιακό τομέα της πολεμικής μας προπαρασκευής».

Λόγω αυτής της λειψανδρίας, στρατιωτικές μονάδες και στρατιωτικά φυλάκια έχουν στελέχωση σε πολύ μικρότερο ποσοστό απ΄ότι είναι απαραίτητο για την επάρκεια της λειτουργίας.

Συνεπώς, η αύξηση της στρατιωτικής θητείας έστω και κατά τρεις μήνες στον Στρατό Ξηράς, μοιάζει να είναι μονόδρομος. Βεβαίως, η κυβέρνηση θα κρίνει και τις αντιδράσεις, ειδικά και της νεολαίας της Νέας ∆ημοκρατίας, της ΟΝΝΕ∆, η οποία δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα. Πάντως, στόχος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι μέσα στη στρατιωτική θητεία να αποκτούν οι οπλίτες δεξιότητες που θα είναι πιστοποιημένες για να συμπληρώνουν τα βιογραφικά τους για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Πόσο εφικτό είναι αυτό; Κανείς δεν μπορεί να πει. Κάποτε ο στρατός έδινε διπλώματα οδήγησης. Θα μπορεί να διδάσκει π.χ. προγραμματισμό στους υπολογιστές; Η επιτυχία από το φιάσκο μπορεί να έχει μικρή απόσταση. Ενδιαφέρον, όμως, έχει τι λένε δύο βουλευτές για το εν λόγω θέμα, ο Μάξιμος Σενετάκης από τη Νέα ∆ημοκρατία και ο Νίκος Φίλης από τν ΣΥΡΙΖΑ.

Τρείς Κύπριοι καταθέτουν την εµπειρία τους

Του Δημήτρη Καράμπελα

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει πιθανές αναπροσαρμογές στη διάρκεια και τον τρόπο στράτευσης της υποχρεωτικής θητείας, στην Κύπρο ήδη λειτουργεί η άμεση στράτευση στα 18, κάτι που συμβαίνει εδώ και 46 χρόνια. Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» μίλησε με τρεις Κύπριους πολίτες, οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας τα βιώματά τους σχετικά με το κυπριακό μοντέλο στρατιωτικής θητείας.

«Ωριμάζεις και βλέπεις τη ζωή σου διαφορετικά. Το μόνο αρνητικό που μπορώ να βρω είναι ότι χάνεις τη διάθεσή σου να διαβάσεις και αυτό σου κάνει λίγο δύσκολη τη ζωή στο πανεπιστήμιο.» λέει ο Ραφαήλ Ιορδάνους, 24 ετών.

«Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου στα 25-26 να υπηρετώ. Η εμπειρία μου στο στράτευμα μου έδωσε αρχές και αξίες στη ζωή μου που θεωρώ πως θα τις ακολουθώ για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Καταλαβαίνεις τι θα πει να κρατάς όπλο στα χέρια σου και τη σημαίνει να έχεις ευθύνες. Θεωρώ πως έχω κερδίσει παρά πολλά.

Το  πιο σημαντικό από όλα είναι ότι πλέον σε περίπτωση που κληθώ να υπερασπιστώ τη πατρίδα μου, έχω τις κατάλληλες γνώσεις για να πράξω αυτό που πρέπει».

Ο 18χρονος συμπολίτης του, Νικόλας Χαραλάμπους, είπε:

«Θεωρώ ότι είναι καλύτερα έτσι διότι στο Στρατό ωριμάζεις και μετά είσαι έτοιμος να ανταπεξέλθεις στις δυσκολίες του έξω κόσμου. Η εμπειρία ήταν ωραία, αλλά αρκετά δύσκολη επειδή ως γνωστόν στα 18 σου χρόνια δεν είσαι συνηθισμένος να είσαι κλεισμένος σε ένα χώρο για πολύ καιρό».

Ο 26ετής Χρίστος Θεοχάρους, επισήμανε: «Ήταν ένας νέος τρόπος ζωής, διότι πρέπει να προσαρμοστείς σε ένα νέο περιβάλλον με πολλές απαιτήσεις και υπευθυνότητες, πράγμα πρωτόγνωρο για έναν νεαρό 18 ετών. Είναι ένα κομμάτι της ζωής σου που σου δίνει τα κατάλληλα εφόδια να ωριμάσεις. Στα 18 σου χρόνια έχεις τις κατάλληλες αντοχές για να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις της στρατιωτικής σου θητείας. Μετά τον στρατό έμαθα να υπομένω, να αντέχω και να πεισμώνω σε πολλούς τομείς της ζωής μου, πράγμα που θεωρώ πολύ σημαντικό για να βγεις έξω στη ζωή ως πολίτης πλέον».  Η βασική αντίρρηση για το σύστημα στράτευσης στα 18 ήταν αυτή που ακούγεται και στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή: «Το μόνο που μπορώ να πω πως χάνεις με το κυπριακό σύστημα είναι η ροή της παιδείας που έχεις από το σχολείο, δηλαδή ένας νεαρός, ο οποίος θέλει να σπουδάσει κάτι, θα παρατηρήσει ότι έχει αποκοπεί από τα βιβλία. Γεγονός που ίσως δυσκολεύει κάποια άτομα», ανέφερε ο Χρίστος Θεοχάρους.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης: Αστείο να κάνει κριτική ο Τσίπρας που ως Πρωθυπουργός δεν πάτησε το πόδι του στην Καρδίτσα

Ο Μητροπολίτης Κοζάνης ζητούσε από τους πιστούς να φωνάξουν «Ζήτω το έθνος, ζήτω η χωροφυλακή»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ