Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025

Δολοφονία Κυριακής Γρίβα: Ποινική δίωξη στους εμπλεκόμενους αστυνομικους


Ποινική δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών σε βάρος των τεσσάρων αστυνομικών που ενεπλάκησαν στο τραγικό περιστατικό με τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα, ενάμιση μόλις μέτρο μακριά από τη σκοπιά του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων τον Απρίλιο του 2024.

Δηλαδή, η υποδιοικήτρια του Αστυνομικού Τμήματος, η αστυφύλακας που εκείνη τη μέρα εκτελούσε χρέη αξιωματικού υπηρεσίας, ο αρχιφύλακας που εκτελούσε υπηρεσία ως σκοπός στην είσοδο του Αστυνομικού Τμήματος και αστυφύλακας της Άμεσης Δράσης που είχε πει τηλεφωνικά στην Κυριακή Γρίβα ότι το περιπολικό δεν είναι ταξί.

Ρεπορτάζ Βαγγέλης Τριάντης

Οι τέσσερις αστυνομικοί διώκονται για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης από υπόχρεο πρόσωπο διά παραλείψεως. Η δικογραφία ανατέθηκε σε ανακριτή που αναμένεται να τους καλέσει σε απολογία.

Όπως είχε αποκαλύψει το ereportaz.gr, τόσο το Πρωτοβάθμιο όσο και το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΛ.ΑΣ είχε επιβάλλει ποινές «χάδι» στους τέσσερις αστυνομικούς.

Δύο φορές ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, υποστράτηγος Ιωάννης Σκούρας, παρέπεμψε τους αστυνομικούς με το ερώτημα της απόταξης (για τους τρεις από τους τέσσερις), ωστόσο και τις δύο φορές οι αστυνομικοί «καθάρισαν» με ποινές για τα μάτια του κόσμου. Σε σημείο που εύλογα αναρωτιέται κανείς πόσο κοστολογεί η ΕΛ.ΑΣ την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής;

Οι ποινές χάδι σε πρώτο βαθμό και η έφεση από το Αρχηγείο

Παρά τα σοβαρά παραπτώματα των αστυνομικών και την απώλεια ανθρώπινης ζωής το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο επέβαλε ποινές «χάδι» στους εμπλεκόμενους. Στην υποδιοικήτρια του Αστυνομικού Τμήματος επεβληθη η πειθαρχική ποινή της αργίας με τον όρο της απόλυσης διάρκειας τεσσάρων μηνών.

Στην αστυφύλακα που εκτελούσε χρέη Αξιωματικού υπηρεσίας επέβαλε την πειθαρχική ποινή της αργίας, με τον όρο της απόλυσης διάρκειας δύο μηνών, ενώ η ίδια ποινή επιβλήθηκε και στον αρχιφύλακα. Στον Αστυνομικό της Άμεσης Δράσης επέβαλε χρηματικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Λίγες εβδομάδες μετά και συγκεκριμένα στις 2 Οκτωβρίου το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ κατέθεσε έφεση επί της απόφασης του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου αναφορικά με τις ποινές που είχαν επιβληθεί.

Την επόμενη μέρα ο υποστράτηγος Ιωάννης Σκούρας διέταξε την παραπομπή των τεσσάρων αστυνομικών ενώπιον του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου ξανά με το ερώτημα της της απόταξης για τους τρεις αστυνομικούς του ΑΤ Αγίων Αναργύρων και της απόλυσης για τον Αστυνομικό της Άμεσης Δράσης.

Αυστηρότερες κατά ένα μήνα οι ποινές

Σύμφωνα με πληροφορίες το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο συνεδρίασε στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου. Ωστόσο οι ποινές που επέβαλλε ήταν κατά ένα μήνα μόλις μεγαλύτερες για τους τρεις αστυνομικούς του ΑΤ Αγίων Αναργύρων σε σχέση με την πρωτοβάθμια απόφαση και 150 ευρώ παραπάνω για τον αστυνομικό της Άμεσης Δράσης.

Πιο αναλυτικά σε βάρος της υποδιοικήτριας του ΑΤ επεβληθη η πειθαρχική ποινή της αργίας με τον όρο της απόλυσης διάρκειας πέντε μηνών. Στην αστυφύλακα που εκτελούσε χρέη Αξιωματικού υπηρεσίας επέβαλε την πειθαρχική ποινή της αργίας, με τον όρο της απόλυσης διάρκειας τριών μηνών, ενώ η ίδια ποινή επιβλήθηκε και στον αρχιφύλακα.

Όσο για τον αστυνομικό της Άμεσης Δράσης του επεβλήθη χρηματικό πρόστιμο 450 ευρώ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα λέγοντας ότι επιβλήθηκαν μεγαλύτερες ποινές στο δεύτερο βαθμό και οτι η πειθαρχική απόφαση θα διαβιβαστεί και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Δώσε μια ευκαιρία στον εαυτό σου»: Συγκλονίζει βίντεο με αστυνομικούς που αποτρέπουν αυτοκτονία

Τέμπη: Οι πρώτες εικόνες από τα «δίδυμα» μνημεία για τα 57 θύματα (video)

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ