Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Δομικές αλλαγές στην πολιτικό σκηνικό προτείνει ο Γιάννης Ραγκούσης

Πρόταση για μια νέα πολιτειακή αρχιτεκτονική, προς την Προεδρική Δημοκρατία, διατύπωσε ο Γιάννης Ραγκούσης, ανοίγοντας τα χαρτιά του στην προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του, ενώ έχουν εντοπιστεί οι πολιτικές ευθύνες προσώπων και κομμάτων για την έλλειψη πολιτικής συναίνεσης ακόμη και μέσα στην κρίση, δεν έχει γίνει αντιληπτό «ότι πίσω από τα πρόσωπα και τα κόμματα υπάρχει και δρα μια ισχυρότατη πολιτειακή μηχανική που ωθεί προς την πολιτική και νομοθετική αστάθεια». Προς την πελατειακή πρακτική, το λαϊκισμό και τον παλαιοκομματισμό, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Προσθέτει ότι οι παραγωγικές δυνάμεις χρειάζονται πολιτική και νομοθετική σταθερότητα για να αναπτυχθούν, καθώς την επομένη των εκάστοτε εκλογών το αίτημα της αντιπολίτευσης ήταν «εκλογές» και όσο για τους νόμους, αυτοί άλλαζαν απλώς με την αλλαγή υπουργού από το ίδιο κόμμα, ούτε καν με την αλλαγή κυβέρνησης.

«Γι’ αυτό χρειάζεται επειγόντως να τολμήσουμε τη μεγάλη προοδευτική αλλαγή στο πολιτικό σύστημα, με όλες τις αναγκαίες δημοκρατικές εγγυήσεις και στόχο τη ριζική ανανέωση της δημοκρατίας μας και την ηθική επαναθεμελίωση της πολιτικής. Είμαστε πολλοί όσοι πιστεύουμε πως μόνο μια νέα πολιτειακή αρχιτεκτονική μπορεί να μας πάει στην επόμενη Ελλάδα. Η επόμενη Ελλάδα μπορεί να είναι μια χώρα χωρίς πρόωρες εκλογές, με σταθερή θητεία της κυβέρνησης και εκλεγμένο άμεσα από τον λαό Πρόεδρο της Δημοκρατίας επικεφαλής της εκτελεστικής» τονίζει ο κ. Ραγκούσης.

Συμπληρώνει μάλιστα ότι «η επόμενη Ελλάδα μόνο μέσα από ένα πάγιο, δίκαιο αναλογικό εκλογικό σύστημα στο πλαίσιο της Προεδρικής Δημοκρατίας, μπορεί να διασφαλίσει σταθερές δημόσιες πολιτικές και νομοθετική σταθερότητα».

Ο υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς προτείνει θητεία τα 12 χρόνια για τον βουλευτή και τα 8 για τον υπουργό και με μικρότερο αριθμό βουλευτών και καλύτερη ποιοτικά δημοκρατία, με 180 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, με διαφάνεια και λογοδοσία.

Τέλος, υπογραμμίζει ότι η ριζοσπαστική ανακατεύθυνση της δημοκρατίας μας μπορεί:

α) να δώσει ένα νέο πολιτειακό παράδειγμα κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και

β) να αξιώσει και να πραγματώσει την ανεξαρτησία της πολιτικής.

«Έχουμε αργήσει δραματικά να εξουδετερώσουμε τα συστημικά αίτια της κρίσης. Πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η δημόσια συζήτηση ώστε με ευρύτατη πολιτική συναίνεση να μεταβούμε σε μια νέα πολιτειακή αρχιτεκτονική. Να μεταβούμε προς την Προεδρική Δημοκρατία που μπορεί πράγματι να προσφέρει στις παραγωγικές δυνάμεις τα πολύτιμα για την πρόοδο τους αγαθά. Την πολιτική και τη νομοθετική σταθερότητα» υπογραμμίζει.

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ