Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

«Δον Κιχώτης» Οι καλύτεροι χορευτές του Μπολσόι συμπράττουν με τα Κρατικά Κλασικά Μπαλέτα της Μόσχας

Δύο υπέρλαμπρα αστέρια του Θεάτρου Μπολσόι, η Αναστασία Στασκέβιτς και ο Σεργκέι Μανίλιοφ, έρχονται τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο, για να φωτίσουν με τη λάμψη τους τη σκηνή της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη. Οι δύο μεγάλοι χορευτές πρωταγωνιστούν σε ένα από τα δημοφιλέστερα κλασικά μπαλέτα, τον «Δον Κιχώτη» (χορογραφία Αλεξάντερ Γκόρσκυ, μουσική Λούντβιχ Μίνκους), το οποίο παρουσιάζεται σε συμπαραγωγή του ΟΜΜΑ με την πολιτιστική εταιρεία ΛΑΒΡΥΣ. Το γοητευτικό πρωταγωνιστικό ντουέτο πλαισιώνουν 60 εκλεκτοί συντελεστές, μεταξύ των οποίων οι πρώτοι χορευτές και το corps de ballet των περίφημων Κρατικών Κλασικών Μπαλέτων της Μόσχας (State Moscow Classical Ballet) στην πρώτη τους εμφάνιση στην Αθήνα. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον «Δον Κιχώτη» στο Μέγαρο από τις 22 έως τις 30 Δεκεμβρίου σε επτά παραστάσεις: τρεις βραδινές (Τρίτη 22/12, Τετάρτη 23/12 και ανήμερα τα Χριστούγεννα, με ώρα έναρξης 20:00) και δύο διπλές (Τρίτη 29/12 και Τετάρτη 30/12, με ώρες έναρξης 17:00 & 21:00 και τις δύο ημέρες). Οι Στασκέβιτς και Μανίλιοφ θα χορέψουν στις 22, 23 & 25/12, ενώ η Εκατερίνα Μπερέζινα θα εμφανιστεί στις απογευματινές παραστάσεις της 29ης και 30ής Δεκεμβρίου με τον Αρτέμ Χοροσίλοφ και στις βραδινές με τον Αρτέμυ Μπελυακόφ.

Τα Κρατικά Κλασικά Μπαλέτα της Μόσχας…

… δημιουργήθηκαν το 1966 από το Υπουργείο Πολιτισμού της τότε ΕΣΣΔ, το οποίο διόρισε πρώτο καλλιτεχνικό διευθυντή του τον διάσημο χορογράφο Ίγκορ Μοϊσέγεφ. Το 1977, τον διαδέχεται ο Βλαντίμιρ Βασίλυoφ, ενώ βασική χορογράφος των Κρατικών Κλασικών Μπαλέτων της Μόσχας γίνεται η Νατάλια Κασάτκινα. Μάλιστα, το 2007, όταν ο Βασίλυοφ και η Κασάτκινα συμπλήρωσαν τριάντα χρόνια ως επικεφαλής των Μπαλέτων, η ρωσική κυβέρνηση, τιμώντας τους για το σπουδαίο έργο τους και τη σημαντική προσφορά τους στη σύγχρονη ρωσική δημιουργία, τους απένειμε τον τίτλο του «Καλλιτέχνη του λαού της Ρωσίας». Μέχρι σήμερα, τα Κρατικά Κλασικά Μπαλέτα της Μόσχας έχουν εμφανιστεί σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ εδώ και χρόνια συνεργάζονται σταθερά με άλλους δύο βασικούς πυλώνες της κλασικής ρωσικής χορευτικής παράδοσης, τα Μπαλέτα Μαριίνσκι (Κίροφ) της Αγίας Πετρούπολης και τα Μπολσόι της Μόσχας.

Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης»,…

… έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα του κλασικού ρεπερτορίου και συγκινεί πάντοτε το κοινό,  με τους γεμάτους ζωντάνια χαρακτήρες του και το ισπανικό τους ταμπεραμέντο. Είναι εμπνευσμένο από το ομότιτλο θρυλικό μυθιστόρημα του Ισπανού Μιγκέλ ντε Θερβάντες (1547-1616). Αναφέρεται στα υψηλά ιδανικά του ιπποτισμού και συνδυάζει το κωμικό με το ρομαντικό στοιχείο. Ο «Δον Κιχώτης», που έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς χορογράφους και χορευτές σε όλο τον κόσμο, χορογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1896 από τον Μαριούς Πετιπά και έκανε πρεμιέρα τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς στο Μπολσόι. Το 1900, ο Αλεξάντερ Γκόρσκυ, στενός συνεργάτης του Πετιπά, δημιούργησε τη δική του χορογραφία για τα Αυτοκρατορικά Μπαλέτα, η οποία αποτέλεσε τη βάση για όλες σχεδόν τις μετέπειτα παραγωγές. Η βασική διαφορά από τη χορογραφία του Πετιπά ήταν ο ρόλος του corps de ballet. Ο Γκόρσκυ χρησιμοποίησε το ανθρώπινο σώμα ως αναπόσπαστο μέρος της πλοκής και όχι απλώς ως ένα κινούμενο φόντο, αλλάζοντας τις συμμετρίες που κυριαρχούσαν στη χορογραφία του Πετιπά έως τότε, ενώ προέβαλε τις δεξιότητες των χορευτών με τολμηρό τρόπο, δίνοντας έμφαση στα μεγάλα άλματα, στις πιρουέτες και στα φουετέ. Μέχρι σήμερα, πολλοί θεωρούν την αριστουργηματική χορογραφία του αξεπέραστη.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ