Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Δουλεύουμε κατά 50% για την πληρωμή των φόρων

Τις μισές ημέρες του χρόνου δουλεύουμε για να πληρώνουμε φόρους και εισφορές όπως υπολογίζει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η ετήσια μελέτη του ΚΕΦΙΜ σχετικά με την «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας», την πρώτη δηλαδή ημέρα του χρόνου χωρίς υποχρεώσεις προς το δημόσιο.

Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας είναι η πρώτη μέρα του χρόνου που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν οι ίδιοι τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν το εισόδημά τους.

Για το 2019, το ΚΕΦΙΜ υπολογίζει ως Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας την 30η Ιουνίου.

Ειδικότερα τα κυρία ευρήματα της μελέτης είναι τα εξής:

  • Για 180 από τις 365 μέρες του χρόνου θα εργαζόμαστε φέτος για το κράτος.
  • Το 2019 θα δουλέψουμε 73 ημέρες για έμμεσους φόρους, 46 για άμεσους και 61 για κοινωνικές εισφορές.
  • Η επίδοση της Ελλάδας είναι η τέταρτη χειρότερη μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ενώ οι Έλληνες το 2018 ήταν οι πιο δυσαρεστημένοι μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ ως προς τη φορολογική επιβάρυνση που υφίστανται.
  • Κάθε χρόνο από το 2009 και μετά προστίθενται κατά μέσο όρο 3,5 επιπλέον ημέρες εργασίας του μέσου πολίτη για το κράτος.
  • Η συνολική επιβάρυνση από φόρους και εισφορές (78 δισ. ευρώ το 2019) είναι σχεδόν διπλάσια από το ποσό που καταβάλλουν τα νοικοκυριά (42 δισ. ευρώ το 2017) για την -Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2019, τα συνολικά φορολογικά έσοδα φέτος προβλέπεται να ανέλθουν στα 78 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 31,4 δισ. ευρώ αφορούν έμμεσους φόρους, τα 19,7 δισ. ευρώ αφορούν άμεσους φόρους, ενώ 26,4 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε κοινωνικές εισφορές.

Οι φόροι επί του κεφαλαίου ανέρχονται στα 163 εκ. ευρώ. Το διαθέσιμο Καθαρό Εθνικό Εισόδημα για το 2019 προβλέπεται να ανέλθει στα 158 δισ. ευρώ:

  • Από τη διαίρεση των φορολογικών εσόδων με το καθαρό εθνικό εισόδημα, προκύπτει ότι οι Έλληνες και Ελληνίδες θα πρέπει φέτος να εργαστούν 180 ημέρες για το κράτος, ή με άλλα λόγια πως η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2019 θα είναι η 30η Ιουνίου.
  • Ο μέσος όρος ετήσιων δαπανών των ελληνικών νοικοκυριών για την κάλυψη των βασικών αναγκών (διατροφή, ένδυση, στέγαση, οικιακά αγαθά, μεταφορές και επικοινωνίες ανέρχεται σε 42 δις ευρώ, την ίδια ώρα που η συνολική φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων πολιτών και των επιχειρήσεων αγγίζει τα 78 δις ευρώ.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ