Η έντονη λεκτική αντιπαράθεση Δένδια – Τσαβούσογλου στην Άγκυρα έδωσε την ευκαιρία συνολικά στην ελληνική πλευρά να τοποθετηθεί δημόσια απέναντι στη Βίβλο των διαχρονικών τουρκικών επεκτατικών και αναθεωρητικών θέσεων. Προσωπικά εκτιμώ ότι ο Ερντογάν ήταν ιδιαίτερα προκλητικός απέναντι στον Έλληνα ΥΠΕΞ, ενώ από το πλαίσιο των απαράδεκτων και θρασύτατων τουρκικών απειλών θα εξακολουθήσουν να έχουν τον πρωτεύοντα ρόλο τα ζητήματα των επιθετικών θέσεων για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, η μονομερής απαίτηση της Άγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας του Ανατολικού Αιγαίου, το εύρος του εθνικού εναερίου χώρου, καθώς και η ασύμμετρη απειλή του Προσφυγο-Μεταναστευτικού. Αν η ΕΕ σέβεται τις αρχές της και τα κείμενα των Συνόδων θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα. Πάντως στο εξής όλα είναι πιθανά, από την περίπτωση της μερικής ύπουλης χαλάρωσης μέχρι εκ νέου χειροτέρευση στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο. Η Άγκυρα είναι σε φάση σταδιακής υλοποίησης μίας ατζέντας θέσεων από τον Καύκασο μέχρι τη Αφρική και από τη Μεσοποταμία μέχρι την Αραβική Θάλασσα. Άρα δύσκολα να απαγκιστρωθεί από μαξιμαλιστικές επιδιώξεις .
Απαιτείται από πλευράς μας μεγάλη προσοχή γιατί η Άγκυρα μέσα στους προσεχείς μήνες θα κινηθεί πάνω σε διάφορους άξονες εκμεταλλευόμενη και τη λίαν υπολογίσιμη πολιτικοστρατιωτική και γεωπολιτική θέση της στο ΝΑΤΟ, ειδικά λόγω της ρωσο-ουκρανικής διάστασης και εκρηκτικής κατάστασης. Το προβληματικό τουρκολιβυκό μνημόνιο περί θαλασσίων ζωνών είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιηθεί, αφού η Τουρκία στη Λιβύη ελέγχει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις, ενώ στο Κυπριακό (σε δέκα ημέρες) στην άτυπη Πενταμερή στη Γενεύη δεν δείχνει ελαστική και ευέλικτη στάση για μια σχετικά μετρημένη πρόοδο. Άρα ο χώρος προκλητικών ενεργειών στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι ανοικτός για την ερντογανική Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς του Ερσίν Τατάρ.
Η Αθήνα αναφορικά με την επίσκεψη του ΥΠΕΞ στην Άγκυρα κινήθηκε καλά και με σοβαρότητα, όμως οι δυσκολίες και πολλά επικείμενα περαιτέρω προβλήματα και εντάσεις είναι μπροστά μας. Επίσης, προσοχή στις διεισδύσεις της Τουρκίας στα Βαλκάνια.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί