Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος: Η Τουρκία θολώνει τα διπλωματικά νερά λίγο πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Η Άγκυρα συνεχίζει την επίθεση «γοητείας», διπλωματίας και φιλίας προς διάφορα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς και σε άλλες χώρες, με σκοπό να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα στις διμερείς σχέσεις με ορισμένες από αυτές, λίγες μόνο ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Αίσθηση, μάλιστα, προκάλεσε το γεγονός ότι οι Μακρόν και Ερντογάν έκλεισαν συνάντηση τετ α τετ στο περιθώριο της Συνόδου (μάλιστα το επεδίωξαν και οι δύο), με τον Γάλλο πρόεδρο να τονίζει ότι τον τελευταίο χρόνο είχαμε και έχουμε αρκετές διαφωνίες με την Άγκυρα για Συρία, Ανατολική Μεσόγειο, Υπερκαυκασία, Λιβύη και Υποσαχάρια Αφρική, αλλά «είναι σημαντικό να βρεθώ και να συζητήσω με τον Τούρκο ομόλογό μου, αφού και οι δύο χώρες μας είναι και κράτη-μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας». Πριν από τρεις εβδομάδες οι δύο ηγέτες είχαν έρθει σε επαφή μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισκέφθηκε πριν από τέσσερις ημέρες το Παρίσι και είχε συναντήσεις με τον Γάλλο ΥΠΕΞ, Ιβ λε Ντριάν, για διμερή και διεθνή θέματα. Μάλιστα συμφωνήθηκε όπως επισκεφθεί σύντομα την Άγκυρα ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου.

Η Τουρκία για το Παρίσι εκλαμβάνεται πολύ σοβαρά λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού μουσουλμάνων σε πολλές γαλλικές πόλεις, και ειδικά μέσα στο τρέχον προεκλογικό χρονικό διάστημα. Επίσης τον τελευταίο καιρό η Αγκυρα έχει ενδυναμώσει τις σχέσεις της με κράτη της Αφρικής, τη στιγμή που εμφανίζονται σοβαρά προβλήματα για το Παρίσι στην αφρικανική ήπειρο, με τον Γάλλο πρόεδρο να ανακοινώνει χθες την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων της Γαλλίας από τις υποσαχάριες χώρες και το τέλος της γαλλοκεντρικής (από το 2014) αντιτρομοκρατικής επιχείρησης Barkhane.

Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν έχει ήδη κλείσει στη βελγική πρωτεύουσα πολλές κατ’ ιδίαν διμερείς συναντήσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την καγκελάριο της Γερμανίας Μέρκελ, τον Βρετανό πρωθυπουργό Τζόνσον, καθώς και με τους ηγέτες των βαλτικών κρατών (Λιθουανία-Λετονία).

Σε μία άλλη εξέλιξη ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, στρατηγός ε.α. Λόιντ Ο,στιν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, διάρκειας μίας ώρας και συζήτησαν διμερή και περιφερειακά θέματα. Ο Ακάρ, που γνωρίζει τον Οστιν από την περίοδο 2013-2016 -όταν ο Αμερικανός στρατηγός ήταν επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ στην Τάμπα της Φλόριντα και υπεύθυνος για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στο Αφγανιστάν και στην Κεντρική Ασία- δήλωσε ότι η επικοινωνία ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη και εποικοδομητική ενώ μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Βόρεια Συρία, η κατάσταση στις αρμενο-αζερικές σχέσεις, τα θέματα της Λιβύης, η περίπτωση των ρωσικών S-400, καθώς και η διμερής στρατιωτική συνεργασία στα θέματα του ΝΑΤΟ και του Αφγανιστάν. Ο Ακάρ, αναφερόμενος στα περιφερειακά θέματα, υποστήριξε ότι στα πλείστα υπάρχει σύγκλιση απόψεων και ειδικότερα σε Συριακό, Λιβύη και Αφγανιστάν.

Επιμένει να προκαλεί ο Τσαβούσογλου

Πλησιάζοντας χρονικά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, σε μία εφ’ όλης της ύλης χθεσινή συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση TRT Haber, για μία ακόμα φορά μίλησε για τα περί «μαξιμαλιστικής προσέγγισης» της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Επεσήμανε ότι ήταν δυσάρεστη η συνέντευξη Δένδια στην Αγκυρα, ήταν αρνητικός για την αναγωγή των διμερών ελληνοτουρκικών θεμάτων σε ευρωτουρκικά και εξέφρασε τη δυσφορία του για την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) της Αθήνας, βάσει της οποίας η Τουρκία χαρακτηρίζεται ως ασφαλής τρίτη χώρα για τους αιτούντες άσυλο από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία. Επανήλθε μάλιστα στο θέμα για τους γκιουλενιστές λέγοντας ότι υπάρχουν μέλη της FETÖ που έχουν διαφύγει από την Τουρκία, ως και μέλη του DHKP-C και του PKK που έχουν βρει καταφύγιο σε διάφορες δομές προσφύγων στον ελλαδικό χώρο.

Με διπλωματικό τρόπο έδειξε να εμμένει στη λεγόμενη «θετική ατζέντα», αλλά κατηγόρησε την Αθήνα ότι μετατρέποντας τα Ελληνοτουρκικά σε ευρωτουρκικά δείχνει αδυναμία και κακώς ο Ελληνας πρωθυπουργός υπερηφανεύεται.

Πρόσθεσε ακόμη ότι στους κόλπους της Ε.Ε. «άρχισαν τώρα να ακούν και εμάς. Εξηγήσαμε, είπε, πολύ καλά τι είναι οι “μαξιμαλιστικές”(!) απαιτήσεις. Είδαν την καλή θέλησή μας και την πρόθεσή μας να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία. Υπήρξαν χώρες που ήταν ειλικρινείς επ’ αυτού. Οι περισσότερες ήταν. Ορισμένες χώρες υποστήριξαν φανατικά την Ελλάδα. Το έχουμε πει στο παρελθόν. Στις συνόδους δεν μας ανησυχούσε ποτέ η επιβολή κυρώσεων».  Άγκυρα

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάξιμος Σενετάκης: «SYRIZA Channel µε κρατικό χρήµα»

Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος: Ελληνοτουρκικά – Τι κρύβει η «βελούδινη» διπλωματία της Άγκυρας

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ