Είκοσι μέρες μετά τον σεισμό της Σάμου, 50 Επιστήμονες από 8 Ερευνητικά Ιδρύματα της Χώρας, παρουσιάζουν τα Νέα Επιστημονικά και Τεχνικά δεδομένα που προκύπτουν από την εκδήλωση του φαινομένου.
Ένας φονικός σεισμός με τεράστιο μέγεθος (6.9 Mw), σεισμικά υποθαλάσσια αλλά και χερσαία ρήγματα, τσουνάμι που κατέκλυσε σε χρόνο ρεκόρ τις παράκτιες εκτάσεις και που για πρώτη φορά καταγράφηκε με τόση λεπτομέρεια, ανυψώσεις αλλά και καταβυθίσεις ολόκληρων περιοχών, κατολισθήσεις και ρευστοποιήσεις, ιδιόρρυθμες ζημιές στις κατασκευές, στις υποδομές και στα μνημεία και μια πολύπλοκη χωροταξική ανάπτυξη των καταστροφών συνθέτουν ένα φαινόμενο, το οποίο παρά, δυστυχώς, τις τραγικές επιπτώσεις, έχει πολλά να δώσει στην επιστημονική κοινότητα για τον Αντισεισμικό Σχεδιασμό και Προστασία.
Εφαρμόζοντας τις πιο εξελιγμένες μεθοδολογίες και χρησιμοποιώντας επίγεια, εναέρια και δορυφορικά μέσα, οι 50 επιστήμονες διεισδύουν στα πιο δύσκολα και ενδιαφέροντα επιστημονικά θέματα και ερωτήματα.
Επιπρόσθετα παρουσιάζονται οι επιτυχημένες Επιχειρησιακές Δράσεις που εξελίχθηκαν από την πρώτη στιγμή, αλλά και οι προσπάθειες ενημέρωσης του πληθυσμού, εν μέσω μάλιστα, της ταυτόχρονα εξελισσόμενης κρίσης, της πανδημίας.
Παρά το γεγονός ότι η επιστημονική διερεύνηση θα συνεχισθεί για μακρύ χρονικό διάστημα, η κοινή δημοσίευση δίνει το στίγμα της βούλησης από την επιστημονική κοινότητα να συμβάλλει αποφασιστικά στην Αντισεισμική Θωράκιση της Χώρας, αλλά και στην αποτελεσματικότερη Διαχείριση των Καταστροφών και των Κρίσεων με στόχο την μείωση των επιπτώσεων σε όλους τους τομείς.