Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Δραγασάκης: Διαψεύδονται όσοι εμφανίστηκαν πρόθυμοι να υπηρετήσουν τέταρτο μνημόνιο

Οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος υπάρχουν, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, συμπληρώνοντας ότι μόνη πηγή αβεβαιότητας παραμένει η αδιευκρίνιστη στάση του ΔΝΤ.
«Οι συνθήκες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το πέρασμα στην επόμενη φάση είναι ώριμες. Ποιος θα είχε συμφέρον ανατροπής του momentum;», διερωτήθηκε, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου την Τρίτη, και προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν καθηστερήσεις.
Ο κ. Δραγασάκης απηύθυνε κάλεσμα «να στραφούμε από τον “θόρυβο” στην πραγματικότητα και από τις εντυπώσεις στην ουσία», ενώ στάθηκε στις ομιλίες στο ίδιο συνέδριου του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, καθώς και του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, σημειώνοντας ότι «τόνισαν ότι μόνος στόχος είναι η ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος»
«Διαψεύδονται από τα γεγονότα όσοι αυτοβούλως εμφανίστηκαν πρόθυμοι να υπάρξει και να υπηρετήσουν τέταρτο μνημόνιο», πρόσθεσε και έθεσε ως στόχο για το 2018 «το τέλος της λιτότητας και της επιτροπείας».
Ο κ. Δραγασάκης επεσήμανε ότι η οικονομία ανακάμπτει με την αναπτυξιακή προοπτική να επιταχύνεται το 2017, κάτι που, όπως είπε, επιβεβαιώνονται και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Είπε επίσης ότι η μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2018 θα οδηγήσει σε φοροελαφρύνσεις, στήριξη των επενδύσεων και του κοινωνικού κράτους, ενώ στάθηκε στην ανάγκη ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος «σε ρήξη με πρακτικές του παρελθόντος».
Πρόσθεσε επιπλέον ότι οι επενδύσεις, η προσέλκυση κεφαλαίων και η τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι διαρκής επιδίωξη της κυβέρνησης, ωστόσο διευκρίνισε ότι στόχος είναι «η νέα κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα απέναντι από τον παλιό πελατειακό κρατικοδιαίτο καπιταλισμό».
«Για εμάς η παραγωγή πλούτου και η προοδευτική αναδιανομή του αποτελούν αναπόσπαστες διαδικασίες, όχι διαδοχικές», είπε και συμπλήρωσε ότι «το επιχειρείν δεν είναι επιτυχημένο παρά όταν έχει συμβολή στην επίλυση του κοινωνικού ζητήματος και όχι στην όξυνσή του».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε εξάλλου ότι η Ελλάδα δεν είναι «συμπληρωματική» στην Ευρώπη, αλλά συστατικό στοιχείο της, ενώ καταλόγισε στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «αρέσκεται στον επιχειρηματικό λαϊκισμό που “χαϊδεύει τα αυτιά” παλιών χρεοκοπημένων επιχειρηματικών πρακτικών».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ