«O στόχος να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση εντός του Απριλίου είναι ρεαλιστικός», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, από το βήμα του δεύτερου τραπεζικού φόρουμ που διοργανώνει η εφημερίδα Κεφάλαιo και η εταιρία “Symeon Tsomokoς”, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να κλείσει με αξιόπιστες παραδοχές, με στόχους συμφωνημένους και υλοποιήσιμους».
Επίσης τόνισε ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και όχι τμηματική ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα και να επιτρέψει στην χώρα να γυρίσει σελίδα και στους επενδυτές να προχωρήσουν στις επενδύσεις τους.
Μιλώντας για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ο κ.Δραγασάκης κάλεσε τις τράπεζες να διαδραματίσουν ένα κρίσιμο ρόλο στην προσέλκυση επενδύσεων με την διαμεσολάβηση τους με την επενδυτική κοινότητα. Έδωσε έμφαση στην επίλυση του ζητήματος των κόκκινων δανείων επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να επιταχύνουν τις ενέργειες τους προς την κατεύθυνση της μείωσης τους.
Για τα κόκκινα δάνεια επισήμανε μεταξύ άλλων ότι δεν είναι «εμπορεύματα». «Αρνούμαστε την λογική ότι τα δάνεια για να αγοράζονται και να πωλούνται», είπε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε επίσης ότι στόχος είναι η προσέλκυση καταθέσεων, η αποκατάσταση της ομαλής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ που θα γίνει μετά την αξιολόγηση που θα σημάνει και την έναρξη της συζήτησης για την άρση των capital controls σε ένα τρίμηνο, τετράμηνο.
Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων την δημιουργία «ειδικών εργαλείων», όπως η αναπτυξιακή τράπεζα και τη δημιουργία μιας δέσμης αναπτυξιακών ταμείων για την χρηματοδότηση μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, την Ετεπ κλπ. Σχετικά νομοθετήματα θα υπάρξουν σε κάθε περίπτωση τους μήνες που θα ακολουθήσουν μετά την αξιολόγηση.
Μιλώντας στο ίδιο πάνελ ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι πυλώνες που είχε βασιστεί η πολιτική και οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσαν παταγωδώς, όπως μιας άλλης πολιτικής μακριά από μνημόνια και πολιτικές λιτότητας, με υποσχέσεις για υπερήφανη διαπραγμάτευση. Η κυβερνητική αφήγηση, κατέρρευσε παταγωδώς με υποταγή στους εταίρους και τρίτο μνημόνιο με πολύ αυστηρούς όρους, που δεν ήταν αναγκαίοι, ανέφερε.
Ο κ.Βενιζέλος άσκησε κριτική για τη διασύνδεση της διαπραγμάτευσης με το προσφυγικό αλλά και της εξωτερικής πολιτικής γενικότερα με την οικονομική διαπραγμάτευση, κάνοντας λόγο για αναζωπύρωση όλων των μεγάλων θεμάτων.
Για το προσφυγικό είπε μεταξύ άλλων ότι σήμερα έχουμε 50.000 ανθρώπους, εγκλωβισμένους, αταξινόμητους, που δεν ξέρουν αν θα φύγουν ή θα μείνουν, ενώ τόνισε πως είναι άλλο να υποδέχεσαι πρόσφυγες που θέλουν να ενσωματωθούν και άλλο εγκλωβισμένους πρόσφυγες.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι ο δείκτης απαισιοδοξίας στη χώρα έχει διογκωθεί και διερωτήθηκε “πότε ήταν καλύτερη η κατάσταση; Τον Δεκέμβριο του 2014, ή σήμερα, 16 μήνες μετά;”,
Αναφερόμενος στην αξιολόγηση ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αυτή βασίζεται στην αξιολόγηση του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος διότι το πρόγραμμα με το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη καν συναφθεί.
Μιλώντας για το τραπεζικό σύστημα είπε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να φύγουμε από τη φενάκη του παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος, να λειτουργήσουν τα πολλαπλά επίπεδα εποπτείας των τραπεζών και να λυθεί το πρόβλημα φυσιογνωμίας και σχέσεων των βασικών μετόχων και να δούμε πως θα ισορροπήσει η σχέση τους με το ΔΝΤ. Επίσης τόνισε πως οι καταθέσεις δεν μπορεί να επιστρέψουν εάν δεν αρθούν τα capital controls.
Μιλώντας στο ίδιο πάνελ ο πρ. αναπλ. υπουργός Οικονομικών, Βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ. Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι η αξιολόγηση, αν και μεγαλύτερο κόστος λόγω της κυβερνητικής αβελτηρίας, θα πρέπει τουλάχιστον να «κλείσει» με τον καλύτερο για την Ελληνική πλευρά τρόπο. Η Κυβέρνηση οφείλει, χωρίς τυχοδιωκτισμούς, να λειτουργήσει σοβαρά και αξιόπιστα, συμβάλλοντας στο κλείσιμο της αξιολόγησης και εφαρμόζοντας πολιτικές συμβατές με τις υποδείξεις της επιστήμης και της διεθνούς καλής πρακτικής. Η αριστερή ιδεοληπτική εμμονή στην αύξηση της φορολογίας είναι οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη, πρόσθεσε.
Ο κ.Σταϊκούρας αναφέρθηκε μεταξύ στη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Τόσο το ύψος όσο και το προφίλ του χρέους, μετά τη διπλή αναδιάρθρωση του 2012, βελτιώθηκαν.
Η μέση σταθμική υπολειπόμενη διάρκειά του έχει χρονικά υπερδιπλασιασθεί, το μέσο επιτόκιό του έχει μειωθεί, οι δαπάνες για τόκους έχουν σημαντικά υποχωρήσει. Με αποτέλεσμα να έχει ενισχυθεί σημαντικά η βιωσιμότητά του.
Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι οι δανειστές δεν υλοποίησαν τη δέσμευσή τους για περαιτέρω ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους, παρά το γεγονός ότι είχαν επιτευχθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι. Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι, στη συνέχεια, με ευθύνη της σημερινής Κυβέρνησης, η βιωσιμότητα του χρέους επιβαρύνθηκε, πρόσθεσε.
Αυτό που χρειάζεται πλέον είναι η Κυβέρνηση, είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα συντελέσουν στην έναρξη της συζήτησης για τη νέα αναδιάρθρωση του χρέους. Και οι δανειστές, από τη μεριά τους, να τηρήσουν τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις τους, ανέφερε ο κ.Σταϊκούρας
Μιλώντας για την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που όπως ανέφερε ο κ.Σταϊκούρας έγινε λόγω αποκλειστικής ευθύνης της σημερινής κυβέρνησης, επισήμανε ότι έχει επιφέρει μεγάλο κόστος στους φορολογούμενους, αβεβαιότητα στους εργαζόμενους και τεράστια ζημία στους μετόχους των πιστωτικών ιδρυμάτων, μικρούς και μεγάλους, ιδιώτες και Δημόσιο, Έλληνες και ξένους.
πηγή enikonomia