Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Δρακόντεια μέτρα και πρόστιμα – φωτιά για τους «φευγάτους» του Πάσχα!

Έρχονται δρακόντεια μέτρα και πρόστιμα – φωτιά για τους «φευγάτους» του Πάσχα!

Γενική επιστράτευση των ελεγκτικών φορέων την Μεγάλη Εβδομάδα για την τήρηση των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Θα επιβάλλονται πρόστιμα 5.000 ευρώ με συνοπτικές διαδικασίες

Στην «επιστράτευση» της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας, των Λιμενικών Αρχών, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, των υγειονομικών υπηρεσιών των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, αλλά και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας προχωρεί η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει πως τις ημέρες των εορτών θα τηρηθεί απαρέγκλιτα η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων και των κέντρων διασκέδασης και δεν θα παραβιαστεί η «καραντίνα» όσων έχουν έλθει στην Ελλάδα από το εξωτερικό.

Κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικακος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, καθορίζει τα όργανα, τη διαδικασία ελέγχου διαπίστωσης των παραβάσεων των κατεπειγόντων μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού, αλλά και τη διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης των σχετικών προστίμων που είναι εξαιρετικά «τσουχτερά», καθώς ανέρχονται σε 5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, όργανα ελέγχου για την τήρηση των κατεπειγόντων μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού αποτελούν οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ., τα αρμόδια υγειονομικά όργανα των υγειονομικών υπηρεσιών των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, το ένστολο προσωπικό των Λιμενικών Αρχών, καθώς και οι επιθεωρητές-ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

«Τα ανωτέρω όργανα ελέγχου διενεργούν τακτικούς ελέγχους, έκτακτους ελέγχους και ελέγχους κατόπιν καταγγελίας, ενημερώνουν εγγράφως την Προϊσταμένη Υπηρεσία ή Αρχή για τα αποτελέσματα των ελέγχων», αναφέρει η απόφαση.

Όπως αποσαφηνίζει, οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται:

– Σε φυσικά πρόσωπα ή ομάδες προσώπων, στα οποία έχει επιβληθεί το μέτρο του προσωρινού περιορισμού, το οποίο υλοποιείται στον οριζόμενο κάθε φορά χώρο, ανάλογα με την απόφαση του αρμόδιου κάθε φορά οργάνου, προκειμένου να αποτραπεί η επαφή τους με τρίτα πρόσωπα, από την οποία θα μπορούσε να προκληθεί μετάδοση της νόσου.

– Σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, επιχειρήσεις ή οργανισμούς κιαφορείς και γενικά σε χώρους συνάθροισης κοινού, στους οποίους έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της λειτουργίας τους με σχετική απόφαση του αρμόδιου οργάνου προς περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.

Σε περίπτωση που θα διαπιστώνεται παράβαση, θα συντάσσεται από τα ελεγκτικά όργανα Πράξη Επιβολής Προστίμου, στην οποία θα καταχωρούνται υποχρεωτικά τα στοιχεία του παραβάτη, ο ΑΦΜ και ο Αριθμός Αστυνομικής Ταυτότητας/Διαβατηρίου. Το πρόστιμο θα ανέρχεται σε 5.000 ευρώ για κάθε παράβαση.

Αντίτυπο της πράξης αυτής θα επιδίδεται στον παραβάτη επιτόπου. Συγκεκριμένα, η παράβαση θα καταχωρείται σε ειδικό έντυπο, που τιτλοφορείται «ΠΡΑΞΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ», το οποίο θα συμπληρώνεται εις τριπλούν από το όργανο ελέγχου. Ακολούθως, ένα αντίγραφο θα επιδίδεται στον ελεγχόμενο, ένα θα αποστέλλεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. κατοικίας του ελεγχόμενου και ένα θα παραμένει ως στέλεχος στην αρμόδια Αρχή, το οποίο αποτελεί τον νόμιμο τίτλο βεβαίωσης παράβασης.

Τα επιβαλλόμενα πρόστιμα θα εξοφλούνται εντός 15 ημερών από την ημερομηνία επίδοσης ή κοινοποίησης ή θυροκόλλησης της Πράξης Επιβολής Προστίμου. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής του προστίμου θα αποστέλλεται από τις αρμόδιες Αρχές, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία επίδοσης ή κοινοποίησης ή θυροκόλλησης της Πράξης Επιβολής Προστίμου, ο νόμιμος τίτλος στη Δ.Ο.Υ. κατοικίας του παραβάτη προκειμένου να βεβαιωθεί.

Όπως αναφέρει η υπουργική απόφαση, ο ελεγχόμενος υποχρεούται να αναφέρει στο όργανο ελέγχου τα απαραίτητα για τη βεβαίωση της παράβασης προσωπικά του στοιχεία ή στοιχεία της επιχείρησης, όπως ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ΑΦΜ, αρμόδια Δ.Ο.Υ., ΑΦΜ και αρμόδια Δ.Ο.Υ. επιχείρησης, αντιστοίχως, Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας ή Αριθμό Διαβατηρίου, διεύθυνση κατοικίας και να προσκομίσει στο πλαίσιο του ελέγχου, αν πρόκειται για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, την άδεια λειτουργίας του καταστήματος ή τη γνωστοποίηση λειτουργίας του ή οποιοδήποτε έγγραφο δημόσιας αρχής από το οποίο προκύπτει η επιφάνεια του. Σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος αρνηθεί να δώσει οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα στοιχεία, τότε το όργανο ελέγχου δύναται να ζητήσει άμεσα τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ