Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

«Δραματικά άσχημη» η κατάσταση της γερμανικής Οικονομίας

Η γερμανική οικονομία παρουσιάζει «δραματικά άσχημη» εξέλιξη , δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) σε εμπορική έκθεση στη Λειψία, με την κυβέρνηση να αναμένει πλέον μόνο 0,2% ρυθμό ανάπτυξης για το 2024.

Πέρυσι, η Γερμανία σημείωσε τις χειρότερες επιδόσεις σε όλες τις μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες, με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,3%, εντείνοντας τις ανησυχίες για την επιδείνωση της κατάστασης της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ενώ οι πολιτικοί και οι επιχειρηματίες ήλπιζαν ότι το 2024 θα έφερνε πιο θετικές προοπτικές – με τη γερμανική κυβέρνηση να προβλέπει μέχρι πρόσφατα ρυθμό ανάπτυξης 1,3% για το 2024 – οι παρατηρήσεις του Χάμπεκ, τις οποίες μετέδωσε η FAZ νωρίτερα την Τετάρτη, δείχνουν ένα πολύ πιο ζοφερό σενάριο.

Η κυβέρνηση ελπίζει τώρα στο 0,2% της ανάπτυξης, δήλωσε ο Χάμπεκ – μεταφέροντας μια «δραματικά κακή» κατάσταση.

Η αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της βιομηχανικής και εξαγωγικής μηχανής της Ευρώπης επισκιάζει τις οικονομικές προβλέψεις της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ευρύτερο μπλοκ  καθώς η συνολική οικονομία της ΕΕ τείνει παραδοσιακά να ακολουθεί τη γερμανική πορεία λόγω των στενών εμπορικών δεσμών που διατηρούν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με το βιομηχανικό βραχίονα της Ένωσης.

Η οικονομική ύφεση της Γερμανίας ερμηνεύεται πρόσφατα από αρκετούς εμπειρογνώμονες ως διαρθρωτική και όχι ως προσωρινή, καθώς η χώρα αγωνίζεται με υψηλότερες τιμές ενέργειας και υψηλότερους εταιρικούς φόρους σε σχέση με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές της, ενώ οι εταιρείες διαμαρτύρονται για το αυξανόμενο ρυθμιστικό και γραφειοκρατικό βάρος.

Ενώ η χώρα έχει πολύ χαμηλότερο δημόσιο χρέος από άλλες οικονομίες της G7, η κυβέρνηση είναι διχασμένη ως προς το αν χρειάζεται ή όχι περισσότερο δημόσιο χρέος για να ξεφύγει από την τρέχουσα ύφεση.

Ο Χάμπεκ πρότεινε πρόσφατα την ιδέα ενός χρηματοδοτούμενου από το χρέος ταμείου ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως για βιομηχανικές επιδοτήσεις με τη μορφή φορολογικών πιστώσεων – που μοιάζει με τον νόμο των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA). Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP/Renew), ωστόσο, έχει εκφράσει την προτίμησή του για ευρύτερη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, η οποία θα χρηματοδοτηθεί με περικοπές δαπανών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικονομικοί δεσμοί μεταξύ συμβούλου του Μακρόν και Ρώσων ολιγαρχών

«Τρεκλίζει» η γερμανική οικονομία – «Βουτιά» στις βιομηχανικές παραγγελίες

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ