Ο απόστρατος στρατηγός της Bundeswehr, Harald Kuyat συνέστησε έντονα στις χώρες του ΝΑΤΟ να μην μεταφέρουν δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς στο στο Κίεβο και να μην επιτρέπουν τη χρήση τους για επιθέσεις βαθιά στο ρωσικό έδαφος. Ο πρώην στρατιωτικός έκανε την αντίστοιχη δήλωση σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα, 15 Σεπτεμβρίου, στην Neue Osnabrücker Zeitung.
«Εάν αναπτυχθούν όπλα μεγάλου βεληνεκούς σε αυτό το στάδιο της σύγκρουσης, θα αυξηθεί η ικανότητα της Ουκρανίας να χτυπά στόχους αποφασιστικής σημασίας για τη Ρωσία και, μαζί με αυτήν, ο κίνδυνος επέκτασης αυτού του πολέμου. Ως εκ τούτου, μπορούμε μόνο να προειδοποιήσουμε για μια τέτοια κίνηση», είπε ο Kuyat.
Σύμφωνα με τον πρώην στρατηγό της Bundeswehr, οι επιθέσεις της Ουκρανίας σε στρατιωτικές υποδομές που βρίσκονται σε ρωσικό έδαφος αποτελούν «μεγάλο κίνδυνο», επειδή μια επίθεση σε ένα από τα στοιχεία του συστήματος προειδοποίησης επίθεσης με πυραύλους, για παράδειγμα, θα μπορούσε να θεωρηθεί από τη Μόσχα ως απόπειρα να παραβιάσει τη «στρατηγική πυρηνική ισορροπία μεταξύ δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων», δηλαδή της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αναλογιζόμενος το τρέχον στάδιο της σύγκρουσης, ο απόστρατος στρατηγός της Μπούντεσβερ σημείωσε ότι οι ηγέτες του καθεστώτος του Κιέβου είναι «εξαιρετικά ανήσυχοι» για την τρέχουσα στρατιωτική κατάσταση. Ο πρώην στρατιωτικός παραδέχτηκε ότι η Ρωσία προχωρά, «μερικές φορές αργά, αλλά αναπόφευκτα».
Σύμφωνα με τον Kuyat, η κατάσταση γίνεται «ολοένα και πιο κρίσιμη» για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, παρά τη «μαζική υποστήριξη» από τις δυτικές χώρες.
Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz ξεκαθάρισε ότι θα επιμείνει στην άρνησή του να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει γερμανικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς για επιθέσεις βαθιά στο ρωσικό έδαφος..
Νωρίτερα, βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, επικαλούμενα την ηγεσία της χώρας, ότι η απόφαση να επιτραπεί στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εκτοξεύει πυραύλους σε στόχους βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος είχε ήδη ληφθεί, αλλά δεν θα ανακοινωθεί επίσημα τις επόμενες ημέρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ: Η Ουκρανία θα είχε βάσιμο στρατιωτικό λόγο να πλήξει βαθύτερα στη Ρωσία