Η έξαρση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη και η μαζική υποδοχή προσφύγων από τη Γερμανία τη χρονιά που πέρασε αναμφίβολα έδωσε ώθηση στο ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία. Το AfD από την πλευρά του εξελίχθηκε από αρχικά ευρωσκεπτικιστικό κόμμα σε ανοιχτά ξενοφοβικό, βάλλοντας ανοιχτά κατά της προσφυγικής πολιτικής της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, με την οποία η πλειοψηφία των Γερμανών εξέφρασε σε πολλές δημοσκοπήσεις τη διαφωνία της.
Άκρως επιφυλακτική -αν όχι απορριπτική- στάση τηρεί το AfD και απέναντι στο Ισλάμ και τον ρόλο του στη γερμανική κοινωνία. Οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος δεν φαίνεται να αφήνουν πολλά περιθώρια παρερμηνείας. Η Μπέατριξ φον Στορχ, αναπληρώτρια πρόεδρος του κόμματος, δήλωσε στην Frankfurter Allgemeine της Κυριακής ότι το Ισλάμ αποτελεί μια πολιτική ιδεολογία, η οποία δεν συνάδει με το γερμανικό Σύνταγμα. Ο επίσης αναπληρωτής πρόεδρος του AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ, και πάλι μέσα από τις σελίδες της κυριακάτικης FAZ, χαρακτήρισε το Ισλάμ «ξένο σώμα» στη Γερμανία.
“Ντροπή για τη Γερμανία”
«Ξένο σώμα» χαρακτήρισε το Ισλάμ ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, αναπληρωτής πρόεδρος του AfD. Τις τοποθετήσεις των στελεχών του AfD έσπευσε να απορρίψει η γερμανική κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της. Ο Στέφεν Ζάιμπερτ υπενθύμισε χθες στο Βερολίνο ότι η καγκελάριος Μέρκελ έχει τονίσει επανειλημμένα πως «είναι προφανές ότι το Ισλάμ αποτελεί στο μεταξύ αναμφίβολα μέρος της Γερμανίας». Η γερμανική κυβέρνηση παρέπεμψε στην εγγύηση της θρησκευτικής ελευθερίας αλλά και της άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων από το γερμανικό Σύνταγμα, τονίζοντας ότι δεν αποτελεί κυβερνητικό καθήκον ο σχολιασμός του υπό διαμόρφωση κομματικό πρόγραμμα του AfD.
Από την πλευρά του ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε το κόμμα «ντροπή για τη Γερμανία», υπογραμμίζοντας ότι είναι «αναξιοπρεπές να θέτει (σ.σ. το AfD) μια ολόκληρη θρησκευτική κοινότητα υπό γενικευμένη υποψία».
Διευκρινήσεις στις δηλώσεις των κορυφαίων στελεχών του κόμματός του κατά του Ισλάμ επιχείρησε να δώσει ο Ούβε Γιούνγκε, πρόεδρος του AfD στη Ρηνανία-Παλατινάτο, τονίζοντας ότι αυτές οι τοποθετήσεις δεν αντικατοπτρίζουν τη στάση που θα υιοθετήσει το κόμμα του στο συνέδριό του σε δύο εβδομάδες στη Στουτγκάρδη. Μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF διευκρίνησε ότι «δεν έχουμε τίποτα εναντίον των ίδιων των μουσουλμάνων, αλλά αυτό που λέμε -και ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ το έχει πει επίσης ξεκάθαρα- είναι ότι πρέπει να ξεχωρίσουμε τους μουσουλμάνους που έχουν βρει θέση στην κοινωνία μας μέσα από την προσαρμογή, την ενσωμάτωση. Όμως υπάρχει βεβαίως και το φονταμενταλιστικό Ισλάμ που αντιτίθεται σε όλα όσα συνιστούν το ελεύθερο, δημοκρατικό κοινωνικό μοντέλο μας. Είναι μη ανεκτικό, απορρίπτει την ισότητα μεταξύ άνδρα και γυναίκας και γι’ αυτό και λέμε ότι το Ισλάμ δεν έχει θέση στη Γερμανία».
Συγκρίσεις με την περίοδο του Χίτλερ
Η Εναλλακτική για τη Γερμανία εξελίχθηκε από από αρχικά ευρωσκεπτικιστικό κόμμα σε ανοιχτά ξενοφοβικό.
Οι αντιισλαμικές θέσεις του AfD προκάλεσαν αντιδράσεις και στους κόλπους της γερμανικής αντιπολίτευσης. Οι προτάσεις του κόμματος σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του Ισλάμ δεν συνάδουν με το Σύνταγμα, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των γερμανών Πρασίνων Κόνσταντιν φον Νοτς, υπογραμμίζοντας ότι το AfD ποντάρει στον διχασμό της κοινωνίας, βάλλοντας κατά του Ισλάμ με στόχο την ψηφοθηρία.
Άμεση και πιο καυστική ήταν η αντίδραση εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου των Μουσουλμάνων στη Γερμανία. Ο πρόεδρός του Αϊμάν Μάζυεκ σχολίασε στο γερμανικό ραδιόφωνο NDR ότι «το AfD κολυμπά πάνω σε ένα κύμα εχθρότητας απέναντι στο Ισλάμ», μια εχθρότητα που, κατά τη γνώμη του, έλαβε διαστάσεις τα προηγούμενα χρόνια στη Γερμανία και έχει γίνει εν μέρει ανεκτή στη δημόσια συζήτηση. Μάλιστα ο Αϊμάν Μάζυεκ δεν δίστασε να κάνει έναν τολμηρό παραλληλισμό. Όπως είπε, «είναι η πρώτη φορά από την εποχή της Γερμανίας του Χίτλερ που υπάρχει ένα κόμμα που δυσφημεί και πάλι μια θρησκευτική κοινότητα στο σύνολό της και απειλεί την ύπαρξή της».
Dpa / Άρης Καλτιριμτζής
Πηγή: Deutsche Welle