Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Δυναμικό «restart» από την Λέσβο στον τουριστικό χάρτη

  •  Η κίνηση είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι κατά 20% με την πληρότητα στα καταλύματα να αγγίζει το 95%!
  • Τι δηλώνουν στην «Μ» οι πρόεδροι των φορέων του κλάδου.

 

 

Αποστολή Λέσβος  – Νίκος Νικολετάκης

 

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για τον τουρισμό φέτος στη Λέσβο. Η πληρότητα αυτή την περίοδο φθάνει μέχρι το 90-95% στο νησί. Η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι κατά 20% για τη λεγόμενη υψηλή περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Βασίλη Βογιατζή.

«Η Λέσβος μπαίνει στον τουριστικό χάρτη. Έκανε φέτος επανεκκίνηση τουριστικά, ιδιαίτερα το τελευταίο δίμηνο. Τους προηγούμενους μήνες της τουριστικής σεζόν (Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο) αλλά και τον Σεπτέμβριο υπάρχει μια μικρή αύξηση στις πληρότητες σε σχέση με το 2022», σημειώνει ο ίδιος.

Όπως μας είπε ο κ. Βογιατζής, η χρονιά-ορόσημο και «στόχος» τουριστικά ήταν το 2014, καθώς από το 2015 υπήρξαν σοβαρά προβλήματα λόγω του μεταναστευτικού στο νησί.

«Η Λέσβος αυτή τη στιγμή ναι μεν έχει μπει σε μία ρότα τουριστική, οι αφίξεις του Ιουλίου και του Αυγούστου

συνέβαλαν ώστε όλα τα ξενοδοχεία να είναι σχεδόν γεμάτα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα δωμάτια είναι σε τιμές 75 με 95 ευρώ κατά κύριο λόγο σε ξενοδοχεία τριών και τεσσάρων αστέρων, το service είναι σε ένα καλό επίπεδο, οι ταβέρνες έχουν πολύ λογικές τιμές. Από εκεί πέρα η χαμηλή σεζόν κατά περιοχές δεν ήταν καλή. Στόχος μας είναι να πιάσουμε τα νούμερα του 2014.

Εκείνη τη χρονιά είχαμε 40 τσάρτερ την εβδομάδα, ενώ τώρα έχουμε 19».

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων τόνισε πόσο σημαντικά βοήθησε ο Κοινωνικός Τουρισμός φέτος, καθώς ήδη πάνω από 6.000 εισιτήρια έχουν αξιοποιηθεί μέχρι στιγμής σε καταλύματα του νησιού.

Καταλυτικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι 10 δωρεάν διανυκτερεύσεις στα συμβεβλημένα καταλύματα, καθώς οι δικαιούχοι πληρώνουν μόνο τον ημερήσιο φόρο διαμονής, αλλά και η γενναία επιδότηση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Μηνύματα

Όπως αναφέρει, τα μηνύματα γενικότερα για τον τουρισμό και την εξέλιξη του νησιού τα επόμενα χρόνια είναι θετικά, αφού για το 2024 φαίνεται ότι θα έχουμε πολύ περισσότερες απευθείας πτήσεις, ενώ αναμένεται να ανοίξει η αγορά της Γερμανίας και πιθανόν της Αυστρίας.

Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το νέο λιμάνι στο Σίγρι, το οποίο είναι πιο κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά 40 μίλια. «Το λιμάνι είναι ήδη έτοιμο, τον νέο δρόμο περιμέναμε, ο οποίος θα ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου». Ο ίδιος σημείωσε ότι τώρα έρχονται στο νησί από την Τουρκία οι τουρίστες που έχουν οικονομική άνεση. «Έρχονται από τη Σμύρνη και το Αϊβαλί και μένουν από μία έως τρεις μέρες. Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια με καράβι. Πριν από την οικονομική κρίση της γειτονικής χώρας ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Έρχονταν τουρίστες πιο χαμηλού οικονομικού επιπέδου».

Ο κ. Βογιατζής επισήμανε ότι τα πράγματα άλλαξαν άρδην στο νησί από τη στιγμή που ξεκίνησε μία εντελώς διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό: «Αυτό βοήθησε πάρα πολύ το νησί. Έγινε αποσυμφόρηση. Η Λέσβος αυτή τη στιγμή έχει 2.000 άτομα, πρόσφυγες και μετανάστες, τα οποία μάλιστα είναι συντεταγμένα. Όταν βγαίνουν βάρκες, υπάρχει πλέον κράτος υποδοχής με στρατό, αστυνομία, ανθρώπους εντεταλμένους να τους μεταφέρουν σε ένα πούλμαν και να τους πάνε στο ΚΥΤ της Λέσβου όπου θα περάσουν ταυτοποίηση»,

 

«Δεν υπήρχε κράτος»

Βασίλης Βογιατζής Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου
Βασίλης Βογιατζής Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου μίλησε με σκληρά λόγια για την εικόνα που επικρατούσε από το 2015: «Το πιο μεγάλο πρόβλημα στη Λέσβο ήταν όχι οι μετανάστες, αλλά ότι το 2015 δεν υπήρχε κράτος. Πέρασαν ένα εκατομμύριο μετανάστες από το νησί και δεν υπήρχε κράτος να τους υποδεχτεί, να τους περιθάλψει, να τους επιτρέψει να ταξιδέψουν έστω με τα ΚΤΕΛ. Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν καν ένα οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς για να πάνε στον Μόλυβο και τη Σκάλα Συκαμιάς που έβγαιναν συνήθως, στη Μυτιλήνη. Φανταστείτε τώρα τις εικόνες, όσοι κινούνταν στον δρόμο να συναντούν 500 άτομα στο δρόμο να περπατούν μεγάλες αποστάσεις. Γυναίκες με μωρά, άλλες ετοιμόγεννες…».

 

Παναγιώτης Χατζηκυριάκος – πρόεδρος τουριστικών πρακτόρων Λέσβου

Παναγιώτης Χατζηκυριάκος πρόεδρος τουριστικών πρακτόρων Λέσβου
Παναγιώτης Χατζηκυριάκος πρόεδρος τουριστικών πρακτόρων Λέσβου

Ικανοποιημένος από την κίνηση στο νησί είναι και ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Παναγιώτης Χατζηκυριάκος ο οποίος τονίζει ότι όλος ο Αύγουστος κινείται σε πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς ενώ ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και για τον Σεπτέμβριο με μεγάλο αριθμό αφίξεων από Τούρκους και Έλληνες τουρίστες.

«Φέτος πάει ανέλπιστα καλά ο τουρισμός στη Λέσβο ύστερα από μία δύσκολη πενταετία με τον κορωνοϊό και την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών. Είναι ένα μεγάλο νησί, έχει να δεις πάρα πολλά και ο κόσμος το εισπράττει αυτό. Έχουμε από όλες τις αγορές τουρίστες και από Ευρώπη είχαμε καμιά εικοσαριά τσάρτερ φέτος από Αγγλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Πολωνία, Σκανδιναβικές χώρες, με προοπτικές να ανοίξουν κι άλλες χώρες του χρόνου. Πλέον τα αεροπλάνα από Ευρώπη έρχονται γεμάτα και με αποκλειστικό προορισμό τη Λέσβο, χωρίς να μοιραζόμαστε τον κόσμο με τη Σάμο. Θα μπουν κι άλλα τσάρτερ» επισημαίνει.

Ο κ. Χατζηκυριάκος χαρακτηρίζει ευχάριστη έκπληξη την αυξημένη τουριστική κίνηση από την Τουρκία: «Πιστεύω ότι φέτος θα σπάσουμε ρεκόρ με τις αφίξεις από τη γειτονική χώρα. Έχουμε περάσει τις 40.000 και υπολογίζουμε ότι έως το τέλος του χρόνου μπορεί να αγγίξουν και τις 60.000 ή και τις 70.000. Τις λεγόμενες καλές προηγούμενες χρονιές φτάναμε το πολύ τις 50 – 51.000 αφίξεις.

Έχουμε και τον εσωτερικό τουρισμό με τους Έλληνες. Φέτος έχουμε και από τη Βόρεια Ελλάδα πολλούς.

Έχουμε συνεχώς κρατήσεις καθημερινά και για το Σεπτέμβριο» αναφέρει. Ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων τονίζει ότι φέτος υπήρχε πρόβλημα με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια καθώς υπήρχε μεγάλη ζήτηση την οποία δεν μπορούσαν να καλύψουν τα υπάρχοντα δρομολόγια. «Δεν μπορούν να βρουν θέσεις εύκολα να φέρουν το αυτοκίνητό τους, δεν υπάρχουν καμπίνες ελεύθερες, είναι γεμάτα τα καράβια. Θα πρέπει να μπουν 1-2 πλοία επιπλέον. Μας έπιασε απροετοίμαστους κάπως αυτή η κατάσταση φέτος», σημειώνει ο κ. Χατζηκυριάκος.

 

Οι δωρεάν ξαπλώστρες και η πινακίδα που έγινε viral!

«Ομπρέλες και ξαπλώστρες δωρεάν τσι συ μην είσι μλαρ!!» Η viral πινακίδα στον Άγιο Ερμογένη Λέσβου
«Ομπρέλες και ξαπλώστρες δωρεάν τσι συ μην είσιμλαρ!!» Η viral πινακίδα στον Άγιο Ερμογένη Λέσβου

 

Viral έχουν γίνει στα social media οι χαρακτηριστικές πινακίδες που έχει αναρτήσει ο ευφάνταστος ιδιοκτήτης ταβέρνας που βρίσκεται μπροστά από τη γραφική παραλία του Αγίου Ερμογένη κοντά στη Μυτιλήνη.

Ο Παναγιώτης Αλεξίου έχει τοποθετήσει εδώ και χρόνια ομπρέλες και ξαπλώστρες στην πλαζ τις οποίες μπορεί οποιοσδήποτε επιθυμεί να τις χρησιμοποιήσει εντελώς δωρεάν, χωρίς να υπάρχει προϋπόθεση να καταναλώσει κάτι από την ταβέρνα.

«Πρόκειται για ένα φανταστικό μέρος. Καθαρή παραλία με πράσινο και όλα δωρεάν. Όποιος θέλει παίρνει κάτι, όποιος θέλει κάθεται έτσι, δεν χρεώνουμε τίποτα σε κανέναν. Ξαπλώστρες, ομπρέλες όλες δωρεάν για τον κόσμο. Ούτε γκαρσόνια από κάτω ούτε σερβιτόρος. Γύρω στα 15 χρόνια που είμαστε εδώ δεν έχουμε χρεώσει ποτέ ξαπλώστρες και ομπρέλες. Το 90% θα ανέβει στην ταβέρνα να πάρει κάτι, κάποιον καφέ, δεν έχουμε πρόβλημα…» σημειώνει. Τον ρωτήσαμε για τις ευφάνταστες πινακίδες που έχει αναρτήσει: «Όταν βλέπουν την ταμπέλα, όλοι τη βγάζουν φωτογραφία και την ανεβάζουν στο Facebook και στο Instagram. Με ρωτούν τι λέει η ταμπέλα, γιατί δεν το γνωρίζουν. Τους λέω ότι δεν είναι για να αγοράσει κάποιος πράγματα από την ταβέρνα αλλά να προσέχουν λίγο τις ξαπλώστρες. Αρκετές φορές δεν το κάνουν αυτό. Μέχρι που τις έχουν κάψει με τσιγάρο. Γι’ αυτό βάλαμε μία ξεχωριστή ταμπέλα: «Ξαπλώστρες και ομπρέλες δωρεάν, αλλά και εσύ μην είσαι μουλάρι», αλλά στη χαρακτηριστική διάλεκτο από την Αγιάσο.

Παναγιώτης Αλεξίου – ιδιοκτήτης ταβέρνας στον Άγιο
Ερμογένη Λέσβου «Διαθέτουμε εντελώς δωρεάν
ομπρέλες και ξαπλώστρες χωρίς καμία προϋπόθεση
κατανάλωσης»

Αυθαιρεσίες

Του ζητήσαμε να μας σχολιάσει το κίνημα της ξαπλώστρας και ομπρέλας και τις αυθαιρεσίες επιχειρηματιών, οι οποίοι όχι μόνο καταλαμβάνουν παράνομα πολλαπλάσια έκταση, αλλά απαγορεύουν σε λουόμενους να χρησιμοποιήσουν τις δικές τους ομπρέλες ή και απλώς να καθίσουν κάπου στις παραλίες: «Υπάρχει το όριο του πώς θα βάλεις ξαπλώστρες και ομπρέλες. Οι τιμές είναι υπερβολικές. Έτσι όπως είναι ο κόσμος τώρα, με αυτή τη δυσχέρεια, δεν μπορεί να πληρώσει τόσα λεφτά. Αυτά τα 20 και 30 ευρώ πού να τα δώσει ένας εργαζόμενος που παίρνει 800 ευρώ μισθό για να πάρει ξαπλώστρα. Κι άμα έχει οικογένεια δεν φτάνουν τα λεφτά».

Ο κ. Αλεξίου τονίζει ότι είναι στο χέρι των πολιτών αν θα δεχθούν να πληρώνουν πολλά χρήματα για ένα σετ ξαπλώστρες και μία ομπρέλα. «Αν δεν πάει κανένας, τι θα κάνουν οι επιχειρηματίες, θα ρίξουν τις τιμές αφού δεν θα δουλεύουν. Ας βάλουμε λίγο νερό στο κρασί μας με τις τιμές. Η κατανάλωση φέρνει το κέρδος. Κι εγώ στην ταβέρνα έχω βάλει φθηνά τα πιάτα με τα ψάρια, γιατί θέλω να πουληθούν. Αν τα χρεώσω πιο ακριβά θα μου μείνουν. Προτιμώ να έχω 100 παρέες παρά πέντε. Δεν θα βγάλω πιο πολλά;» τόνισε.

Ο επιχειρηματίας επισήμανε πάντως ότι οι τιμές γενικά στο νησί είναι σε λογικό πλαίσιο, όπως του μεταφέρουν οι πελάτες. Ο ίδιος σημείωσε ότι φέτος ο τουρισμός κινείται σε πολύ καλά επίπεδα. «Του χρόνου θα έχει πιο πολύ κόσμο, γιατί είναι όλοι ευχαριστημένοι στο νησί. Έχουμε πάρα πολλούς από τη Βόρεια Ελλάδα. Ο κόσμος μας λέει ότι το νησί είναι πανέμορφο, οι τιμές μας είναι πολύ χαμηλές, αλλά θέλουμε συγκοινωνίες, λίγο πιο φθηνά τα εισιτήρια για να μπορεί μία οικογένεια να έρθει όσο γίνεται πιο οικονομικά», τόνισε.

 

Φυσικό κάλλος

 

Η Λέσβος το 2012 αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως ένα απέραντο γεωπάρκο. Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της χώρας

καλεί τον επισκέπτη να ταξιδέψει στην απέραντη Ιστορία, στον πολιτισμό και στην παρθένα φύση της. Θα απολαύσει πεντακάθαρες θάλασσες, φυσικά μνημεία, καταπράσινα δάση και ελαιώνες, υπέροχα αρχοντόσπιτα και θερμά λουτρά. Η «πατρίδα» του ούζου, γενέτειρα της Σαπφούς και του Αλκαίου, αγαπημένη πατρίδα των Οδυσσέα Ελύτη, Στράτη Μυριβήλη, Αργύρη Εφταλιώτη, διατηρεί ζωντανή την παράδοσή της. Ξεχωριστό είναι το απολιθωμένο δάσος, ηλικίας άνω των 20 εκατομμυρίων ετών που δεσπόζει στο δυτικό τμήμα του νησιού.

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ