Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

«Δύο μέτρα και δύο σταθμά τα νέα μέτρα» (φωτό -βίντεο)

Ανάστατος  είναι ο κλάδος του εμπορίου με τα νέα μέτρα anticovid που εφαρμόζονται από το Σάββατο. Τι λένε στην “ΜΠΑΜ” άνθρωποι της αγοράς  και φορείς ,καταγγέλλοντας πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού – Σχέδιο για μέτρα και στα σούπερ μάρκετ τα οποία παραμένουν αλώβητα 

Tου ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ

Ενάντια στα νέα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση σε εμπόριο και εστίαση κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού τάσσονται οι καταστηματάρχες, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και έμποροι.

 

Μιλώντας στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» κάνουν λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς από την υποχρέωση να ελέγχουν εξαιρούνται τα σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και άλλα καταστήματα. Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους φορέων του εμπορίου και της εστίασης, με αντικείμενο την καλύτερη συνεργασία για την εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Οι εμβολιασμένοι δεν θα στερηθούν τις ελευθερίες τους και όποιοι ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προστατευτούν» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα συμπλήρωσε πως «θα έλεγα ότι από ένα σημείο και πέρα γινόμαστε εμείς οι ίδιοι οι αστυνόμοι της υγείας μας κι εσείς οι προστάτες της υγείας των υπαλλήλων και των πελατών σας».

«Άδικα μέτρα»

Για συνθήκες «αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς ήδη τα μεγάλα σούπερ μάρκετ πουλάνε ακόμη και υπόδηση και το διαφημίζουν» μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας.

Γιώργος Καρανίκας – Πρόεδρος ΕΣΕΕ

 

Όπως σημείωσε μιλώντας στην «Μ»: «Ο κλάδος μας είχε μηδέν παραβατικότητα και τιμωρείται. Ήταν ο απόλυτος αιφνιδιασμός από την άποψη ότι δεν το περιμέναμε. Το εμπόριο είχε πάρει άριστα στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Είχαμε λάβει τα εύσημα, παίρναμε τα απαιτούμενα μέτρα, ενώ η παραβατικότητα ήταν σχεδόν μηδενική. Είχαμε τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα πειράξουν το λιανεμπόριο. Το έκαναν αυτό σε έναν μήνα που έχει τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, την BlackFriday και πριν από τις γιορτές. Κεραυνός εν αιθρία…». Ο ίδιος τόνισε ότι από την 1η Ιανουαρίου οι έμποροι θα αρχίσουν να πληρώνουν τις επιστρεπτέες προκαταβολές, τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στον κορωνοϊό. «Όλα αυτά θα μας μειώσουν τον τζίρο άδικα, ενώ δημιουργείται και αθέμιτος ανταγωνισμός. Τα σούπερ μάρκετ που πωλούν διαρκή αγαθά, όπως ξέρουμε, δεν θα έχουν τους ίδιους περιορισμούς. Γι’ αυτό βλέπουμε πρωτόγνωρες διαμαρτυρίες από όλους τους εμπορικούς συλλόγους της χώρας» τονίζει και επισημαίνει ότι έχουν ζητήσει συναντήσεις με τους αρμοδίους.

 

Στ. Καφούνης : “Πισωγύρισμα”
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, χαρακτήρισε τα νέα μέτρα «πισωγύρισμα», που θα φέρουν τεράστια δυσλειτουργία στην αγορά.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης

 

«Γιατί έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση σε κλάδους του λιανεμπορίου; Στο λιανεμπόριο που είναι στον δρόμο και μπορεί να πουλάει ρούχα ή παπούτσια και εξαιρούνται τα σούπερ μάρκετ και τα μεγάλα καταστήματα; Εκεί πάλι ο κόσμος θα μπει να καταναλώσει και θα βρει ανταγωνιστικά προϊόντα σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά» σημείωσε ο κ. Καφούνης. Αναφερόμενος στους ελέγχους που καλούνται να πραγματοποιούν οι έμποροι επισήμανε: «∆εν γίνεται ο καταστηματάρχης να υποδέχεται τον πελάτη στην πόρτα, να κάνει τον έλεγχο, να τον εξυπηρετήσει μέσα, να του κόψει την απόδειξη και παράλληλα αυτό να λειτουργήσει με ασφάλεια».

“Θοδωρής Καπράλος : Πυροβολούν τα πόδια της αγοράς”
Για μεγάλο πλήγμα στα εμπορικά καταστήματα λίγο πριν από τη χριστουγεννιάτικη περίοδο κάνει λόγο και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Θοδωρής Καπράλος.

«Αυτό που κάνουν ουσιαστικά είναι να πυροβολούν τα πόδια της αγοράς. Οι εμπορικές επιχειρήσεις σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να στοχοποιηθούν, ειδικά σε μια περίοδο όπως είναι αυτή που διανύουμε τώρα, με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου, την BlackFriday και την προσμονή της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Θέλουμε να ενισχυθούν τα ταμειακά διαθέσιμα των επιχειρήσεων ώστε να καταφέρουν να αποπληρώσουν τις συσσωρευμένες οφειλές του κορωνοϊού, οι οποίες ξεκινούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να αποπληρώνονται» τονίζει.
«Έχουμε τηρήσει όλες τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα. Τηρούνται πάντα οι αποστάσεις και φοράνε όλοι μάσκα. Οι 130.000 επιχειρήσεις που είναι αυτοαπασχολούμενοι καλούνται να κάνουν ταυτόχρονα τον χωροφύλακα, τον άνθρωπο που θα εξυπηρετεί και αυτόν που θα κρατάει την επιχείρηση» επισημαίνει.

 

Τα μέτρα αυτά θα πλήξουν περισσότερο τα καταστήματα τονίζει η β΄ αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Μαρία Πιττάκη, που έκανε λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό: «Τα σούπερ μάρκετ πουλάνε τα ίδια είδη. Γιατί εκεί να μην υπάρχει καθόλου έλεγχος και εδώ να είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε ένα άτομο στην πόρτα;

 

“Τα μέτρα αυτά θα πλήξουν περισσότερο τα καταστήματα” τονίζει η Μαρία Πιττάκη Β’αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά

Όπως μας λέει, πολλά καταστήματα δεν έχουν τόσο πολύ προσωπικό για να διαθέσουν ένα άτομο για τους ελέγχους. Ιδιαίτερα τις ημέρες αιχμής θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα. Αρκετοί πελάτες δεν θα δεχθούν την αναμονή και θα φύγουν. Σίγουρα είναι θέμα ασφάλειας, αλλά τα δικά μας μαγαζιά είναι ασφαλή, το έχουμε αποδείξει δύο χρόνια τώρα» επισημαίνει.

 

Τον έντονο προβληματισμό του για τα νέα μέτρα εκφράζει ο Άγγελος Μούστος, καταστηματάρχης στο εμπορικό κέντρο Athens Heart. Όπως λέει, αρκετός κόσμος θα αποφύγει να επισκεφθεί το μαγαζί του για ψώνια από τη στιγμή που θα πρέπει να πληρώσει ένα επιπλέον ποσό για το rapidtest.

 

Ιδιαίτερα προβληματισμένος με τα νέα μέτρα είναι ο Άγγελος Μούστος ιδιοκτήτης καταστήματος

 

Επεισόδια

«Η κατάσταση καθημερινά γίνεται πάρα πολύ δύσκολη» λέει στην «Μ» ο Κώστας Κεφαλάς, υπεύθυνος καφέ-μπαρ στον Πειραιά.

μέτρα
“Ερχόμαστε με τους πολίτες σε κόντρα χωρίς λόγο και αιτία” αναφέρει ο Κώστας Κεφαλάς υπεύθυνος καφέ –μπαρ στον Πειραιά

 

«Γίνονται τυπικοί έλεγχοι εδώ. Απλώς ο κόσμος αντιδρά. Μας φέρνουν σε δύσκολη θέση, ενώ και η κίνηση έχει αρχίσει να πέφτει. Πριν από μερικές ημέρες είχαμε μια ένταση.

 

Ήρθε μία παρέα έξι ατόμων. Τέσσερις εμβολιασμένοι και δύο ανεμβολίαστοι. ∆ημιούργησαν πρόβλημα στο μαγαζί. Εγώ θα έπρεπε να είμαι τυπικός, να τσεκάρω τα πιστοποιητικά τους και είχαμε ένα φραστικό επεισόδιο. Μου είπαν: ‘‘Εμείς θα καθίσουμε, κάλεσε την Αστυνομία και βγάλε μας έξω». Αυτά θα αντιμετωπίζουμε καθημερινά, ερχόμαστε με τους πολίτες σε κόντρα χωρίς λόγο και αιτία» επισημαίνει.

 

∆υσαρέσκεια

Κάποιοι δυσανασχετούν με τους ελέγχους ταυτοπροσωπίας, αναφέρει ο Λάζαρος Ιβανίδης, υπεύθυνος κλαμπ στο Πασαλιμάνι. «Όταν τσεκάρουμε τα πιστοποιητικά με το scanner και ζητάμε ταυτότητα έχουμε γκρίνιες. Άλλοι πάλι μας λένε μπράβο που τηρείτε τα μέτρα» λέει.

μέτρα
Κάποιοι δυσανασχετούν με τους ελέγχους ταυτοπροσωπίας αναφέρει ο Λάζαρος Ιβανίδης υπεύθυνος κλαμπ στο Πασαλιμάνι

 

«Όλος ο κλάδος είναι σε μια αναστάτωση» αναφέρει στην «Μ» ο Γιώργος Κουράσης, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων: «Σε πολλά μέρη δεν υπάρχουν μεγάλα ποσοστά εμβολιασμένων, πράγμα που σημαίνει ότι η δεξαμενή της πελατείας μειώνεται ακόμη περισσότερο. Έχει μετατραπεί ο ρόλος μας από οικοδεσπότη σε αστυνομικό όργανο, καθώς θα πρέπει να κάνουμε και ταυτοπροσωπία στον πελάτη μας, να δούμε αν είναι πράγματι εμβολιασμένος. Στην περίπτωση που δεν είναι και δεν έχει κάνει rapidtest, θα πρέπει να τον απομακρύνουμε.

Όλος ο κλάδος είναι σε μία αναστάτωση αναφέρει στην ΜΠΑΜ ο Γιώργος Κουράσης , γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων

Θα χάσουμε πελάτες έτσι, ιδιαίτερα στις μεγάλες παρέες που είναι δύσκολο να είναι όλοι εμβολιασμένοι» σημειώνει.

 

Γιώργος Καββαθάς
«Οι επιχειρήσεις δεν είναι µοχλός πίεσης εµβολιασµού»

μέτρα
Ο Γιώργος Καββαθάς – Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ

Οι επιχειρήσεις οδηγούνται στην καταστροφή, τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς. Όπως λέει, οι παραβάσεις που είχαν εντοπιστεί ήταν «κάτω του 1% και δεν μπορεί μια μικρή μερίδα να οδηγεί στην καταστροφή όλο τον κλάδο. Αν ένας πελάτης κάτσει στο τραπέζι σε έναν εξωτερικό χώρο πώς είναι δυνατόν ο καταστηματάρχης να τον σηκώσει; Θα υπάρξουν αντιδράσεις» αναφέρει.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κομμωτήρια : “Στα κάγκελα” για τα μέτρα ο κλάδος – Πανελλαδική απεργία τη Δευτέρα 8/11 (βίντεο)

Νίκος Καπραβέλος: «Κινδυνεύουμε να γίνουμε Ρουμανία να νοσηλεύουμε ασθενείς στο πάρκινγκ»


Οι πολίτες
Πολλά μέτρα είναι σωστά, αλλά αρκετοί αντιδρούν στην πίεση να κάνουν το εμβόλιο, μας λέει η κυρία Χαρούλα Χρήστου. Η ίδια έχει κάνει το εμβόλιο, αλλά ο σύζυγός της όχι. «∆εν είναι αρνητής, απλώς φοβάται πολύ. Αν δεν τον υποχρεώσουν από τη δουλειά του να το κάνει, δεν έχει σκοπό να εμβολιαστεί» μας λέει. Αναφερόμενη στα μέτρα επισημαίνει ότι τους έχουν ήδη επηρεάσει.

μέτρα
Πολλά μέτρα είναι σωστά αλλά αρκετοί αντιδρούν στην πίεση να κάνουν το εμβόλιο μας λέει η κυρία Χαρούλα Χρήστου

 

“Γιατί δεν κάνουν το ίδιο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;”
“Είναι αυστηρά τα μέτρα , αλλά από την άλλη πολλά πράγματα δεν τα καταλαβαίνω” μας λέει η κα Νίνα. “Γιατί δεν κάνουν το ίδιο με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα οποία δεν υπάρχει κανένα περιοριστικό μέτρο εκτός από τις μάσκες;” αναρωτιέται. Όπως αναφέρει: “Γίνεται ο χαμός. Κυκλοφορώ 25 χρόνια με όλα τα Μ.Μ.Μ. Πολλοί κατεβάζουν τις μάσκες στο πηγούνι. Τσακώνομαι συχνά γι αυτό το θέμα. Έχω φτάσει να πάρω τηλέφωνο στην αστυνομία ή να κάνω ότι τηλεφωνώ για να αναγκαστεί ο διπλανός μου να βάλει τη μάσκα αναφέρει”. Η ίδια έχει κάνει το εμβόλιο αλλά όχι και ο σύζυγός της: «Όπου και να πάμε πάω μόνη μου και αυτός μένει πίσω , γιατί όλοι οι φίλοι μας είναι εμβολιασμένοι. Μέσα στο σπίτι καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένας πόλεμος ανάμεσα μας. Σε λίγο θα κοιμόμαστε και σε ξεχωριστά κρεβάτια» αναφέρει. Διαβάστε αναλυτικά τα μέτρα και τις αντιδράσεις στη “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” που κυκλοφορεί.

«Ό,τι και να κάνουν, εγώ δεν θα εμβολιαστώ» μας είπε ένας κύριος στον Πειραιά, ο οποίος δεν έκρυβε την αγανάκτησή του για τα νέα μέτρα.

μέτρα
΄”Οτι και να κάνουν δεν θα εμβολιαστώ” μας λέει ο κύριος αυτός

 

Οι νέες απαγορεύσεις
και τα πρόστιµα…

μέτρα

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της COVID-19 αφορούν το χρονικό διάστημα από τις 6 Νοεμβρίου έως και τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου.
Ανήλικοι: Για παιδιά και εφήβους έως 18 ετών η πρόσβαση σε μεικτούς και αμιγείς χώρους θα γίνεται με αρνητικό selftest.

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Με αρνητικό rapidtest ή PCR πρόσβαση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ανεμβολίαστοι καταναλωτές: Με αρνητικό rapidtest ή PCR οι αγορές εντός καταστημάτων.

Οι αγορές όσων δεν διαθέτουν test θα γίνονται με τη λογική του clickaway, δηλαδή τηλεφωνικά ή διαδικτυακά οι παραγγελίες και θα παίρνουν το προϊόν από το κατάστημα χωρίς τα ραντεβού που ίσχυαν στο παρελθόν.

Είσοδος σε δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες: Με αρνητικό rapidtest ή PCR.

Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και οι εκκλησίες, για τις οποίες ωστόσο υπάρχει ισχυρή σύσταση από την Ιερά Σύνοδο οι πιστοί να υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ πριν από την προσέλευσή τους στους ιερούς ναούς.

8.000 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες έχουν αναλάβει τον έλεγχο τήρησης των μέτρων.
Για την πρώτη παράβαση ενός καταστήματος προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ. Λουκέτο από 7 έως 60 ημέρες σε περίπτωση υποτροπής και 300 ευρώ για πελάτες που δεν έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

 

 

 

 

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ