Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Δύο… ξένοι στο ίδιο κόμμα

Τον περασμένο Νοέμβριο ο Ανδρέας Λοβέρδος ενημέρωσε τη Φώφη Γεννηματά ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, όταν θα γίνουν οι εκλογές στα τέλη του έτους. Η πρόεδρος του κόμματος δεν απάντησε τότε. Όσοι, όμως, γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο κινείται, ήταν σίγουροι ότι δεν θα άφηνε τα πράγματα έτσι- όπως είχε κάνει στην περίπτωση του Βαγγέλη Βενιζέλου. Συνεπώς για τους insiders του μεσαίου χώρου δεν ήταν έκπληξη ότι προχώρησε στην αντικατάσταση του Ανδρέα Λοβέρδου από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Και με την ενέργειά της αυτή κηρύχτηκε ο εσωκομματικός πόλεμος.

Του ∆ΗΜΗΤΡΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Από τον Νοέμβριο γνώριζε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ την πρόθεση του Λοβέρδου να διεκδικήσει την αρχηγία

Τα δύο πρόσωπα αυτής της ιστορίας έχουν ξαναμονομαχήσει στις εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο το 2015. Τότε η Φώφη Γεννηματά είχε κερδίσει με 26.868 ψήφους, ποσοστό που αντιστοιχεί με 51,69%. Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατετάγη στη δεύτερη θέση με 13.167 ψήφους και ποσοστό 25,33% και τρίτος ήταν ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που συγκέντρωσε 11.944 ψήφους και ποσοστό 22,97%.Είχαν στηθεί πανελλαδικά 303 κάλπες και είχαν ψηφίσει 52.388 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ.

Το όνομα

Η Γεννηματά είχε κερδίσει για διαφόρους λόγους. Γιατί φέρει το ιστορικό όνομα του πιο αγαπητού προσώπου στο ΠΑΣΟΚ (μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου), του πατέρα της Γιώργου Γεννηματά. Γιατί δεν είχε φύγει από το ΠΑΣΟΚ, όπως είχε συμβεί με τον Ανδρέα Λοβέρδο με την Κίνησή του «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα». Αλλά και βεβαίως γιατί ο Λοβέρδος έχοντας υπηρετήσει σε δύσκολα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Παιδείας στον καιρό των μνημονίων είχε ακολουθήσει αντιδημοφιλείς πολιτικές εν αντιθέσει με τη Γεννηματά που ως αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν ήταν μέσα στην καθημερινότητα των μεγάλων οικονομικών κρίσεων σε μία εποχή που ο κόσμος κατηγορούσε κυρίως το ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως τη Νέα ∆ημοκρατία για όλα τα δεινά της ανθρωπότητας.

Για τον Λοβέρδο, όμως, ήρθε η ώρα της ρεβάνς. Να κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές, έχοντας έναν αναγνωρισμένο τίτλο, του καλύτερου αντιπολιτευόμενου πολιτικού στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα ∆ημοκρατία μέσα στη Βουλή και με πολύ κόσμο να παραδέχεται πως στα χρόνια που ήταν υπουργός εν τέλει έκανε μεταρρυθμίσεις (ηλεκτρονική συντογογράφηση, περιορισμός της φαρμακευτικής σπατάλης, κοινωνικό σχολείο), ενώ η υπόθεση Novartis για την οποία κατηγορήθηκε γύρισε μπούμερανγκ στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ήταν μία σκευωρία κατασκευασμένη από τον ∆ημήτρη Παπαγγελόπουλο. Και ο Λοβέρδος πιστεύει ότι αφού το Κίνημα Αλλαγής δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει το 10% στα χρόνια που ηγείται η Γεννηματά, ήρθε η ώρα της αλλαγής στην ηγεσία.

Στα άκρα

Όμως, η Φώφη Γεννηματά δεν είναι εύκολος αντίπαλος και έχει πει καιρό τώρα πως θα είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές. Θυμίζουμε ότι επικράτησε εύκολα και στις εκλογές του Κινήματος Αλλαγής κατατροπώνοντας τον Ανδρουλάκη, τον Θεοδωράκη, τον Ραγκούση και όλους τους υποψηφίους. Κάποιοι, όπως ο Ραγκούσης, άλλαξαν κόμμα… Την περασμένη Τρίτη, λοιπόν, κάλεσε τον Ανδρέα Λοβέρδο και του ανακοίνωσε ότι θα τον αντικαταστήσει. Γιατί; Η ίδια λέει για να αξιοποιήσει νεότερα στελέχη όπως ο Μιχάλης Κατρίνης.
Από τη Χαριλάου Τρικούπη έγινε γνωστό πως του είπε ότι δεν γίνεται να είναι υποψήφιος αρχηγός, που θα κάνει κριτική στην πρόεδρο για τις επιλογές της και να πρέπει να υπηρετεί τη γραμμή του κόμματος στη Βουλή. Πολλοί εκτιμούν ότι τον άλλαξε γιατί ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έχει βήμα να κάνει παρεμβάσεις στη Βουλή πολύ πιο εύκολα από ότι ένας απλός βουλευτής. Συνεπώς, του «κόβει» αυτή τη δυνατότητα, να μιλά ως «αρχηγός» -όταν θα λείπει η αρχηγός από τη Βουλή -και του παίρνει και το γραφείο που είχε στη Βουλή.

Οι κακές γλώσσες λένε πως το κάνει για να στρέψει το κόμμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο Λοβέρδος είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για να μη γίνει μία τέτοια συνεργασία. Στενοί συνεργάτες της Γεννηματά το διαψεύδουν κατηγορηματικά, όπως και η ίδια.
Η αλήθεια είναι πως το αξίωμα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου το δίνει ο πρόεδρος του κόμματος σε έναν βουλευτή. Γι’ αυτό και ο Λοβέρδος έβγαλε μία ήπια ανακοίνωση. Ο ίδιος λέει πως το μεγαλύτερο αξίωμα είναι αυτό του βουλευτή γιατί έρχεται απ’ ευθείας από τον λαό που τον ψηφίζει. Θεωρεί, δε, «δώρο» την αντικατάστασή του. Πλέον, απαλλαγμένος από την υποχρέωση να ακολουθεί τη γραμμή, μπορεί να χαράξει τη δική προσωπική πολιτική. Ήδη έχει αρχίσει να δημιουργεί ομάδες ανά την Ελλάδα χρησιμοποιώντας και νέα παιδιά, από τον αθλητισμό, που είναι προνομιακός του χώρος, αφού η σχέση του με αυτόν είναι πολύ στενή.

Οι αντίπαλοι έχουν πάρει θέση και τώρα αναμένουμε ποιοι άλλοι θα μπουν στη μάχη της προεδρίας. Ο Ανδρουλάκης, ο Γερουλάνος, ο Καμίνης, ο Νίκος Παπανδρέου. Ονόματα ακούγονται, να δούμε τι θα γίνει. Ενδιαφέρον, πάντως, έχει ότι μία ομάδα βουλευτών στάθηκε δίπλα στον Λοβέρδο. Οι Κεφαλίδου, Γιαννακοπούλου, Καϊλή άσκησαν κριτική στη Φώφη Γεννημάτα. Συνεπώς, ο κάθε βουλευτής σιγά-σιγά θα αρχίσει να εκδηλώνεται με ποιον είναι και με ποιον δεν είναι…

Διεργασίες στην Κουμουνδούρου με το βλέμμα στις κάλπες

Κυρίαρχος του παιχνιδιού νιώθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προχώρησε στον ανασχηματισμό και μπορεί να αποφασίσει πότε θα κάνει τις εκλογές. Αν και η Νέα Δημοκρατία διαψεύδει ότι θα γίνουν εκλογές μέσα στο 2021, θεωρείται από πολλούς βέβαιο πως μόλις τελειώσει η πανδημία, όποτε συμβεί αυτό, ο Μητσοτάκης θα στήσει κάλπες και εκεί θα επιβεβαιώσει την πολιτική του κυριαρχία.

Πολλοί μιλάνε για ένα προοδευτικό μέτωπο που θα μπορέσει να ανακόψει την πορεία του Μητσοτάκη σε μία δεύτερη θητεία. Όμως, τα μαθηματικά λένε άλλα. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής με τα δημοσκοπικά τους νούμερα ή με αυτά των προηγούμενων εκλογών να σχηματίσουν κυβέρνηση; Όχι. Λίγο πάνω από 100 βουλευτές θα έχουν μαζί. Χρειάζονται δηλαδή τη σύμπραξη του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25. Μπορεί να γίνει αυτό; Πιο εύκολα θα βγει ο ήλιος από τη Δύση.

Θα ζητούσε ποτέ ο Μητσοτάκης τη σύμπραξη του Κινήματος Αλλαγής για να κυβερνήσουν μαζί μετά από εκλογές με απλή αναλογική; Η απάντηση είναι όχι. Προτιμά να πάει σε εκλογές που το ενισχυμένο σύστημα που έχει συμφωνηθεί, που σημαίνει ότι με τα σημερινά ποσοστά θα έχει 160 βουλευτές και μία νέα κυβέρνηση τετραετίας.

Διεργασίες

Αυτό το γνωρίζουν καλά στον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και εκεί οι διεργασίες έχουν ανάψει, όπως και ο εσωκομματικός πόλεμος. Τα κείμενα προβληματισμού πέφτουν βροχή. Πρόσωπα μετακινούνται από ομάδες. Υποομάδες δημιουργούνται, συγκρούσεις υπάρχουν και ο Αλέξης Τσίπρας απ’ ό,τι φαίνεται δεν μπορεί να ελέγξει την εσωκομματική φαγωμάρα. Φυσικά μία νέα ήττα σε εκλογές θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη προβλήματα στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι Σπύρος Δανέλλης, Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μπίστης και Παναγιώτης Παναγιώτου (όλοι από την πρωτοβουλία Γέφυρα) κατέθεσαν κείμενο συμβολής για τη σύγκλιση των δυνάμεων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Και βέβαια με το Κίνημα Αλλαγής. Πλην του πρώην ΔΗΜΑΡίτη Δανέλλη, όλοι οι άλλοι είναι Σημιτικού παρελθόντος στο ΠΑΣΟΚ. Μαζί τους μπορεί να συμπλεύσουν οι επίσης προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ, Θεοχαρόπουλος, Χατζησωκράτης.

Θετικά το βλέπει ο Αλέκος Φλαμπουράρης και οι προεδρικοί Παππάς, Σπίρτζης, αλλά και νεότεροι όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης, το πιο αξιόλογο στέλεχος που έχει αναδείξει τα τελευταία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το συμμερίζονται αυτό οι προερχόμενοι από την παλαιά φρουρά, Φίλης, Βούτσης, Σκουρλέτης και ο Ευθύμης Τσακαλώτος. Ζητούν στροφή προς τα αριστερά, προς τις θέσεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, που αυτές είναι οι οποίες οδήγησαν, όπως πιστεύουν, τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και όχι ο Αλέξης Τσίπρας, όπως λένε οι προεδρικοί.

Για τη διατήρηση του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αριστεράς μίλησε και η νέα ομάδα του κόμματος, η Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα, στην οποία μετέχουν μεταξύ άλλων ο Ρήγας (πρώην γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ) και ο Κοτσακάς (ΠΑΣΟΚογενής από την ομάδα Τσοχατζόπουλου). Λοβέρδος

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα Δημοκρατία: Νέος Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. ο Γιάννης Μπούγας

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ