Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2024

Δυσαρέσκεια Μέρκελ για τις καθυστερήσεις στα πακέτα στήριξης των επιχειρήσεων

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επέκρινε τον υπουργό Οικονομίας Πίτερ Αλτμάιερ για τις καθυστερήσεις στην πληρωμές των προγραμμάτων βοήθειας που προβλέπονται για τις επιχειρήσες που πλήττονται από την πανδημία, όπως μετέδωσε η εφημερίδα Bild-Zeitung.

Επικαλούμενη  άτομα κοντά στο κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, η εφημερίδα ανέφερε ότι η Μέρκελ είπε σε συνάντηση ηγετών του κόμματος ότι δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Οικονομίας δεν κατάφεραν να παράσχουν την υποστήριξη που υποσχέθηκε η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η οικονομία της ευρωζώνης κινήθηκε σε ρυθμούς διπλής ύφεσης το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη μειώθηκε 0,7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο και 5,1% σε ετήσια βάση.  Η Eurostat ανέφερε ότι, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση για το σύνολο του 2020, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 6,8% και της ΕΕ κατά 6,4%.

Παρόλα αυτά, αυτή η οδυνηρή κατάσταση δεν αποτυπώνεται στα τελευταία στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των επιχειρήσεων που υπέβαλλαν αίτηση πτώχευσης στην ευρωζώνη, τα οποία μειώθηκαν απότομα μετά την πανδημία που έπληξε την περιοχή τον περασμένο Μάρτιο και παρέμειναν σε  χαμηλά επίπεδα για το υπόλοιπο του έτους.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat αυτήν την εβδομάδα έδειξαν αύξηση του αριθμού των νέων επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μείωση αυτών που διέκοψαν τη λειτουργία τους το τρίτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εγγραφών νέων επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 2,2%, ενώ ο αριθμός των καταγεγραμμένων χρεοκοπιών μειώθηκε κατά 17,7%.

Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020, ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 45,3% μετά από μείωση στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ κατά 25,7% αυξήθηκε ο αριθμός των καταγεγραμμένων χρεοκοπιών, μετά από μεγάλη μείωση στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο.

Ο κύριος λόγος για αυτά τα δεδομένα κρύβεται  στο γεγονός ότι οι κυβερνήσεις έχουν ξοδέψει τεράστια ποσά για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από την πανδημία.

Οι μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν δεσμευθεί να δαπανήσουν επιπλέον 3,1 τρισ. δολάρια, ποσό που αγγίζει το ένα τρίτο του συνδυασμένου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των τεσσάρων χωρών -, συμπεριλαμβανομένων τεράστιων εγγυήσεων δανείων, επιδοτήσεων για μισθούς εκατομμυρίων ανθρώπων και διάσωσης πολλών εταιρειών, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τζιχαντιστές, άκρα δεξιά και αρνητές του κορωνοϊού οι κυριώτεροι κίνδυνοι της τρομοκρατίας

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ