«Αυτό το καλοκαίρι, μετά την εκλογή της κυβέρνησης της ΝΔ, ζήσαμε μία πολύ σκληρή πραγματικότητα. Φονικές πυρκαγιές, απώλειες ανθρωπίνων ζωών, τεράστια οικολογική καταστροφή και ένα κράτος που απείχε, που δεν ήταν εκεί για να προστατεύσει, για να προλάβει», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στην ΕΡΤ1.
«Η κλιματική κρίση δεν είναι δικαιολογία, ούτε είναι άλλοθι για να πει η κυβέρνηση “δεν φταίω εγώ”. H κλιματική κρίση απαιτεί πρόληψη, με εμβάθυνση στις δασικές υπηρεσίες και στη δασοπροστασία», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «δεν υπήρχαν δασικές υπηρεσίες καλά οργανωμένες και στελεχωμένες, δεν υπήρχε ούτε καν το πρόγραμμα των εργαζομένων στη δασοπροστασία που λειτουργούσε πριν το 2019». Το δεύτερο μέτωπο, πρόσθεσε, «είναι η Πολιτική Προστασία που προφανώς δεν ήταν ορθά οργανωμένη» και το τρίτο μέτωπο «αφορά την αντιμετώπιση, την κατάσβεση και το επιχειρησιακό σχέδιο που ήταν ελλιπές».
Η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι κυβερνητικό κόμμα και αυτό σημαίνει ότι απευθύνεται, επιδιώκει να πείσει, να εκφράσει και να επηρεάσει το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Επιδιώκει να έχει τη μέγιστη πολιτική και ιδεολογική επιρροή. Δεν είναι ένα κόμμα διαμαρτυρίας. Αυτό το ζήτημα έχει προ πολλού ξεπεραστεί. Αναμετρήθηκε με την πρόκληση της εξουσίας. Ανέλαβε διακυβέρνηση. Έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. Έχει μία πολύ συγκεκριμένη πορεία. Έχει ταυτότητα, προφανώς η αφετηρία μας είναι στην Αριστερά, στις αξίες και στις θεωρητικές αναλύσεις της Αριστεράς, και η απεύθυνσή μας είναι στο μεγαλύτερο δυνατό εύρος των πολιτών».
Τόνισε, ακόμα, πως «δεν θεωρώ ότι η πολιτική είναι κάπου από πάνω και οι πολίτες έχουν έτοιμες ταυτότητες και κάποιος διαλέγει ποιον θα πάρει. Τα πράγματα δεν είναι έτσι, διαμορφώνονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επιδιώκει να εκφράσει και τους πολίτες οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως “κέντρο”, να εκφράσει και τους πολίτες που μπορεί να θεωρούν ότι η πολιτική δεν τους αφορά. Η πολιτική μας αφορά, αφορά την καθημερινότητα, αφορά τις ζωές μας».
Αναφερόμενη στην αντιπολίτευση που πρέπει να ασκηθεί στη ΝΔ δήλωσε ότι χρειάζεται «ίσο βάρος ανάμεσα στη μαχητικότητα του αντιπολιτευτικού λόγου και στην πρόταση. Είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να βλέπουν τι προτείνεις για το πρόβλημα, όχι να περιγράφεις το πρόβλημα που το ξέρουν και οι ίδιοι. Άρα, τι προτείνουμε για την οικονομία, για την εργασία, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης; Με συγκεκριμένο τρόπο, με περιεχόμενο. Αυτό είναι το μείζον και εκεί μπορεί κανείς να δει το ρεαλιστικό, εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης».