Σάββατο Ιανουάριος 11 2025

Ε.Ε.: Ένατο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Σε συμφωνία για το ένατο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας έφτασαν τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ το βράδυ της Πέμπτης, απαντώντας στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στον συνεχιζόμενο πόλεμο.

Η διαδικασία βρίσκεται σε σιωπηρή ψηφοφορία μέχρι το βράδυ της Παρασκευής.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν το τελικό πράσινο φως στο πακέτο των 18 δισ. ευρώ για τη βοήθεια προς την Ουκρανία και ενέκριναν τον ελάχιστο φόρο στις επιχειρήσεις.

Και αυτό παρά τις απειλές της τελευταίας στιγμής της Πολωνίας. Το χειρότερο σενάριο αποφεύχθηκε.

«Φυσικά η Ρωσία μας εκβιάζει καθημερινά, αλλά αν αρχίσουμε να εκβιάζουμε ο ένας τον άλλον, αυτό δεν είναι καλό και αυτό δεν είναι καθόλου καλό για την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γιτάνας Ναουσέντα.

Αλλά το μεγάλο θέμα της λήψης απόφασης για το ανώτατο όριο τιμών του φυσικού αερίου παραμένει άλυτο, αν και η λύση φαίνεται να είναι κοντά.

Οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ έχουν κάνει υποχωρήσεις, αλλά αποφάσισαν ότι η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί τη Δευτέρα σε υπουργικό επίπεδο, καθώς πρέπει να καθοριστούν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες για το πότε και για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσει.

«Ξέρω, τώρα μέσα έχουμε συζητήσεις πέντε ωρών για να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι οι υπουργοί Ενέργειας θα πρέπει να ασχοληθούν με το θέμα τις επόμενες τρεις ημέρες. Ξέρω ότι το θέμα (συζητείται) εδώ και έξι μήνες. Θα ήθελα πολύ να ακούσω πόση ενέργεια κατάφερε να αγοράσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο όνομα της Ευρώπης. Είναι επίσης σημαντικό γιατί έχουμε ακόμη ρωσικό αέριο στις δεξαμενές μας και τους επόμενους μήνες θα πρέπει να τις γεμίσουμε. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς θα είναι το μέλλον», σχολίασε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.

Πραγματοποιήθηκε επίσης μια διεξοδική συζήτηση για το πώς θα απαντηθεί ο νόμος των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού που απειλεί την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα.

Οι ηγέτες ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινητοποιήσει όλα τα δυνατά εργαλεία για τη βελτίωση των συνθηκών για επενδύσεις.

Όμως ορισμένες χώρες, και κυρίως η Γερμανία, αντιτίθενται στην ιδέα ενός κοινού δανεισμού για να βοηθηθεί ο βιομηχανικός τομέας.

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε στην Ευρώπη στο σημείο που υπάρχει ο κίνδυνος να αποβιομηχανοποιηθούμε. Και σήμερα γύρω μας δεν υπάρχει μια κοινή απάντηση. Σήμερα βλέπουμε ότι πολύ συχνά οι χώρες προσπαθούν να εγκαταστήσουν προγράμματα από μόνες τους. Μοιάζει λίγο με ένα παιχνίδι των πιο βαθιών τσεπών. Και ναι, ορισμένες χώρες μπορεί να νομίζουν ότι έχουν τις πιο βαθιές τσέπες. Αλλά σε λίγους μήνες όλοι μας θα είμαστε στο τέλος του τι μπορούμε να κάνουμε», είπε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο.

Σε μια θετική νότα, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη πήρε το καθεστώς υποψήφιας χώρας για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένατο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

Η Κομισιόν ανακοίνωσε το 8ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Έρχεται πλαφόν στην τιμή πετρελαίου

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ