Σχέδιο δράσης για μια πιο ανταγωνιστική και αποτελεσματική ευρωπαϊκή αμυντική ασφάλεια παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία των κρατών-μελών της ΕΕ προς τον σκοπό αυτό.
Το σχέδιο δράσης για την άμυνα είναι η συμβολή της Επιτροπής στην επικείμενη συζήτηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την άμυνα το Δεκέμβριο του 2013.
Παρουσιάζοντας το σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μ. Μπαρόζο τόνισε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να έχει τη βαρύτητα που χρειάζεται στον κόσμο χωρίς κοινή αμυντική πολιτική και κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν προς μία κοινή άμυνα, σεβόμενα παράλληλα τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι του ΝΑΤΟ.
«Είναι καιρός να κάνουμε περισσότερα από κοινού και είναι καιρός να δεσμευτούμε για περισσότερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας. Αυτό επιθυμώ να δω στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζ. Μπαρόζο.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία πλήττεται ιδιαίτερα από τις περικοπές στους προϋπολογισμούς, ενώ η ανταγωνιστικότητά της απειλείται από τον συνεχιζόμενο κατακερματισμό των αμυντικών αγορών της Ένωσης.
Όπως δήλωσε ο Ζ. Μπαρόζο, η ευρωπαϊκή βιομηχανία άμυνας απασχολεί περίπου 400.000 εργαζομένους και δημιουργεί επιπλέον 960.000 έμμεσες θέσεις απασχόλησης, ενώ ο κύκλος εργασιών της το 2012 ανήλθε στα 96 δισ. ευρώ. Σημειώνεται, επίσης ότι η έρευνα στον τομέα αυτόν έχει δημιουργήσει σημαντικό έμμεσο αντίκτυπο σε άλλους τομείς, όπως ο τομέας των ηλεκτρονικών, το διάστημα και η πολιτική αεροπορία και προσφέρει ανάπτυξη και χιλιάδες θέσεις απασχόλησης υψηλής ειδίκευσης.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο δράσης της Επιτροπής προβλέπει μέτρα για την ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς άμυνας και για την προώθηση μιας πιο αποτελεσματικής αμυντικής βιομηχανίας. Όσον αφορά την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς για την άμυνα, η Επιτροπή δηλώνει ότι προτίθεται να αναλάβει δράση σχετικά με τις δημόσιες προμήθειες και τις στρεβλώσεις της αγοράς.
Επιπλέον, η Επιτροπή τονίζει ότι προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας άμυνας, αλλά και των ΜΜΕ που συνδέονται με την άμυνα, καθώς και πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη συνεργασίας ανάμεσα στους πολιτικούς και στρατιωτικούς ερευνητές.
Παράλληλα, εξετάζονται οι δυνατότητες σε άλλους τομείς όπως η ενέργεια, το διάστημα η ανάπτυξη των λεγόμενων «ικανοτήτων διπλής χρήσης», που ανήκουν στην ΕΕ, οι οποίες θα μπορούν, σε ορισμένους τομείς, να συμπληρώνουν τις εθνικές ικανότητες με μικρότερο κόστος και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας, Αντόνιο Ταγιάνι αναφέρθηκε στις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης τονίζοντας ότι η βιομηχανική βάση υπονομεύεται από την έλλειψη νέων προγραμμάτων. «Εάν θέλει η Ευρώπη να διατηρήσει τη βιομηχανική της ικανότητα για να ανταποκριθεί στις μελλοντικές στρατιωτικές ανάγκες, και με τον τρόπο αυτό να υποστηρίξει μια αξιόπιστη κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, απαιτείται συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση. Είναι επίσης σαφές ότι η αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν τη βιομηχανία και την αγορά θα έχει περιορισμένο μόνον αντίκτυπο εάν δεν επιτευχθεί ουσιαστική ευρωπαϊκή συμφωνία. Είναι ζωτικής σημασίας η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία να εξακολουθήσει να αποτελεί κορυφαίο σε παγκόσμιο επίπεδο κέντρο κατασκευής και καινοτομίας, δημιουργώντας θέσεις απασχόλησης υψηλής ειδίκευσης και ανάπτυξη. Αυτή είναι η φιλοδοξία του προγράμματος που παρουσιάζουμε σήμερα».
Τέλος, ο Επίτροπος αρμόδιος για την εσωτερική αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει τρόπους για να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις ασφάλειας με αυτόνομο και αποτελεσματικό τρόπο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ