Η αλήθεια για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων καταγράφεται σε ένα e-mail που έστειλε το ΔΝΤ πριν λίγες ημέρες στους υπόλοιπους εταίρους της τρόικας. Σε αυτό το mail, το Ταμείο προειδοποιεί ότι όχι μόνο δεν κλείνουν τα ανοικτά μέτωπα αλλά διαρκώς ανοίγουν νέα…
Μάλιστα όπως αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, το σημείωμα φαίνεται να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή του προγράμματος εκτροχιάζεται, μήνα με τον μήνα.
Ειδικότερα, σε πίνακα που συνοδεύει το σημείωμα, φαίνεται ότι από τις 35 μνημονιακές δράσεις που όφειλε να εκτελέσει η κυβέρνηση τον Ιούλιο, υλοποιήθηκαν οι 28, από τις 26 του Αυγούστου μόνο οι 15, από τις 47 του Σεπτεμβρίου μόνο οι 13, από τις 20 του Οκτωβρίου μόνο οι 4 και από τις 7 του Νοεμβρίου δεν υλοποιήθηκε καμία. Με άλλα λόγια, από τις 135 συνολικά δράσεις, τις οποίες όφειλε να φέρει εις πέρας η ελληνική κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί η φθινοπωρινή αξιολόγηση, η χώρα μας έχει συμμορφωθεί με τις 60 μόνο και κάθε μήνα πάμε και χειρότερα.
Οι τεχνοκράτες που παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του προγράμματος προειδοποιούν ότι η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας και ολοκλήρωσης της αξιολόγησης πριν από το τέλος του έτους είναι μηδαμινή και ότι μόνο για την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση της υπο-δόσης, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, που είχε εγκριθεί τον Ιούλιο, υπάρχει ελπίδα ευτυχούς κατάληξης μέχρι το τέλος του έτους.
Πλειστηριασμοί: Ένα από τα ανοικτά μέτωπα και από τα μεγάλα “αγκάθια”
Το ζήτημα της άρσης των πλειστηριασμών αποτελεί ένα από το μεγαλύτερα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα η οποία επιμένει για πλήρη άρση των πλειστηριασμών χωρίς κανένα κριτήριο ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να νομοθετήσει και μονομερώς πάνω σε αυτό το θέμα και να προστατεύσει όσους πραγματικά είναι αδύναμοι.
Ωστόσο, υπάρχουν περίπου 30.000 νοικοκυριά που ενώ έχουν τα οικονομικά μέσα, κρύβονται πίσω από το πάγωμα των πλειστηριασμών και δεν πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους. Μάλιστα τα Ειρηνοδικεία στα οποία προσέφυγαν για να αποφύγουν τα βάρη, απέρριψαν το αίτημά τους καθώς εντόπισαν “κρυμμένα” περιουσιακά στοιχεία.
Τώρα, έρχεται η άρση των πλειστηριασμών και μαζί με αυτούς κινδυνεύουν και όσοι είναι πραγματικά αδύναμοι να αντεπεξέλθουν. Αυτούς τους δανειολήπτες, που κρύβονται πίσω από το μορατόριουμ των πλειστηριασμών επιχειρεί να εντοπίσει η κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει τη μερική άρση της απαγόρευσης, προστατεύοντας την πρώτη κατοικία όσων πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.
Πώς θα γίνονται οι πλειστηριασμοί
Τέλος η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει σοβαρό το ενδεχόμενο να νομοθετήσει τη μερική άρση των πλειστηριασμών ακόμα και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για να παρακάμψει έτσι τις αντιδράσεις των βουλευτών της.