Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Προσβασιμότητα σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους!

Ανακοίνωση σχετικά με το θέμα που προέκυψε εξαιτίας της βλάβης στο αναβατόριο της Ακρόπολης, εξέδωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

Μέσα από αυτή, η Ε.Σ.Α.μεΑ. επισημαίνει πως εν έτει 2019, η χώρα μας οφείλει να παρέχει προσβασιμότητα σε όλους τους αρχαιολογικούς της χώρους, τόσο σε Έλληνες όσο και σε ξένους επισκέπτες, σεβόμενη την ασφάλεια αλλά και την ανεξαρτησία τους.

Να σημειωθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται βλάβη στον αναβατήρα της Ακρόπολης, καθώς πριν από λίγο καιρό μαθητής ΑμεΑ δεν μπορούσε να ανέβει στον ιερό βράχο, αφού το αναβατόριο ήταν εκτός λειτουργίας.

«Δυστυχώς δεν μπορούν να δοθούν λύσεις με μαγικό ραβδάκι. Μακάρι να μπορούσαμε να το κάνουμε. Τα προβλήματα έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί δύο και τρία χρόνια νωρίτερα ή τουλάχιστον από το προηγούμενο φθινόπωρο, που χάλασε ο ανελκυστήρας. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να μην απογοητευθούν οι επισκέπτες. Όμως, επαναλαμβάνω, η όποια λύση, πρέπει πρωτίστως να είναι απολύτως ασφαλής», δήλωσε για τη βλάβη στο αναβατόριο, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με τίτλο «Για το αναβατόριο στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης», δεν αρκεί να είναι η Ακρόπολη προσβάσιμη. «Οι Δελφοί; Οι Μυκήνες; Το αναπηρικό κίνημα της χώρας διεκδικεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ώστε να γίνουν προσβάσιμοι όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, για όλα τα άτομα με αναπηρία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση με αφορμή το αναβατόριο της Ακρόπολης:

«Εν έτει 2019, η Ελλάδα οφείλει να παρέχει προσβασιμότητα στους αρχαιολογικούς της χώρους, τόσο σε Έλληνες όσο και σε ξένους επισκέπτες, σεβόμενη την ασφάλεια αλλά και την ανεξαρτησία τους. Όπως δημοσιεύθηκε στον Τύπο, αλλά και με βάση της δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη, το αναβατόριο για τα άτομα με αναπηρία στην Ακρόπολη παρουσίασε βλάβη και δεν λειτουργεί, για πολλοστή φορά.

Προβληματικό από μόνο του σαν γεγονός είναι ότι η χώρα διαθέτει μόνο ένα αναβατόριο σε αρχαιολογικό χώρο, και αυτό τοποθετημένο για τους Ολυμπιακούς και του Παραολυμπιακούς αγώνες, μετά από μεγάλες πιέσεις του αναπηρικού κινήματος της χώρας. Ο αναχρονισμός αυτού του συμβάντος κυριαρχεί γενικότερα στο θέμα των αρχαιολογικών αξιοθέατων της χώρας μας. Οι όποιες προσπάθειες να γίνουν κάποιοι χώροι προσβάσιμοι είναι αποσπασματικές και ξεκινούν και βασίζονται στο φιλότιμο λίγων. Όλα τα παραπάνω αποκαλύπτουν το σεβασμό που δείχνουμε ως χώρα προς τα ανθρώπινα και συνταγματικά δικαιώματα, ένα εκ των οποίων είναι και η πρόσβαση στον πολιτισμό και στην αρχαία μας κληρονομιά. Ταυτόχρονα έχει άμεση σχέση με την οικονομία, καθώς επηρεάζει πολύ αρνητικά τον τουρισμό, αλλά και με τους θεσμούς και τα θέματα των δικαιωμάτων, καθώς αυτή η κατάσταση παραβιάζει κατάφορα τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την οποία η χώρα μας έχει υπογράψει.

Για την Ακρόπολη η λύση είναι η άμεση αποκατάσταση του παρόντος αναβατορίου και ταυτόχρονα ένα σαφές χρονοδιάγραμμα από το υπουργείο Πολιτισμού, που θα λύνει το ζήτημα οριστικά, όπως άλλωστε ανέφερε και η υπουργός. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι δεν αρκεί να είναι η Ακρόπολη προσβάσιμη- οι Δελφοί; Οι Μυκήνες; Το αναπηρικό κίνημα της χώρας διεκδικεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ώστε να γίνουν προσβάσιμοι όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, για όλα τα άτομα με αναπηρία, τουτέστιν με πρόβλεψη για τα άτομα με αναπηρία, με πινακίδες σε μπρέηλ για τα άτομα με αναπηρία όρασης κ.λπ. Το δικαίωμα στον πολιτισμό, όπως προείπαμε, είναι θεμελιώδες και καθολικό!».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ