Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024

Εμπλοκή και της Λευκορωσίας στο πόλεμο στην Ουκρανία: Συγκαλεί έκτακτο στρατιωτικό συμβούλιο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, άμεσης συμμάχου της Ρωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, συγκάλεσε άμεσα στρατιωτικό συμβούλιο με σκέψεις εισβολής στην Ουκρανία!


ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΤΩΡΑ


Η Ρωσία έχει στην μέγγενη της την Ουκρανία από το πρωί της Πέμπτης, σφυροκοπώντας την με κάθε μέσο, με την Λευκορωσία να… γλυκοκοιτάζει την περίπτωση να εισβάλει και εκείνη!

Όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας Belta, ο Λουκασένκο έχει συγκαλέσει έκτακτο στρατιωτικό συμβούλιο και θα εξετάσει την πιθανότητα μιας εισβολής στην Ουκρανία, υπό την ανοχή φυσικά της Ρωσίας με την οποία είναι σύμμαχοι.

Νωρίτερα, το CNN και ο ρεπόρτερ του στην περιοχή μετέδωσαν πως ένοπλοι περνούν από τα σύνορα της Λευκορωσίας στην Ουκρανία, χωρίς να έχουν ωστόσο κάποια διακριτικά πάνω τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγες ώρες πριν την ρωσική εισβολή, Πούτιν και Λουκασένκο είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Τα δραματικά σενάρια για χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους

Το ανθρώπινο κόστος ενός πολέμου στην Ουκρανία θα είναι «τεράστιο» προειδοποιούσαν για μία ακόμη φορά οι ΗΠΑ, λίγες ώρες πριν την έναρξη του πολέμου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ουάσινγκτον οι νεκροί θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις 50.000, ενώ χιλιάδες Ουκρανοί θα εκτοπιστούν. Πολλοί είχαν ήδη αρχίσει να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους τις τελευταίες ημέρες.

Από το 2014, οι Ουκρανοί άμαχοι έχουν υποστεί το μεγαλύτερο βάρος του πολέμου και τις επακόλουθες επιπτώσεις. Οκτώ χρόνια συγκρούσεων στις περιοχές της Κριμαίας και του Ντονμπάς είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες θύματα, συχνά λόγω βομβαρδισμών ή εκρηκτικών που άφησαν πίσω τους.

Αμέσως μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, πιστεύεται ότι 13.000 έως 14.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά. Όσοι απέμειναν αντιμετώπισαν ελλείψεις σε βασικά αγαθά, όπως ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα, είδαν τα σπίτα τους να καταστρέφονται και υπέστησαν σωματικά και ψυχικά τραύματα.

Διεθνείς υποχρεώσεις

Η προστασία των αμάχων στον πόλεμο αποτελεί διεθνή υποχρέωση για τα εμπόλεμα μέρη. Ωστόσο, οι δεσμεύσεις για τη μείωση και τον μετριασμό της ζημίας των πολιτών σε περίπτωση πολέμου είναι συχνά ανεπαρκείς. Το Κίεβο είχε λάβει ορισμένα μέτρα για να μειώσει τις επιπτώσεις στους πολίτες, σύμφωνα με εκτιμήσεις ωστόσο δεν είναι αρκετά.

Για παράδειγμα, η Ουκρανία ίδρυσε την Προσωρινή Ομάδα Παρακολούθησης Ατυχημάτων Πολιτών (CCTPG) στο πλαίσιο των Επιχειρήσεων των Κοινών Δυνάμεων το 2018. Η CCTPG καταγράφει και αναλύει προληπτικά τα περιστατικά βλάβης πολιτών για να εντοπίσει τις βαθύτερες αιτίες και να παρέχει συστάσεις στη στρατιωτική διοίκηση.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι πολιτικές για τον μετριασμό των ζημιών των πολιτών που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια ενσωματώνονται άμεσα σε οποιαδήποτε στρατιωτική απάντηση.

Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να δώσει οδηγίες σε όλες τις δυνάμεις να συμμορφωθούν με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να θέσουν την προστασία των αμάχων προτεραιότητα κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων. Όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση πρέπει να διασφαλίσουν την προστασία των αμάχων.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ