Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Εμπόριο ελπίδας σε νέα παιδιά για το πολυπόθητο ναυτικό φυλλάδιο εργασίας!

Πουλούσαν ελπίδα σε νέα παιδιά αλλά και σε επαγγελματίες που ήθελαν να βρουν δουλειά για να ζήσουν τις οικογένειές τους, ταξιδεύοντας για ένα χρόνο στη θάλασσα.

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ


Στελέχη του Λιμεναρχείου Λαυρίου αποκάλυψαν κύκλωμα το οποίο εξαπατούσε εργαζομένους που μπάρκαραν με πλαστά έγγραφα, με την «ταρίφα» να ξεκινά από τα 500 ευρώ και να φτάνει μέχρι και τις 3.000!


Αδιαφορούσαν για τις επιπτώσεις που μπορεί να είχε κάτι τέτοιο, αρκεί τα ανυποψίαστα θύματα να είχαν να πληρώσουν το αντίτιμο. Ο λόγος για έναν ιδιοκτήτη ναυτικού πρακτορείου και έναν συνεργό του που αναλάμβανε τη διεκπεραίωση των σχετικών εγγράφων με το… αζημίωτο.
Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» φέρνει στη δημοσιότητα τον τρόπο δράσης του «διδύμου» που συνελήφθη από στελέχη του Λιμεναρχείου Λαυρίου και οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, καθώς η πλαστογραφία τους ξεπέρασε, σύμφωνα με την έρευνα των Αρχών, τις 120.000 ευρώ!

Η ταρίφα

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Φεβρουάριο όταν έγιναν οι πρώτες πλαστογραφίες «δικαιολογητικών υποθέσεων αναγνώρισης θαλάσσιας υπηρεσίας ναυτικών σε πλοία υπό ξένη σημαία». Τα θύματα δεν φαίνεται να γνώριζαν το παραμικρό, εκτός ίσως από ελάχιστα, αλλά ήταν τόσο μεγάλη η ανάγκη τους να εμφανιστούν με ναυτικά φυλλάδια που να έδειχναν ότι είχαν προϋπηρεσία στη θάλασσα, ώστε ήταν διατεθειμένα να πληρώσουν όσα τους ζητούσαν ο 48χρονος, γνωστός ιδιοκτήτης ναυτικού πρακτορείου στον Πειραιά, και ο 53χρονος διεκπεραιωτής εγγράφων. Η «ταρίφα» μπορεί να ξεκινούσε από τα 500 ευρώ και να έφτανε μέχρι και τις 3.000 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ενός 22χρονου φοιτητή της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στον Ασπρόπυργο, ο οποίος περιέγραψε στις Αρχές πώς ήρθε σε επαφή με τους δύο κατηγορουμένους. «Προκειμένου να τελειώσω τη σχολή μου απαιτείται ένας χρόνος πραγματικής θαλάσσιας υπηρεσίας. Θέλοντας να αναγνωρίσω περίπου πέντε μήνες θαλάσσιας υπηρεσίας σε καράβι ως δόκιμος μηχανής, πληροφορήθηκα από το περιβάλλον της σχολής μου ότι υπάρχουν κάποια άτομα που βοηθούν στο να εμφανιστεί θαλάσσια υπηρεσία χωρίς να την πραγματοποιήσω πραγματικά. Ψάχνοντας στο Διαδίκτυο βρήκα έναν πράκτορα, ο οποίος, όταν ήρθα σε επικοινωνία μαζί του, με ενημέρωσε ότι μπορει να εμφανίσει τη θαλάσσια υπηρεσία που θέλω, νόμιμα… Του έδωσα 3.000 ευρώ, ύστερα από διά ζώσης συνάντηση μαζί του σε μετρητά».

Ο αγρότης

Όμως δεν ήταν μόνο οι νεαροί φοιτητές ή οι ναυτικοί που ήθελαν να «μπαρκάρουν». Μία από τις 80 αιτήσεις που υπεβλήθησαν ήταν και από έναν… αγρότη από το Αγρίνιο, ο οποίος λόγω οικονομικών προβλημάτων έψαχνε δουλειά στα καράβια. «Δεν εργαζόμουν ποτέ σε κανένα πλοίο και με καμία ειδικότητα, όχι μόνο το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά ποτέ. Διατηρώ κτηνοτροφική μονάδα στο Αγρίνιο από το 2017 και είναι η μοναδική μου απασχόληση, η οποία όμως δεν μου αποφέρει τα απαιτούμενα έσοδα προκειμένου να συντηρήσω εμένα, τη σύζυγό μου και τα δύο ανήλικα τέκνα μου… Τον Ιούλιο, επειδή τα έσοδά μου δεν με κάλυπταν, αναζήτησα μέσω Διαδικτύου, όπως με προέτρεψαν φίλοι μου οι οποίοι εργάζονται σε ναυτιλιακές εταιρείες, ναυτικό πράκτορα για εύρεση εργασίας. Αφού μιλήσαμε, του έκανα εξουσιοδότηση για εύρεση εργασίας. Μου ζήτησε έγγραφα ναυτικής προϋπηρεσίας και του είπα ότι δεν έχω καθόσον δεν έχω δουλέψει ποτέ σε πλοίο. Κατέβαλα 500 ευρώ, καθώς, όπως μου είπε ο 53χρονος διεκπεραιωτής εγγράφων, θα έπρεπε πρώτα να το κάνω αυτό και μετά θα μου έβρισκαν δουλειά».

Η αποκάλυψη

Η πλαστογραφία αποκαλύφθηκε όταν έγινε έλεγχος «από κλιμάκιο στελεχών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Λαυρίου, και δη στα Γραφεία Ασφαλείας και Ναυτολογίας, σε υποβληθέντα δικαιολογητικά υποθέσεων αναγνώρισης θαλάσσιας υπηρεσίας ναυτικών σε πλοία υπό ξένη σημαία, και διαπιστώθηκε η ύπαρξη παραποιημένων και πλαστών εγγράφων σε 39 υποθέσεις». Συμφωνα με πληροφορίες της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», η ποιότητα των εγγράφων ήταν εξαιρετική και πολύ δύσκολα κάποιος θα μπορούσε να καταλάβει ότι δεν ήταν γνήσια.
Οργανώθηκε επιχείρηση, και παρουσία δικαστικών λειτουργών, έγιναν κατ’ οίκον έρευνες καθώς και στο ναυτικό πρακτορείο του 48χρονου, όπου ανευρέθησαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

1. Δεκαοκτώ ξύλινες σφραγίδες πλοίων ξένης σημαίας
2. Τρεις σφραγίδες ναυτικών πρακτορείων
3. Έξι στρογγυλές σφραγίδες της Ελληνικής Δημοκρατίας, έτερων υπηρεσιών και υπουργείων καθώς και οι μήτρες τους
4. Δύο κεντρικές μονάδες υπολογιστή με λοιπό ηλεκτρολογικό εξοπλισμό (4 USB και 3 σκληρούς δίσκους)
5. Έξι κινητά τηλέφωνα
6. Δύο ημερολόγια εγγραφής πλοίων
7. 315 πακέτα αιτήσεων με εμφανείς παραποιήσεις και το συνολικό ποσό των 23.450 ευρώ.

Ο 53χρονος διεκπεραιωτής εγγράφων ενώπιον του ανακριτή, όπου οδηγήθηκε, φέρεται να προσπάθησε να διαχωρίσει τη θέση του και να υποβαθμίσει τον ρόλο του και τη συμμετοχή του στην υπόθεση. «Η δική μου εργασία είναι να συγκεντρώσω τα απαραίτητα έγγραφα στην εκάστοτε υπόθεση προκειμένου εγώ να τα καταθέσω σε αρμόδια δημόσια Αρχή και επουδενί εγώ δεν εμπλέκομαι στην κατάρτιση των εγγράφων αυτών» φέρεται να υποστήριξε.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ενός εκ των δύο κατηγορουμένων, ποινικολόγοι Γιάννης Γλύκας και Δημήτρης Δραγώνας, μετά τις απολογίες και, αφού κατέβαλαν τις ανάλογες χρηματικές εγγυοδοσίες, μιλώντας στην «ΜΠΑΜ», ανέφεραν ότι «οι αποδιδόμενες κατηγορίες στο πρόσωπο του εντολέως μας δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική διάσταση της εμπλοκής του. Οι ισχυρισμοί μας αξιολογήθηκαν αντικειμενικά και ως αποτέλεσμα ο εντολέας μου αφέθηκε ελεύθερος. Αναφορικά με τις σοβαρές κατηγορίες, είμαστε πεπεισμένοι πως θα εκπέσουν ενώπιον του ακροατηρίου».

έγγραφα

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κακοκαιρία Elias: Μεγάλη ταλαιπωρία για τους επιβάτες στον προαστιακό

Άρτα: Γυναίκα πνίγηκε από φαγητό και πέθανε μπροστά στα μάτια του συζύγου της

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ