Την απόφαση οι επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης να ληφθούν υπ’ όψιν στην εξέταση των προσχεδίων των προϋπολογισμών των κρατών – μελών, καθώς αποτελεί «εξαιρετική περίσταση», πήραν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.
Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με τον προεδρεύοντα του Ecofin και υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκρανιέτα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμπεριλάβει στις γνωμοδοτήσεις της για τη συμμόρφωση των κρατών-μελών με το Σύμφωνο Σταθερότητας, τις πραγματικές δαπάνες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού το 2015 και το 2016, με μέτρο σύγκρισης τους προϋπολογισμούς του 2014.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανέφερε ότι η κάθε περίπτωση θα εξεταστεί ξεχωριστά, μετά από αίτημα του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους, και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει αύξηση των δημόσιων δαπανών που συνδέεται με το προσφυγικό θα ισχύσει η πρόβλεψη για ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας «λόγω ασυνήθιστων γεγονότων εκτός του ελέγχου του συγκεκριμένου κράτους-μέλους».
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Ecofin επετεύχθη πολιτική συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών για τη χρηματοδότηση-γέφυρα του Ενιαίου Ταμείου για την Εξυγίανση των Τραπεζών.
Συγκεκριμένα, τα κράτη μέλη συμφώνησαν πως το εν λόγω Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί αρχικά από εθνικές πιστωτικές γραμμές, ενώ οι όροι και οι προϋποθέσεις της χρηματοδότησης-γέφυρας αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την επόμενη συνεδρίαση.
Τέλος, στο Ecofin συζητηθήκαν οι εξελίξεις στην ένωση κεφαλαιαγορών, η εμβάθυνση της ΟΝΕ και η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενόψει της 21ης Διάσκεψης των μερών της Σύμβασης πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC), που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου 2015.