Σύμφωνα με στοιχεία του Στέφεν Χαλ, ερευνητικού εταίρου της Τράπεζας της Ελλάδος, δύο στους τρεις Έλληνες φοροδιαφεύγουν. Τα στοιχεία αυτά έφερε στο φως δημοσίευμα του περιοδικού The Economist, αναφέροντας ότι δύο στους τρεις εργαζόμενους στην Ελλάδα αποκρύπτουν μέρος του πραγματικού εισοδήματός τους από την Εφορία ή δεν δηλώνουν απολύτως τίποτα στις φορολογικές Αρχές.
Το ίδιο δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η παραοικονομία στην Ελλάδα το 2013 άγγιξε το 1/4 του ΑΕΠ (24%), τη στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρώπη δεν υπερβαίνει το 20% (19%), σημειώνοντας επίσης ότι η χώρα μας έχει μεγάλο αριθμό αυτοαπασχολούμενων, πράγμα που διευκολύνει τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή.
Το γεγονός, ακόμη, ότι οι εισφορές αναλογούν σε πολύ μεγάλο μέρος του συνολικού κόστους εργασίας, ήτοι 43%, σαφώς υψηλότερο σε σχέση με το 26% που είναι ο μέσος όρος στον πλούσιο κόσμο, αποτελεί επίσης κίνητρο.
Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιθυμεί να ακολουθήσει η Αθήνα το παράδειγμα του Περού, το οποίο καταπολέμησε τη «μαύρη» οικονομία, δημιουργώντας μια μικρή αλλά άρτια εκπαιδευμένη ομάδα δράσης, αλλά και καταργώντας τα «παράθυρα» και τις εξαιρέσεις, τα οποία είχαν αποτέλεσμα την μετατροπή του φορολογικού συστήματος σε «λαβύρινθο».
Προειδοποιεί ωστόσο πως οι φορολογικές Αρχές πρέπει να είναι προσεκτικές, καθώς με περίπου το 25% του εργατικού δυναμικού να βρίσκεται στην ανεργία, πολλοί βρίσκουν καταφύγιο στην αδήλωτη εργασία.