Επίσημη ανακοίνωση έβγαλαν οι δικαστικοί λειτουργοί διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα ότι διεκδικούν φοροαπαλλαγή της τάξης του 25%.
Παρακάτω ακολουθεί η ανακοίνωση:
Αθήνα, 06/02/2020
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ
Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο που αναφέρουν ότι οι δικαστικοί λειτουργοί διεκδικούν φοροαπαλλαγή 25% των εισοδημάτων τους, διευκρινίζουμε ότι δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση από τις Δικαστικές Ενώσεις.
ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
Χριστόφορος Σεβαστίδης, Εφέτης
Ευθύμιος Αντωνόπουλος, Σύμβουλος Επικρατείας
Αγγελική Λαϊνιώτη, Πρόεδρος Εφετών Δ.Δ.
Άννα Ζαΐρη, Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου
Ασημίνα Σαντοριναίου, Αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου
Εμμανουέλα Πανοπούλου, Πάρεδρος ΝΣΚ
Τα δημοσιεύματα που είχαν δημοσιευτεί έκαναν λόγο για δύο ομαδικές αγωγές κατέθεσαν οι δικαστές στο Μισθοδικείο της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, με τις οποίες ζητούν να επανέλθει η φοροαπαλλαγή του 25% επί του ακαθάριστου ετήσιου εισοδήματός τους, η οποία καταργήθηκε το 2017 με το νόμο 4472, τόσο ως προς τους βουλευτές, όσο και ως προς τους δικαστές.
Για πρώτη φορά το θέμα της φοροαπαλλαγής απασχόλησε το Μισθοδικείο το 2013, μετά από αγωγές δικαστικών Ενώσεων, δικαστών, εισαγγελέων και μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Αναλυτικότερα, το Μισθοδικείο, με την υπ΄ αριθμ. 89/2013 απόφασή του, είχε κρίνει ότι την φοροαπαλλαγή των βουλευτών την δικαιούνται και οι δικαστικοί.
Το Μισθοδικείο είχε αποφανθεί τότε, ότι το Σύνταγμα καθιερώνει ευθέως την αρχή της διακρίσεως των τριών λειτουργιών (νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής), τις οποίες θεωρεί ισοδύναμες και ισότιμες και επαναλαμβάνει παλαιότερες αποφάσεις του, σύμφωνα με τις οποίες οι αποδοχές των τριών αυτών εξουσιών πρέπει να είναι στο ίδιο ύψος και να έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση, ανεξάρτητα εάν αυτή είναι ιδιαίτερη.Ακόμη, το Μισθοδικείο είχε κρίνει ότι η πρόβλεψη του Ζ΄/1975 Ψηφίσματος της Ε΄ αναθεωρητικής Βουλής, με την οποία απαλλάσσεται από φόρο το 25% των ακαθαρίστων βουλευτικών αποδοχών (βουλευτική αποζημίωση), ισχύει και για τους δικαστικούς λειτουργούς. Η φοροαπαλλαγή αυτή αιτιολογήθηκε ότι αποσκοπεί στην κάλυψη των δαπανών παραστάσεως, κίνησης και επικοινωνιών των βουλευτών.
Το 2017, με το άρθρο 71 του νόμου 4472 καταργήθηκε η επίμαχη φοροαπαλλαγή του 25% επί των συνολικών ακαθάριστων αποδοχών των βουλευτών.