Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

EE: Άμεσα μέτρα στήριξης για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές ηλιακών πάνελ

Έκτακτα μέτρα στήριξης για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών πάνελ εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς οι εταιρείες προειδοποιούν για επικείμενη κατάρρευση του κλάδου λόγω των φθηνών εισαγωγών από την Κίνα.

Τα σχέδια στήριξης στη βιομηχανία κατασκευής ηλιακών πάνελ θα περιλαμβάνουν κρατικές ενισχύσεις και εμπορικά αντίμετρα για τις κινεζικές εισαγωγές.

Σήμερα, η ΕΕ παράγει μόλις το 3% των φωτοβολταϊκών της πάνελ και τα υπόλοιπα τα εισάγει κυρίως από την Κίνα. Το 2023, η εκτιμώμενη δυναμικότητα παραγωγής φωτοβολταϊκών μονάδων της ΕΕ ήταν 11 GW, αλλά η Ένωση Ηλιακής Βιομηχανίας( ESMC), εκτιμά ότι μόνο το ήμισυ αυτής της δυναμικότητας είναι λειτουργικό .
Για παράδειγμα, οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές ηλιακών πάνελ παρήγαγαν 2 GW το 2023 λόγω της απότομης πτώσης των τιμών των μονάδων (έως και 62%).

Ευρωπαϊκές πηγές τονίζουν πάντως στην Ναυτεμπορική ότι δεν σχεδιάζεται αύξηση των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές φωτοβολταϊκών πάνελ, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε πιθανότατα αντίποινα από το Πεκίνο. «Κάτι τέτοιο ενδεχομένως να επιβράδυνε την ανάπτυξη των πράσινων τεχνολογιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030.

Η ESMC προειδοποίησε μάλιστα ότι το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικότητας της Ευρώπης σε φωτοβολταϊκά πάνελ θα μπορούσε να κλείσει εντός τριών μηνών, εάν η ΕΕ δεν λάβει άμεσα μέτρα.

Μετεγκατάσταση στις ΗΠΑ

Τους τελευταίους μήνες, οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές ηλιακών πάνελ -Meyer Burger, Norsun, REC Solar Norway και Norwegian Crystals- κατέστησαν σαφές πώς δεν υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες αγοράς στην Ευρώπη για να διατηρήσουν τις δραστηριότητές τους. Και οι περισσότεροι άλλοι ευρωπαίοι κατασκευαστές έχουν παρόμοιες συζητήσεις εντός των οργανώσεών τους. «Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι ευρωπαίοι κατασκευαστές θα αναγκαστούν είτε να πτωχεύσουν ή να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα επωφεληθούν από μεγάλες επιδοτήσεις βάσει του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού», τονίζουν στη «Ν» οι ίδιες πηγές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επιβάλει δασμούς αντιντάμπινγκ σε κινεζικά ηλιακά πάνελ και εξαρτήματα το 2013, αλλά αναγκάστηκε να τους ακυρώσει το 2018, καθώς η Ένωση δεν μπορούσε να επιτύχει τους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ,χωρίς την κινεζική προμήθεια.

Σε κάθε περίπτωση, οι Βρυξέλλες κατανοούν ότι πρέπει να ενισχυθεί έμπρακτα η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας παραγωγής ηλιακής ενέργειας, απέναντι στις στρατηγικές που εφαρμόζει η Κίνα, που παρέχει τεράστιες επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε ήδη έρευνα για τις επιδοτήσεις που παρέχει το Πεκίνο στην κινεζική βιομηχανία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων. Οι υποψίες δείχνουν αθέμιτο ανταγωνισμό, μείωση τιμών και στρέβλωση του ανταγωνισμού στην αγορά.

Όπως κατέστησε σαφές ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ ντε Κρού, που προεδρεύει για αυτό το εξάμηνο της ΕΕ, η ιδέα είναι να εφαρμοστούν πολιτικές που ενθαρρύνουν τις πράσινες επενδύσεις. «Η ευρωπαϊκή βαριά βιομηχανία και η ενεργειακή εξέλιξη πρέπει να συμβαδίζουν για την ευημερία της ΕΕ», σημείωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ