Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024

«Έφαγε πόρτα» ο Κατρούγκαλος από τους δανειστές για το ασφαλιστικό

Τρεις ώρες χρειάστηκαν οι εκπρόσωποι των δανειστών, παρουσία των υπουργών Τσακαλώτου και Σταθάκη για να «ρίξουν πόρτα» στο σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό.

Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας διαρρέει πως η σκληρή διαπραγμάτευση έγινε σε εποικοδομητικό πλαίσιο που θα συνεχιστεί και αύριο, ενώ το Κουαρτέτο σημείωσε πως ήταν όλα όπως τα περίμεναν, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν υπήρξε καμία ουσιαστική πρόοδος.

Τώρα θα ξεθωριάσουν οι «κόκκινες» γραμμές;

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επικεφαλής απέρριψαν και επίσημα την ελληνική πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5% στον κλάδο επικούρησης. Αυτό σημαίνει ότι τα 500 εκατ. ετησίως που προσδοκούσε να εξοικονομήσει η κυβέρνηση από αυτό το μέτρο θα πρέπει να εξασφαλιστούν από εναλλακτικές προτάσεις ή περικοπές συντάξεων.

Πρέπει να υπενθυμιστεί πάντως, πως παραμονή της διαπραγμάτευσης ο κ. Κατρούγκαλος είχε σημειώσει πως θα θέσει «κόκκινες» γραμμές για τις συντάξεις στους δανειστές, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να κοπούν οι κύριες συντάξεις» ενώ παραδέχθηκε ότι «οι εισφορές είναι στο… θεό» και  ότι το προτεινόμενο σύστημα καταβολής εισφορών θα ευνοήσει τα χαμηλά εισοδήματα και θα επιβαρύνει τα μεσαία και τα υψηλά.

Ο υπουργός Εργασίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εκπτώσεις για τους αγρότες να ισχύσουν για πέντε αντί για τρία χρόνια ενώ δεν απέκλεισε επιπλέον «χειρουργικές» επεμβάσεις για την ελάφρυνση των επιστημόνων σχετικά με τις εισφορές υπέρ εφάπαξ και επικουρικής ασφάλισης.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες οι θιγόμενοι κλάδοι δεν πρέπει να περιμένουν επιπλέον συνολικές παρεμβάσεις για ελαφρύνσεις στις εισφορές, τουλάχιστον έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Τι ζητά το ΔΝΤ για τις συντάξεις

Οι πληροφορίες ότι το ΔΝΤ ζητά μειώσεις στις συντάξεις μεσοσταθμικά 15% και έως 30% στα υψηλά ποσά (που δε διαψεύστηκε) σχετίζεται  κυρίως με τη δέσμευση για  μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ταμεία σε συνδυασμό με τη διόγκωση των ελλειμμάτων  των ταμείων εξαιτίας της υστέρησης των εσόδων.

Αναφερόμενος στις αναλογιστικές μελέτες που παρουσιάζει το Υπουργείο  Εργασίας στους δανειστές, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι υπάρχει χάσμα απόψεων καθώς οι θεσμοί έχουν άλλες εκτιμήσεις για τα ποσοστά ανεργίας και την αύξηση του ΑΕΠ που αποτελούν σοβαρές παραμέτρους της μελέτης.

Αυτές είναι οι απαιτήσεις των δανειστών:

– Οι θεσμοί ζητούν  να μειωθούν οι υψηλοί  συντελεστές αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων με 15-25 έτη ασφάλισης.

-Απαιτούν  η εθνική σύνταξη να χορηγείται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15 ( 6000 ένσημα αντί για 4.500) ενώ επιμένουν και στη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων. Σε πρόσφατες συναντήσεις έχουν θέσει επίσης και θέμα εφάπαξ χαρακτηρίζοντας  το θεσμό «πολυτέλεια» την οποία δεν μπορεί να αντέξει σήμερα η ελληνική οικονομία.

– Αμφισβητούν την προσωπική διαφορά που ενδεχομένως προκύπτει από τον επαναυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων και ζητούν περικοπές . Το υπουργείο εργασίας  δεν αποκλείεται  να συζητήσει μειώσεις σε υψηλές συντάξεις ύψους 2000 ευρώ . Πάντως στο σχέδιο νόμου προτείνεται η μείωση του πλαφόν των κύριων συντάξεων στα 2.300 ευρώ.

– Απορρίπτουν την πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά 1.5 ποσοστιαία μονάδα στον κλάδο επικούρησης  επικαλούμενοι  την άμβλυνση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων . Το  μέτρο που δεν έχει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος, αλλά σηματοδοτεί τη διάθεση της ελληνικής πλευράς να δεχθεί  περικοπές κατ εξαίρεση και όχι οριζόντιες μειώσεις .

-Ζητούν να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Η ελληνική πλευρά απορρίπτει τις μειώσεις προτείνονται αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΤΕΑ για την κάλυψη των ελλειμμάτων . Ωστόσο αν δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση , στο συρτάρι υπάρχουν οκτώ σενάρια  που προβλέπουν περικοπές των επικουρικών από 2% έως 29.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ