Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Εφιάλτης με το βιτριόλι: Οι επιθέσεις που συντάραξαν το Πανελλήνιο

Oι επιθέσεις με βιτριόλι στην Ελλάδα μετρούν ήδη σχεδόν έναν αιώνα ιστορίας, ενώ κάθε φορά που έβλεπε το φως της δημοσιότητας ένα τέτοιο περιστατικό προκαλούταν σάλος λόγω της αγριότητας των επιθέσεων.

Το βιτριόλι (θειικό οξύ), όπως και αντίστοιχα καυστικά υγρά, τύπου ακουαφόρτε (υδροχλωρικό οξύ), που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν σαν καθαριστικά (και ακόμα πωλούνται ελεύθερα στην αγορά) γίνονταν φονικά όπλα στα χέρια όσων ήθελαν να εκδικηθούν για λόγους απιστίας είτε έπειτα από κάποιο καυγά. Ετσι, ήταν ένα έγκλημα το οποίο έπρατταν κυρίως γυναίκες.

Διαβάστε επίσης: 

Επίθεση με βιτριόλι: Ξεκίνησε η κατάθεση της 34χρονης – Τι ψάχνουν οι αστυνομικοί

Τη δεκαετία του 1930 φράση «θα σου ρίξω βιτριόλι» είχε γίνει ο φόβος και τρόμος για τους εραστές, που έταζαν γάμο αλλά δεν παντρεύονταν τις αγαπημένες τους ή μετά τον γάμο οι γυναίκες διαπίστωναν πως ο άντρας τους δεν ήταν ιδιαίτερα πιστός. Αρχικά, οι απειλές ήταν απλώς φραστικές. Ωστόσο, τα λόγια δεν άργησαν να γίνουν και πράξη σε αρκετές περιπτώσεις.

Τέτοια περιστατικά ήταν πολύ συχνά και στην προπολεμική και στην μεταπολεμική Ελλάδα, έως τη δεκαετία του 1970, σε σημείο να αποτελούν ακόμα και καθημερινό φαινόμενο.

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις μια τέτοια επίθεση αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για δημιουργία τραγουδιών.

Μια τέτοιου τύπου επίθεση που σημειώθηκε τον Απρίλιο του 1950 ενέπνευσε τον σπουδαίο συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη, ο οποίος υπέγραψε το τραγούδι «Βιτριόλι» που πρωτοκυκλοφόρησε έναν μήνα μετά τον Μάιο του 1950, με τους στίχους να αναφέρουν: «Κίνδυνος, θάνατος, για πάρτε το χαμπάρι, καινούργια μέτρα οι γυναίκες έχουν πάρει. Κι όποιος στον έρωτα σωστά δεν περπατήσει, ένα μπουκάλι βιτριόλι θ’ αντικρίσει».

Ενα από τα πρώτα περιστατικά επιθέσεων με βιτριόλι καταγράφεται στο τέλος της δεκαετίας του ΄30 στη Φλώρινα με πρωταγωνιστές έναν φαντάρο και μια υπηρέτρια. Ο πρώτος είχε τάξει τα πάντα στην κοπέλα, ώστε να περνάει καλά μαζί της. Εκείνη εκτός του ότι ήταν ερωτευμένη ήθελε να παντρευτεί με σκοπό να σταματήσει να εργάζεται. Ο φαντάρος δεν άργησε να την παρατήσει κι εκείνη για να τον εκδικηθεί του έστησε καρτέρι έξω από το στρατόπεδο ρίχνοντάς του βιτριόλι.

Στις 15 Απριλίου 1950 τις στήλες των εφημερίδων απασχόλησαν ταυτόχρονα δύο υποθέσεις. Στην Αγία Παρασκευή μια κοπέλα έριξε βιτριόλι στον παντρεμένο εραστή της αδελφής της, ενώ ταυτόχρονα στο Γ’ Κακουργιοδικείο δικαζόταν μια κοπέλα και η μητέρα της επειδή είχαν προσπαθήσει να ρίξουν βιτριόλι στον αρραβωνιαστικό της, ο οποίος ανέβαζε διαρκώς τις οικονομικές απαιτήσεις που αξίωνε για προίκα, φτάνοντας ακόμα και τις 700 λίρες για να την «αποκαταστήσει». Εν τέλει αθωώθηκαν, ίσως επειδή η απόπειρα δεν είχε βρει στόχο.

Η θρυλική Σωτηρία Μπέλλου

Πολύ γνωστή είναι και η υπόθεση της Σωτηρίας Μπέλλου, αφού η μεγάλη ρεμπέτισσα είχε κατηγορηθεί για επίθεση με βιτριόλι εναντίον του πρώτου της συζύγου. Η αείμνηστη αοιδός παντρεύτηκε 17 ετών, ωστόσο ο σύζυγος της υπήρξε βίαιος. Σε έναν καυγά η Σωτηρία Μπέλλου, του έριξε στο πρόσωπο καυστικό οξύ. Για την πράξη της αυτή καταδικάστηκε και βρέθηκε στις φυλακές «Αβέρωφ». Στο Εφετείο η αρχική ποινή της μειώθηκε από 3,5 χρόνια σε 6 μήνες και αφέθηκε ελεύθερη.

Διαβάστε επίσης: 

Όταν η Σωτηρία Μπέλλου έριξε βιτριόλι στο σύζυγό της

Η επίθεση στον ποινοκολόγο Πάνο Σαράκη από πληρωμένους δολοφόνους

Ο ποινικολόγος, Παύλος Σαράκης

Πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα ήταν η υπόθεση του γνωστού δικηγόρου, που αποκάλυψε το σκάνδαλο της Novartis στην Αμερική, Παύλου Σαράκη, καθώς δέχθηκε επίθεση με βιτριόλι. Η επίθεση κατά του Παύλου Σαράκη σημειώθηκε την 20η Δεκεμβρίου του 2007 στη διαδρομή του για Νέα Σμύρνη στη συμβολή των οδών Θαρύπου και Λυσιμαχίας στο Νέο Κόσμο από δύο άγνωστους άνδρες. Ο δικηγόρος υπέστη σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο και υποβλήθηκε σε πολλές επεμβάσεις αποκατάστασης. Ακολούθησε σειρά καταθέσεών του από το 2007 στην Ασφάλεια Αττικής όπου αναφερόταν στον ύποπτο ρόλο «ανθρώπων της νύχτας» – που αναμιγνύονται σε υποθέσεις σωματεμπορίας και εκβιάσεων- πίσω από την επίθεση εναντίον του. Ο δικηγόρος είχε προχωρήσει σε αποκαλύψεις για σχέσεις μαστροπών και αστυνομικών.

Το 2010 ο ποινικολόγος, που υποβλήθηκε σε μια σειρά επεμβάσεων για να διορθωθεί η ζημιά που υπέστη στο πρόσωπο, είχε δώσει μια συγκλονιστική συνέντευξη στον εκδότη της «ΜΠΑΜ», Πέτρο Κουσουλό, στον Alter μιλώντας για το μοιραίο βράδυ που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο, κάνοντας λόγο για συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του. «Χάρη στον Θεό σώθηκα από ένα θανατηφόρο χτύπημα τετ α τετ», είχε αναφέρει ο ποινικολόγος στη συνέντευξή του. «Ηθελαν να με δολοφονήσουν. Εγώ είμαι άντρας και έχω μάθει να αντιπαρατίθεμαι ενώπιος ενωπίω και να κοιτάω κατάματα, αυτοί που προσπαθούν να βλάψουν τον άλλον και κρύβονται στις γωνίες είναι άνανδροι και δειλοί. Η μοναδική αντιπαράθεση που είχα ήταν με ένα σύστημα διαφθοράς το οποίο δρούσε μέσα στους κόλπους της ελληνικής αστυνομίας».

Ο Παύλος Σαράκης, όμως, συνέχισε να σοκάρει αναφέροντας πως τον παρακολουθούσαν για μέρες και στόχος τους εκείνο το βράδυ ήταν να τον δολοφονήσουν.

Ως ηθικός αυτουργός πίσω από την επίθεση συνελήφθη το 2008 γνωστός νονός της νύχτας. Ο λόγος για έναν 35χρονο Αλβανό που όταν συνελήφθη στη Δραπετσώνα, εκκρεμούσαν σε βάρος του εντάλματα σύλληψης από τους ανακριτές Αθήνας και Πειραιά, για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος του δικηγόρου Παύλου Σαράκη, τον Δεκέμβριο του 2007 στον Νέο Κόσμο και τη δολοφονία της συζύγου νονού της νύχτας, τον Μάιο του 2009, σε ζαχαροπλαστείο στα Καμίνια. Η «ΜΠΑΜ» επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ποινικολόγο, ο οποίος μας ενημέρωσε για την εξέλιξη της υπόθεσης. Ο Αλβανός δράστης καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης πριν από δύο χρόνια για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη», δήλωσε ο Παύλος Σαράκης.

Διαβάστε επίσης: 

Ντοκουμέντο: Η συνέντευξη του πασίγνωστου δικηγόρου που είχε δεχτεί επίθεση με βιτριόλι στον Πέτρο Κουσουλό

Ο εφιάλτης της Κωνσταντίνας Κούνεβα

βιτριόλι
Η ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Το Πανελλήνιο σόκαρε ξανά το 2008 η επίθεση κατά της ευρωβουλευτού και συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα που σημειώθηκε τα μεσάνυχτα της 23ης Δεκεμβρίου στα Ανω Πετράλωνα όταν δύο άγνωστοι έριξαν βιτριόλι στο πρόσωπο και στο σώμα της, αναγκάζοντάς την μάλιστα να πιει και ποσότητα του υγρού, με συνέπεια να υποστεί σοβαρά εγκαύματα και βαριές σωματικές βλάβες. Την εποχή εκείνη η Κωνσταντίνα Κούνεβα εργαζόταν ως καθαρίστρια και είχε προχωρήσει σε σειρά καταγγελιών για άθλιες συνθήκες εργασίας και εκμετάλλευση στις εταιρείες καθαρισμού. Έκανε 31 χειρουργεία γιατί το θειικό οξύ της δημιούργησε τεράστια προβλήματα υγείας.

Διαβάστε επίσης: 

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ