Πέθανε σε ηλικία 83 ετών, ο θρυλικός ηθοποιός Ομάρ Σαρίφ. Την είδηση επιβεβαίωσε ο ατζέντης του, Steve Kenis, ο οποίος δήλωσε ότι ο ηθοποιός «Υπέστη καρδιακή προσβολή, σε νοσοκομείο στο Κάιρο».
Ο ηθοποιός πρωταγωνίστησε σε κλασσικές ταινίες του παγκόσμιου σινεμά όπως, ο «Δόκτωρ Ζιβάγκο», ο «Λόρενς της Αραβίας», το «Ένα Αστείο Κορίτσι», και πολλά όλα.
Ωστόσο, χτυπημένος από τη νόσο Αλτσχάιμερ, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την υποκριτική, όπως αποκάλυψε τον περασμένο Μάιο ο γιος του, Ταρέκ Ελ Σαρίφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα «El Mundo».
«Ο πατέρας μου πάσχει από Αλτσχάιμερ. Είναι δύσκολο να καθορίσουμε σε ποιο στάδιο βρίσκεται. Είναι προφανές ότι η κατάσταση του δεν θα βελτιωθεί ποτέ, αντιθέτως, μόνο θα επιδεινώνεται», είχε αποκαλύψει ο Ταρέκ, ενώ πρόσθεσε ότι, ενώ ο Σαρίφ ήταν σε θέση να γνωρίζει ότι ήταν διάσημος ηθοποιός, όταν τον πλησίαζαν θαυμαστές του στον δρόμο, αισθανόταν σύγχυση.
«Η απώλεια της μνήμης επηρεάζει πάνω από όλα συγκεκριμένα πράγματα, λεπτομέρειες, όπως την επίσκεψή του σε κάποιο μέρος ή την συμμετοχή του σε μία ταινία. Θυμάται για παράδειγμα, ότι έπαιξε στον Δόκτωρ Ζιβάγκο αλλά έχει ξεχάσει πότε γυρίστηκε», είχε αναφέρει ο γιος του εμβληματικού ηθοποιού.
Ο Ομάρ Σαρίφ – το πραγματικό όνομά του ήταν Μισέλ Ντεμίτρι Χαλούμπ- γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1932 Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Το 1953, ο Σαρίφ ξεκίνησε την καριέρα του σε μία αιγυπτιακή ταινία, με τίτλο «Ο Φλογερός Ήλιος ή Μάχη στην Κοιλάδα». Ακολούθησαν πολυάριθμες αιγυπτιακές παραγωγές.
Η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Σαρίφ ήταν ο «Λόρενς της Αραβίας» το 1962 όπου υποδύθηκε τον Σαρίφ Άλι. Η ερμηνεία του αυτή του εξασφάλισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου, μια βράβευση με Χρυσή Σφαίρα Β’ Ανδρικής Ερμηνείας σε Κινηματογραφική Ταινία και Πολλά Υποσχόμενου Άνδρα Ηθοποιού και παγκόσμια φήμη ως ο δημοφιλέστερος Γαλλοάραβας ηθοποιός.
Ο Σαρίφ επίσης υποδύθηκε τον ομώνυμο ρόλο στην ταινία του 1965 «Δόκτωρ Ζιβάγκο» του σκηνοθέτη Ντέιβιντ Λην. Μετά από μια περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας έμπαινε στους τίτλους των εφημερίδων για τις επιδόσεις του στο επαγγελματικό μπριτζ, έκανε την επάνοδό του το 2003 στη διασκευή του μυθιστορήματος «Ο Κύριος Ιμπραήμ και τα Λουλούδια του Κορανίου». Για την ερμηνεία του βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας και με Βραβείο Σεζάρ.
Το Νοέμβριο του 2005 τιμήθηκε με μετάλλιο από την UNESCO ως αναγνώριση της αξιοπρόσεκτης προσφοράς του στην ποικιλότητα του παγκόσμιου κινηματογράφου και του πολιτισμού. Το μετάλλιο – το οποίο αποδίδεται πολύ σπάνια – φέρει το όνομα του Ρώσου σκηνοθέτη Σεργκέι Άιζενσταϊν και μπορεί να απονεμηθεί συνολικά 25 φορές από τη Mosfilm της Ρωσίας.