Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024

Έφυγε από την ζωή ο Γ. Παπαδόπουλος – Ήταν στο μοιραίο Falcon με τον Γιάννο Κρανιδιώτη

Εν πτήσει προς το Βουκουρέστι, το αεροσκάφος υπέστη σφοδρές αναταράξεις και έχασε απότομα ύψος, πέφτοντας από τα 25.000 στα 5.000 πόδια. Επτά από τους δεκατρείς επιβάτες, ανάμεσά τους ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης και ο γιος του Νικόλας, τραυματίστηκαν θανάσιμα. Κανείς τους δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας.

Το ίδιο και ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος, που τραυματίστηκε πολύ σοβαρά και, σε συνέντευξή του περίπου 4 χρόνια μετά την τραγωδία, έχοντας αποθεραπευτεί πλέον σε μεγάλο βαθμό, είχε δηλώσει ότι οφείλει στο Θεό «το θαύμα της σωτηρίας» του.

Είχε νοσηλευτεί σε κωματώδη κατάσταση πέραν των 3 μηνών χωρίς καμία επαφή με το περιβάλλον, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Αθήνας. Είχε υποστεί βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση, εγκεφαλική αιμορραγία, κατάγματα στη σπονδυλική στήλη και πολλαπλά κατάγματα στα πλευρά.

Την πρώτη βδομάδα η ζωή του κρεμόταν κυριολεκτικά από μία κλωστή κυρίως λόγω της κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης και της γενικής βαριάς κατάστασης. Οι γιατροί δεν έδιναν στη μητέρα και στην αδελφή του καμία ελπίδα να επιζήσει. Και εξεπλάγησαν και αυτοί, αδυνατώντας να δώσουν ιατρική εξήγηση, όταν τον είδαν μετά από περίπου 3 μήνες να αρχίσει να αναπνέει μόνος του και να επανέρχεται σταδιακά στη ζωή.

Με άρτια νοσηλευτική φροντίδα, και με τη βοήθεια του κράτους που, με πρωτοβουλία του τότε Γενικού Γραμματέα Διοίκησης και Οργάνωσης του ΥΠΕΞ, Χάρη Παμπούκη, φρόντισε να προμηθευτεί από τη Γαλλία ειδικό κρεβάτι για να κάνει τις φυσιοθεραπευτικές του ασκήσεις και άλλα μηχανήματα, ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος μπόρεσε να επανέλθει στο Υπουργείο Εξωτερικών το 2006, επτά ολόκληρα χρόνια μετά το μοιραίο δυστύχημα, ως Διευθυντής του Τμήματος Ανάλυσης και Σχεδιασμού, το οποίο του προσφέρθηκε τιμής ένεκεν.

Ένας από τους ανθρώπους πού ήξεραν καλά και συνεργάστηκαν με τον εκλιπόντα, είναι ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ο οποίος εκείνη τη περίοδο ήταν Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του αείμνηστου Γιάννου Κρανιδιώτη.

Ο κ. Παπαναστασίου ήταν μάλιστα εκείνος που κλήθηκε να εκτελέσει την εντολή, όπως λέει, του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, «να μου φέρετε στην Αθήνα τον Παπαδόπουλο», ο οποίος υπηρετούσε ως πρόξενος στην Αλεξάνδρεια, απ’ όπου και η οικογενειακή του καταγωγή.

«Τον πήρα τηλέφωνο εσπευσμένα, κατ’ εντολήν του Γιάννου, και του είπα “να έρθεις οπωσδήποτε στην Αθήνα”. Υπήρχε τότε, αν θυμάστε, μια έντονη δραστηριότητα στο Υπουργείο όσον αφορά το Κυπριακό, και ο Γιάννος ήθελε έναν πολύ καλό διπλωμάτη δίπλα του. Ήταν δύσκολος ο Υπουργός στις επιλογές του. Ήθελε, όπως και στα άλλα πόστα, ο διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου να είναι από τους καλύτερους. Τον Γρηγόρη τον είχε επιλέξει μεταξύ πολλών αρίστων. Εκείνος, αρχικά, δεν το επιθυμούσε ιδιαίτερα, διότι δεν είχε προλάβει καλά-καλά να εγκατασταθεί στην Αλεξάνδρεια Αλλά τελικά επειδή κατάλαβε ότι είχε προκύψει ζήτημα εθνικό, έθεσε τον εαυτόν του αμέσως στη διάθεση του Υπουργού και επέστρεψε στην Αθήνα», αφηγείται στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπαναστασίου.

Αυτό συνέβη το 1998, περίπου ένα χρόνο πριν το δυστύχημα, στο οποίο σκοτώθηκαν οι Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιος του, Νικόλας, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Πανταζόπουλος (της ΕΡΤ) και Νίνα Ασημακοπούλου (της ΕΡΑ), ο εικονολήπτης της ΕΡΤ Παναγιώτης Πούλος , ο συνοδός της φρουράς του, αστυνόμος Νίκος Ασημακόπουλος και ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος.

«Εγώ τον είδα μία μόνο φορά μετά το συμβάν, όταν πια είχε συνέρθει αρκετά. Δεν άντεχα να τον δω σε κώμα, και όταν βρεθήκαμε, έκλαιγα εγώ, έκλαιγε και αυτός, ήταν πολύ φορτισμένη συναισθηματικά η στιγμή εκείνη. Ήταν στο γραφείο του καθισμένος. Και είχε μία δυσκολία στην ομιλία του. Ήταν ένα θαύμα το πώς έζησε. Οι γιατροί απέκλειαν στην αρχή ακόμα και την πιθανότητα, ακόμα και εάν έμενε εν ζωή, να κατάφερνε να περπατήσει και να μιλήσει», συμπληρώνει ο κ. Παπαναστασίου, μη μπορώντας να πιστέψει την είδηση του θανάτου του Γρηγόρη Παπαδόπουλου που, δεν έπαυε, όταν είχε γλυτώσει από το δυστύχημα, να λέει σε αυτόν και σ’ όσους γνώριζε, ότι το μεγαλύτερο μάθημα που πήρε από εκείνο που του συνέβη τότε, ήταν ότι «αυτά που αναβάλλεις μπορεί να μην έρθουν ποτέ, χάνονται».

Η κηδεία του Γρηγόρη Παπαδόπουλου θα γίνει αύριο, Τρίτη.

Πηγή: philnews / KYΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ