Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Έφυγε στα 82 του ο πλέον διάσημος νευροβιολόγος και συγγραφέας Dr. Oliver Sacks

Στην αιωνιότητα πέρασε πλέον ο πλέον διακεκριμένος νευρολόγος και συγγραφέας Dr. Oliver Sacks γνωστός και ως «ποιητής της Ιατρικής», σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times.

Ο άνθρωπος που μελέτησε όσο κανείς άλλος τις ιδιαιτερότητες του εγκεφάλου και μίλησε γι’ αυτές μέσα από τα βιβλία του “Awakenings” (Ξυπνήματα) και “The Man Who Mistook His Wife for a Hat, (ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο” πέθανε το Σάββατο στο σπίτι του και σε ηλικία 82 ετών, μετά από πολύμηνη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο ο οποίος τον είχε χτυπήσει στο συκώτι.

Ο γεννημένος στη Βρετανία Sacsk και θεωρείτο ένας από τους μεγαλύτερους ιατρικούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, χρησιμοποιώντας απλά μια γραφομηχανή ή και πολλές φορές γράφοντας στο χέρι, κατάφερε να δώσει περισσότερα από 12 βιβλία γεμάτα με λεπτομέρειες που αφορούσαν τις λειτουργίες του εγκεφάλου, έχοντας κάνει συχνά έρευνες ακόμη και στο ίδιο του το φιλικό περιβάλλον.

photo53c51bf4ed5e82b9f3a6e7aeΉταν από τους πρώτους που εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος εγκέφαλος χειρίζεται οποιαδήποτε ασθένεια, από αυτισμό μέχρι και αχρωματοψία, βρίσκοντας συχνά τρόπους και λύσεις να προτείνει στους πάσχοντες με τις οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν τις επιπτώσεις των παθήσεών τους, προσαρμόζοντας τον τρόπο με τον οποίο «συμπεριφέρεται» ο δικός τους εγκέφαλος.

Σύμφωνα με τις θεωρήσεις του Sacks και όπως αυτές αποτυπώθηκαν το 1995 στο βιβλίο του «Ένας ανθρωπολόγος στον Άρη», οι διανοητικές διαταραχές και δυσλειτουργίες θα μπορούσαν να αποκαλύψουν «λανθάνουσες δομές», δυνάμεις, εξελίξεις αλλά και μορφές ζωής τις οποίες κανείς ποτέ δεν θα μπορούσε να φανταστεί».

«Ο εγκέφαλος είναι το πλέον πολύπλοκο μηχάνημα του πλανήτη, δεν θα μπορούσα να φανταστώ να ξοδεύω τη ζωή μου σε κάποιο άλλο όργανο όπως πχ. στο συκώτι», δήλωνε συχνά ο διάσημος νευρολόγος ο οποίος, αξίζει να σημειωθεί πως, αρκετές φορές στη ζωή του είχε προβλήματα με τα ναρκωτικά ενώ, και ο ίδιος έπασχε από προσωπαγνωσία, μια ασθένεια που δεν επιτρέπει στους πάσχοντες να αναγνωρίζουν πρόσωπα.

Σε συνέντευξή του το 2012 στο περιοδικό New York είχε ομολογήσει πως βρισκόταν σε ψυχανάλυση για περισσότερα από 45 χρόνια ενώ, από το 1960 αποφάσισε να μείνει άγαμος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αισθανόταν «παντρεμένος» με την επιστήμη του.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ